Hoppa till huvudinnehållet

Ny gästprofessor på Ingesund vill bana väg för mer forskning

Publicerad:
Stefan Östersjö blir gästprofessor vid musikhögskolan Ingesund och ser fram emot att få med skolan i ett större samarbete, både i Sverige och med internationella trådar.
Stefan Östersjö blir gästprofessor vid musikhögskolan Ingesund och ser fram emot att få med skolan i ett större samarbete, både i Sverige och med internationella trådar. Foto: Luleå tekniska universitet

Karlstads universitet och musikhögskolan Ingesund har fått en ny gästprofessor.

Stefan Östersjö, professor vid Musikhögskolan i Piteå och Luleå, tar klivet in vid Institutionen för konstnärliga studier. Med sig har han ett redan igångsatt samarbete och en varm bild av musiklandskapet Värmland.

Han har forskat om musiken vid Mekongfloden i Vietnam, men i sin nya roll som gästprofessor ligger Kyrkviken i Arvika närmare till hands. Där ligger Ingesunds musikhögskola - fast än är han inte på plats. Däremot har han redan inlett det han ska arbeta med; att utöka skolans nätverk för samarbete.

– Sedan tidigare har musikhögskolorna i Stockholm och Piteå samarbete och en sak som genast händer är att vi inkluderar Ingesund i det samarbetet. Det är en sak som jag ser som viktig; vi har konstnärlig forskning vid alla musikhögskolor men miljöerna är för små, säger han till NWT.

Mer samarbete

Genom samarbetet får forskare och studenter vid högskolorna chansen att nå längre - det blir fler att bolla med och inspireras av, mer diskussioner och fler chanser att mötas och få svar på frågor om metoder och annat.

– Det handlar om att skapa miljöer för samarbete, säger han.

Han vill verka för att det ska bli mer forskning, men också mer kontakt mellan forskning och undervisning.

Redan nu har han också via två doktorander kontakt med Ingesund.

– För mig handlar det också om att engagera mig i den forskning som görs. Mycket av det börjar med de två doktorander jag handleder. Vi har också redan börjat att arbeta med att jämföra kursplaner och ett gemensamt kvalitetsutvecklingsarbete, berättar han.

Musik vid Mekong

Stefan Östersjö är själv musiker: en klassiskt skolad gitarrist. Senast han räknade hade han gjort 22 skivor, men det är några år sedan och det har blivit några till sen dess. Han spelar klassiska kompositörers verk, men tycker också om att utforska nyskriven, experimentell musik.

Som forskare och musiker har hans vägar också lett till Vietnam, där han studerat hur musiktraditionen utvecklats vid Mekongfloden.

Musiklandskapet Värmland har han redan upptäckt, under sina många år som frilansmusiker.

– Det är väldigt många svenska musiker som har rötterna i miljön på Ingesund. Det är nog min första association. Jag tänker på musiker jag jobbat med, att de har goda minnen från sin tid på Ingesund.

"Värdefull förstärkning"

Stefan Östersjö kommer att vara verksam på deltid under två år som gästprofessor. Professuren finansieras av Wettergrenstiftelsen, vars är ändamål att bidra till utbildning, undervisning och forskning.

– Med sin gedigna kompetens som forskare och professionell musiker på hög konstnärlig nivå kommer Stefan Östersjö att bli en mycket värdefull förstärkning för oss här på Musikhögskolan Ingesund och institutionen i sin helhet, säger Carina Hauge-Rouass, prefekt vid Musikhögskolan Ingesund, i ett pressmeddelande.

Där berättas också att målet på sikt är att en masterutbildning i musik ska utvecklas där.

Artikeltaggar

ArvikaCarina Hauge-RouassKarlstadKarlstads universitetLuleåMusikMusikhögskolan IngesundPiteåStefan Östersjö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.