Hoppa till huvudinnehållet

Sluta kasta pengar efter islamisterna

Publicerad:
Polis vaktar en av brottsplatserna i Wien. Foto: Matthias Schrader/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Medan Europas länder gör front mot den våldsbejakande islamismen fortsätter svenska myndigheter och studieförbund att göda extremismen med pengar. Naivitet kan inte längre vara en ursäkt. Detta har fått pågå alldeles för länge. Nu måste bidragsrullningen stoppas.

Europa kan se tillbaka på några veckor av intensiv terror från islamister. Den uppmärksammade halshuggningen av en lärare i Lyon följdes av mord på bedjande i Nice, och sedan av en ensam skytt som angrep en synagoga och mördade ungdomar i Wien. Budskapet går inte att ta miste på: Islamismen vilar inte.

I Europa vill fler och fler goda krafter gå på motoffensiven. Ledartröjan har axlats av president Emmanuel Macron i Frankrike. Men från Sverige kommer andra typer av nyheter. Tidningen Kvällsposten avslöjade i början av hösten att den myndigheten ”Delegation mot segregation” gett nära en miljon kronor till en organisation med underavdelningar som bedriver islamistisk hatpropaganda på nätet. I fredags kom beskedet om svenska statens åtgärd: Organisationen med extremismproblem skall utredas – av sig själv.

Det går inte längre att säga att svenska myndigheter är naiva. Är den svenska metoden att sockra extremisterna med bidrag i själva verket en strategi? Islamisterna vore ju dumma om de angrep ett land där de får försörjning.

De nu drabbade europeiska länderna Frankrike och Österrike är också de två länder som kanske mest kraftfullt har reagerat mot islamismen. Skytten i Wien hade nyligen suttit i fängelse för att ha deltagit i IS, något som hittills inte drabbat svenska IS-resenärer.

I Sverige vet vi att det finns minst 150 så kallade IS-återvändare. I veckan skall ytterligare fyra kvinnor med barn ha återvänt till Sverige. Enligt talespersoner för Stockholms stad skall barnen tas om hand av sociala myndigheter. Det är dock tveksamt om detta verkligen sker. Vad hände med syskonskaran som kom tillbaka till Göteborg 2019? Är de i dag utom räckhåll för islamistiska släktingar?

Svenska myndigheter har inte gjort särskilt mycket för att motverka utbredningen av islamistisk extremism i vårt land. Åtminstone har de inte gjort vad som borde vara den första åtgärden: att sluta göda extremismen med svenska skattepengar.

Islamisterna är påhittiga och driftiga då det kommer till att mjölka svenska skattebetalare på pengar. En paradgren är fusk med föreningsstöd. Genom åren har det kommit avslöjande på avslöjande om hur till exempel Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, och Myndigheten för stöd till trossamfund, gett stöd till föreningar som utgjort plattformar för islamistisk propaganda och rekrytering.

Ett annat sätt att komma åt skattepengar har varit studieförbundens kursverksamhet. Flera fall har avslöjats där kriminella och extremister kunnat ta del av pengar. Därför är det illa att insynen i studieförbundens verksamhet är begränsad. Förbunden utreder sig själva.

Tre experter; Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom krävde nyligen att förlegad självgranskning hos förbunden ersattes med trovärdig extern revision. Tyvärr verkar studieförbunden inte förstå kritiken, och förefaller mer irriterade över att bli ifrågasatta, än över att avslöjas ha gett pengar till kriminella och terrorister.

Sverige behöver helt klart en ny linje mot extremismen. Det måste bli första prioritet då vi får en regering med annan färg än rödgrön.

Artikeltaggar

Emmanuel MacronExtremismFrankrikeISIslamismKvällspostenLedareMUCFMyndigheten för stöd till trossamfundStudieförbundSverigeTerrorismWien