• idag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Underlätta vardagen för fäbodar med livsmedelsproduktion

Debatt
PUBLICERAD:
Fäbodrörelsen vill nu se att fagert tal leder till handling och åtgärder. Det finns fäbodbrukare som vill fortsätta och det finns de som vill bli fäbodbrukare, skriver Kenneth Johansson och Olle Berglund.
Foto: Markus Dahlberg / TT
De vet om, liksom hela fäbodrörelsen, att fäbod- och utmarksbruk står för mycket av det som alla pratar om – en hållbar utveckling, skriver Kenneth Johansson och Olle Berglund.

För fäbodrörelsen är det viktigt att kunna erbjuda hållbar mat som är sund och säker, närproducerad och fri från skadliga kemikalier och tillsatser. Vi behöver förenkla och anpassa det många gånger orimliga regelverket och underlätta vardagen för fäbodbrukandet. Vi vill se höjda ersättningar och priser som visar mervärdet för lokalproducerade produkter.

Myndigheter och brukaren ska självfallet göra vad som föreskrivs, men tillämpningen måste vara flexibel och verklighetsanpassad. Dialogen är viktig – vi ska prata med varandra inte om varandra. Vi anser att riksdag och regering ska ge myndigheterna ett tydligt främjandeansvar och därmed underlätta, stödja och hjälpa enskilda i sin vardag. Vi vill se ett samordnat myndighetsansvar på lokal, regional och nationell nivå och därmed underlätta kontakterna med myndigheter. Fäbodrörelsen anser att politiken ska underlätta för småskalig lokal produktion!

Fäbodrörelsen stödjer idén från Eldrimner (Nationellt resurscentrum för mathantverk) om att upprätta en årlig krångellista och att åtgärder genomförs. Det ska vara lätt att göra hållbara val, ursprungsmärkning och information krävs. Kommuner ska ställa krav i offentliga upphandlingar på att maten ska vara sund, säker och hållbar.

Fäbodrörelsen vill nu se att fagert tal leder till handling och åtgärder. Det finns fäbodbrukare som vill fortsätta och det finns de som vill bli fäbodbrukare. De vet om, liksom hela fäbodrörelsen, att fäbod- och utmarksbruk står för mycket av det som alla pratar om – en hållbar utveckling. Intresset för fäbodlivet ska vi använda för att visa fäbodens värden och resolut ta tag utmaningarna.

Fäbodrörelsens vill:

• Förenkla och anpassa regelverket och tillämpningen till fäbodbrukandets förutsättningar

• Ge myndigheterna ett tydligt främjandeuppdrag

• Samordna myndighetsansvaret på lokal, regional och nationell nivå

• Underlätta för småskalig lokal produktion

• Genomför Eldrimners förslag om en årlig ”krångellista”

• Underlätta hållbara val genom ursprungsmärkning

• Vid offentlig upphandling ställa kraven på sund, säker och hållbar mat.

Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk (FSF)

Kenneth Johansson

Ordförande

Olle Berglund

Vice ordförande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.