Hoppa till huvudinnehållet

Simon spelar Karl-Bertil: "En härlig känsla i kroppen"

Publicerad:
Simon Larson i rollen som Karl-Bertil under inspelningen  i Göteborg.
Simon Larson i rollen som Karl-Bertil under inspelningen i Göteborg. Foto: ADAM IHSE / TT

Filminspelningen av Tage Danielssons "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" pågår för fullt i Göteborg.

NWT når Kilskillen Simon Larson som gör rollen Karl-Bertil Jonsson och filmens regissör Hannes Holm.

I butikerna har julpyntet redan tagit över och solen går ner långt innan eftermiddagen blivit kväll. Det lackar, som det heter. För Simon Larson, 15 år från Kil, har julen på flera sätt präglat de senaste veckorna. Han tar sina första steg som filmskådespelare, NWT har tidigare berättat att han axlar huvudrollen när regissören Hannes Holm ska göra biofilm av Tage Danielssons klassiska Robin Hood-drama "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton". Simon Larsson pratar om hektiska, men oerhört roliga arbetsdagar under en paus från inspelningarna.

– En filminspelning är inte riktigt som jag har föreställt mig, början han entusiastiskt.

– Jag visste att dagarna skulle bestå av mycket väntan, men inte sååå mycket väntan!

Han uppskattar att arbetstempot genererar tre, fyra minuter färdig film per inspelningsdag.

– Några andra saker som överraskat är hur beroende man är av ljuset under en inspelning. Det betyder ju allt! Och så trodde jag att man skulle filma med flera kameror, men vi kör bara med en.

Nu är produktionen snart halvvägs in i inspelningsperioden och Simon börjar få en allt tydligare bild av sin karaktär, den välvillige Karl-Bertil.

– Karl-Bertil är något av en enstöring. Han är uppväxt i en familj och har en lite skev bild av verkligheten. Han lever i sin egen värld, men är väldigt god och snäll. Och nyfiken.

Det finns en viss igenkänning.

– Jo, jag känner igen mig lite i Karl-Bertil, jag är också ganska tyst av mig. Hannes har sagt att jag inte ska "spela" alltför mycket. Det funkar om jag pratar normalt. Jag bär inte alls mycket smink och de ändrar inte mitt hår heller. Jag ser ju ut nästan som Karl-Bertil.

 Jonas Karlsson som Karl-Bertils pappa Tyko och Simon Larson.
Jonas Karlsson som Karl-Bertils pappa Tyko och Simon Larson. Foto: ADAM IHSE / TT

Berätta om den första inspelningsdagen, var det nervöst?

– Under den första dagen var jag väldigt, väldigt nervös. Men som tur var hade jag inte så mycket att göra så det blev en mjukstart. Vilket var skönt. Det gick väldigt bra, från första början. Så sedan den första dagen har jag bara njutit. Jag har en härlig känsla i kroppen!

Regissören Hannes Holm och värmlänningen Simon Larson.
Regissören Hannes Holm och Simon Larson. Foto: ADAM IHSE / TT

Nyfikenhet och irritation

Regissören Hannes Holm har tidigare gjort filmer som "Adam och Eva", "En man som heter Ove" och flera av filmerna om Sune.

– Halva min bekantskapskrets säger "Fan, va kul, det ser vi fram emot att se" och den andra halvan är jättearga och tycker att man inte ska göra om någonting som redan är så fint, säger Hannes Holm apropå regiuppdraget.

– Just att det väcker både nyfikenhet och irritation gör det hela ännu mer intressant och roligt för mig.

Kommer du ha Per Åhlins animerade film som utgångspunkt?

– En bra fråga, det är ju verkligen en klassiker. Jag ska hitta en väg där jag utgår från själen i Tage Danielssons saga och sedan fyller ut det som finns mellan scenerna i filmen vi ser på julafton. Vi kommer att få se Karl-Bertil göra saker vi aldrig sett honom göra tidigare, saker som sker mellan det att han är på posten och hemma hos sin familj till exempel.

Regissören lyfter fram Tage Danielssons förmåga att förena människor, oavsett politisk hemvist.

– Alla som älskar Karl-Bertil kommer nog att bil glada, och alla som inte riktigt vet vem han är – och det är faktiskt många unga – kommer att få sig en fin saga till livs. Just nu, med tanke på hur det ser ut i vår värld, känns det väldigt passande att göra en film om en såpass anständig person som Karl-Bertil Jonsson.

NWT besöker inspelningen av "Utvandrarna": "Den här filmen innehåller allt"

Hannes Holm beskriver Simon Larson som klippt och skuren för rollen.

– Jag har i mitt 40-åriga filmliv aldrig varit med om en skådespelare som är så himla nära en karaktär. Regiarbetet förenklas också eftersom barn äger förmågan att vara naturliga, vi vuxna har i stället förmågan att krångla till saker.

Foto: ADAM IHSE / TT

"Gör som Tom Cruise"

Under de lediga helgerna kan Simon Larson leva det vanliga familjelivet hemma i Kil. Då unnar han sig rejäla sovmornar och försöker komma i kapp med skolarbetet. När sedan vardagen kommer åker han till filminspelningarna med en rusande iver. Snart väntar några extra utmanande scener.

– Jag ska få köra några egna stunts! Det är något jag aldrig gjort förut, så det längtar jag efter. Men manus ändras hela tiden så vi får hoppas att det blir av.

Tom Cruise gör gärna sina egna stunts, du kör lite samma stil?

– Haha, ja. Jag tror dock att mina stunts inte riktigt är lika farliga.

Vad tror du att det blir för en film det här?

– En fin familjefilm med ett bra budskap. Alla som är med är väldigt proffsiga. Den kommer att bli väldigt bra.

Artikeltaggar

FilmGöteborgJulNöje/KulturNWTSimon LarssonTage DanielssonTom Cruise

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.