Värmland har inga lokala restriktioner – än. Flera lokala aktörer är beredda på ytterligare restriktioner men tycks ändå hoppas mest på det individuella ansvaret.
Lokala restriktioner har införts i flera regioner. Värmland kan vara nästa på tur. I de andra regionerna ska man nu undvika att träffa personer som inte ingår i ens hushåll, avstå från att vistas i olika typer av inomhusmiljöer som till exempel badhus och gym.
Lokala restriktioner i Värmland – det talar för och emotI Karlstad så har både Mitticity och Friskis och svettis haft ett tapp av besökare, vilket gör att restriktionerna följs per automatik när besökarna håller sig hemma.
– Vi vill egentligen att alla kan komma till oss och träna men just nu så kan inte alla komma för då skulle vi inte kunna hålla avstånd, säger Mikael Eriksson, verksamhetschef Friskis och svettis.
– Det är inte så många här ändå, men de som kommer vill vi ta hand om. Man ska känna sig trygg, säger Ann-Sophie Redfern, centrumchef på Mitticity.
Sundstabadet har å sin sida fått tillbaka många av sina besökare.
– I mars så hade vi färre besökare men efter sommaren så är det många som har kommit tillbaka. De attraktiva tiderna är fulla, säger Stephan Hammar, verksamhetschef på Sundstabadet.
Dragit ner kapaciteten
För att ändå hålla på de restriktioner som finns har Sundstabadet dragit ner sin kapacitet till häften.
– Vi har begränsat antalet besökare och vi tittar hela tiden på att man ska kunna hålla avstånd och vara i en trygg och säker miljö i anläggningen, säger han och fortsätter.
– Sen är det alltid också upp till individen att man är symptomfri när man besöker verksamheten.
Den individuella ansvaret poängteras också av Ann-Sophie Redfern.
– Sen har gemene man också ett ansvar. Sprita händer, håll avstånd och peta dig inte i ansiktet, säger Ann-Sophie Redfern.
"Det vet vi inte i dagsläget"
Alla är ändå beredda på att det kan komma utökade restriktioner.
– Vi är beredda på det och vi tror att det är troligt att det kommer att ske men hur skärpningen kommer att se ut, det vet vi inte i dagsläget, säger Mikael Eriksson.
– Nu har det inte funnits några sådana i den här regionen, men det är klart skulle det komma lokala restriktioner så skulle vi se till att vi snabbt kan implementera dem i verksamheten, säger Stephan Hammar.
– Vad ska man säga? Vi följer såklart de rekommendationer som det skulle bli, säger Ann-Sophie Redfern.
Frågan: Hur känner du inför utökade coronarestriktioner?
Ida Wahl, 20, vårdbiträde, Arvika
– Jag jobbar inom vården och det är så många olika åsikter. Jag tror inte att vi har rätt fakta utan att det är sund förnuft som gäller. Är det så att hårdare regler krävs för att folk ska använda sitt sunda förnuft, så får det vara så.
Alice Dalevi, 18, gymnasieelev, Hammarö
– Det är tråkigt men jag förstår varför vi måste göra det. Jag håller mig till rutiner och är noga med handhygienen.
Andreas Eriksson, 35, arbetssökande, Karlstad
– Det är jobbigt och tråkigt men nödvändigt. Jag känner att folk inte riktigt tar det seriöst, man tänker att det inte kan drabba en själv. Jag tycker jag håller mig till de restriktioner som finns.
Gull Bohman, 71, pensionär, Karlstad
– Jag tycker att man ska vara sträng. Jag är ute och går och går till Willys men jag får backa undan från folk. Man måste manövrera mycket, det är jätteviktigt med avstånd.
Mona Hedberg, 61, personlig assistent, Molkom
– Generellt så är det bra. För egen del så följer jag redan restriktionerna. Vi har avbokat alla semestrar, vi träffar inte släktingar och såklart håller vi avstånd.