Hoppa till huvudinnehållet

S tar strid för grundsärskolan

Publicerad:
Reporter Pia Holmström
Pia Holmström
pia.holmstrom@nwt.se
Hagfors Stadshus. Kommunkontor. Kommunhus.
Hagfors Stadshus. Kommunkontor. Kommunhus. Foto: Helena Karlsson

Enligt budgetkommitténs förslag som presenterades förra veckan ska grundsärskolan på Kyrkhedens skola i Ekshärad avvecklas läsåret 2021-2022. Detta vänder sig Socialdemokraterna nu starkt emot.

– Vi ska ta fram ett eget förslag till budget där vi istället föreslår andra besparingar, säger oppositionsrådet Tomas Pettersson (S).

Det var vid socialdemokraternas medlemsmöte i måndagskväll som budgetförslaget diskuterades.

– Det som det var mest diskussioner om var grundsärskolan i Ekshärad. Vi kommer inte att gå med på att den avvecklas. Så vi har fått i uppdrag att ta fram en egen budget som ska vara klar när kommunstyrelsen har sammanträde på måndag, säger han.

Enligt budgetkommitténs förslag ska grundsärskolan istället samlokaliseras till Älvstranden bildningscentrum (ÄBC). På detta sätt sparas 900 000 kronor.

"De svagaste i samhället"

–Det är ju väldigt få elever idag. Men det handlar om barn med särskilda behov som är de svagaste i samhället. Vi förstår att i förlängningen kommer vi inte att klara av att ha två grundsärskolor i kommunen. Men som vi ser det kan vi ha kvar den i Ekshärad ett tag till.

Tomas Pettersson lyfter även fram att det är platsbrist på ÄBC.

– Vi nekar ju elever idag att gå på ÄBC för att det är fullt. Och generellt behöver särskoleelever ha mer lugn och ro. I Ekshärad finns det ju anpassade lokaler för dem. Vi har ju även det fria skolvalet. Elever som ska gå särskola kan idag välja mellan två skolor. Tar man bort den ena finns bara ÄBC.

Socialdemokraterna deltog i budgetkommitténs möte. Men reserverade sig inte mot förslaget till samlokalisering av grundsärskolan.

– Däremot talade jag om för OR innan mötet att vi inte hunnit ta ställning i frågan om grundsärskolan eftersom vi inte haft medlemsmöte. Jag sa att vi kommer att återkomma till kommunstyrelsen om vi säger ja till budgeten i sin helhet eller om vi har ett eget förslag, säger Tomas Pettersson.

Nu ska S-fullmäktigegrupp ha möte under onsdagen för att få fram ett budgetförslag.

– När vi har ett färdigt budgetförslag ska vi informera övriga partier och försöka få majoritet, säger Tomas Pettersson.

Läs också

Artikeltaggar

EkshäradHagfors kommunKyrkhedens skolaPolitikSocialdemokraternaTomas PetterssonÄlvstranden bildningscentrum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.