Hoppa till huvudinnehållet

Mössen har tagit över Kyrkhedens skola

Publicerad:
Reporter Pia Holmström
Pia Holmström
pia.holmstrom@nwt.se

Kyrkhedens skola i Ekshärad har fått problem med möss och får nu hjälp av ett saneringsföretag.

– Det är jobbigt. Det finns ju människor som är rädda för möss och tycker att det här är väldigt otrevligt. Det är ju ett arbetsmiljöproblem som vi har att jobba med, säger Daniel Sohl rektor för årskurs F-3 vid Kyrkhedens skola.

Enligt Daniel Sohl var det för cirka tre veckor sedan som man först uppmärksammade möss.

– Framförallt ser man dem ju springandes ute på skolgården, säger han.

Daniel Sohl är rektor för åk F-3 vid Kyrkhedens skola
Daniel Sohl är rektor för åk F-3 vid Kyrkhedens skola Foto: Pia Holmström

Den 23 oktober besökte ett saneringsföretag skolan och placerade ut ett par stationer med giftigt bete utomhus.

I förra veckan upptäcktes musspillning i hemkunskapssalen vilket anmäldes till kommunen. Dessutom hade man sett möss springa över golvet flera gånger. "Känns inte säkert att ha lektioner i detta!" stod det i anmälan.

Kyrkhedens skola i Ekshärad
Kyrkhedens skola i Ekshärad Foto: Pia Holmström

Miljökontoret i Hagfors är också inkopplat.

– Vi övervakar och ser till att det blir åtgärder så fort som möjligt, säger Sofia Kyman, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Hur ser du på att det finns möss i hemkunskapssalen?

– Springer det möss på golvet så måste de ju verkligen sanera innan de börjar med matlagningen och det behöver man göra varje gång. Om giftet fastnar på mössens små tassar och de springer på arbetsbänkarna och golvet, det är ju inte bra. Och man kan nog anta att det är flera möss där, säger Sofia Kyman.

Tycker du att man kan bedriva undervisning där?

– Skolan får göra en bedömning och anser de att det inte är säkert så får de avvakta med lektioner i några veckor tills de fått bukt med skadedjursproblemet, säger hon.

Enbart teori

Sofia Kyman återkommer sedan och meddelar att färsk musspillning hittats i hemkunskapssalen under måndagsmorgonen. Skolan har därför beslutat att endast ge teorilektioner i hemkunskapssalen denna vecka. Inför varje vecka ska ett nytt beslut tas om det ska vara fortsatt teoriundervisning.

Saneringsföretaget ska på återbesök till Kyrkhedens skola under tisdagen.

"Vi behöver också överväga att öka frekvensen av besök då jag bedömer att den inte är tillräckligt tät i detta ärende", skriver saneringsföretaget i mejl till miljökontoret.

Under höstlovet besökte saneringsföretaget samtliga skolor i Hagfors kommun för att förebygga att det inte blir musinvasion.

Artikeltaggar

Daniel SohlEkshäradHagforsKyrkhedens skolaNyheterSkadedjurSofia Kyman

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.