Färjestad vände och vann mot Leksand

Publicerad:
Daniel Viksten petade in avgörandet mot Leksand. Foto: FREDRIK KARLSSON

Det blev en väldigt ryckig tillställning mellan Färjestad och Leksand. Gästerna från Dalarna satt i framsätet i princip hela matchen, men FBK kvitterade i matchens slutskede och avgjorde sedan i sudden death genom Daniel Viksten.

– En ganska svängig historia med mycket utvisningar, säger Viksten till Cmore efter matchen.

Johan Fransson pangade in 1-0 för Leksand tidigt i den första perioden, och det resultatet stod sig sedan. Trots en smärre utvisningskavalkad höll Arvid Holm och framförallt Janne Juvonen siffrorna nere med en rad svettiga räddningar.

Det dröjde tills den tredje perioden innan FBK hittade nätet. Jesse Virtanen fick en hel halv zon och en ocean av tid efter att Daniel Viksten hittat fram med en crosspassning.

– Jesse brukar vara öppen i de lägena och ropa på pucken. Han blev väldigt fri där, det blev lite konstigt i fem mot fem, det tackar vi och tar emot för, säger framspelaren Viksten.

Dessförinnan hade FBK bränt en hel radda powerplays, Leksand likaså, Daniel Viksten missat straff och Michael Lindqvists tvingats lämna efter en slashing.

– Det är oturligt det som händer med Lindqvist, det var en kampsituation och i det läget går han ju inte in för att skada. Det är synd att den kommer upp på det sättet, säger Johan Pennerborn.

Utvisningstätt

Lagen nyttjade sina "special teams" under större delen av mittenperioden. Tvåorna duggade tätt inledningsvis, första gången de spelade fem mot fem visade klockan 10:54.

– Det blev en ganska svängig historia med många utvisningar som störde. I andra kändes det knappt som att man spelade ett fem mot fem-byte, säger Daniel Viksten.

Johan Pennerborn hade sin förklaring till mängden tvåor:

– Det är ju första matchen efter uppehållet, jag vet inte om det kan bero på det. Det var väldigt många slashingutvisningar.

Pennan gillade jobbet

Glädjen efter Jesse Virtanens 1–1-puck blev kortvarig. Leksand återtog ledningen drygt sex minuter senare. Daniel Gunnarsson tog i så det räckte för hela Dalarna och tvingade FBK ut på jakt igen.

En kortvarig sådan. Tre minuter efter 1–2 hade FBK skapat noll och ingenting. Underhållningsvärdet på de minuterna var ungefär lika stort. Då trampade Martin Johansson till och kunde efter en tilltrasslad situation skicka in 2–2-målet.

I förlängningen kunde sedan Daniel Viksten peta in segermålet.

– Jag tycker att vi jobbade ner Leksand i dag, säger Pennerborn.

Och fortsätter:

– Jag brukar sällan säga något till laget direkt efter, men i dag gjorde jag det. Jag sa att vi i tränarteamet är stolta över sättet vi jobbar på, vi jobbade verkligen ner dem, det är något vi velat ha in i vårt DNA och har jobbat med de senaste säsongerna.

Kanske extra viktigt i år när spelet i övrigt inte riktigt har stämt som man vant sig vid:

– Det är några matcher vi spelat bra, men det är fler där jobbet har fått gå före. Nu får vi verkligen jobba för poängen, för mig är det ett grundfundament i ishockey. Spelet kommer komma, men jobbet ska göras.

"Mycket flyt"

Avgörandet kom 2:18 in i förlängnignsspelet. Daniel Viksten var snabbast i en omställning och tog en gruvlig revansch på straffmissen från andraperioden.

– Jag fick inte till något avslut direkt. En tight situation, och den lyckas leta sig in mellan benen.

Samtidigt som Viksten åkte för att avgöra det hela hade han Leksands poängkung och, sett till istid, evighetsmaskin Peter Cehlarik i hasorna.

– Jag kände att jag hade honom i ryggen och försökte hitta ett läge för att skjuta. Det var mycket flyt, summerar matchhjälten.

Artikeltaggar

Daniel VikstenFärjestad BK HerrIshockeyJesse VirtanenJohan Pennerborn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare