Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen döms i nytt fall - ska betala skadestånd

Publicerad:
Arvikaadvokaten Stefan Liliebäck är ombud för en Arvikabo som efter en dom i Värmlands tingsrätt tilldöms skadestånd på 140 000 kronor plus ränta. Domen är den andra på kort tid där Liliebäcks klienter i huvudsak har fått rätt mot Arvika kommun.
Arvikaadvokaten Stefan Liliebäck är ombud för en Arvikabo som efter en dom i Värmlands tingsrätt tilldöms skadestånd på 140 000 kronor plus ränta. Domen är den andra på kort tid där Liliebäcks klienter i huvudsak har fått rätt mot Arvika kommun. Foto: Hans-Åke Henriksson

Återigen anser en rättsvårdande myndighet att Arvika kommun gjort fel i ett ärende inom den så kallade överförmyndaraffären. Nu tilldöms en man i 45-årsåldern 140 000 kronor i skadestånd, ränta på det och ersättning för rättegångskostnader.

Nyligen avkunnade hovrätten i västra Sverige dom i ett ärende som rör en numera avliden man – ett ärende som blev upptakten till den så kallade överförmyndaraffären i Arvika. Hovrättsdomen gick i huvudsak till mannens fördel vilket betyder att dödsboet, förutom tidigare ersättningar, även ersätts för rättegångskostnader. De kostnader som faller på Arvika kommun i det fallet uppgår till cirka en miljon kronor.

Nu har ytterligare en dom inom överförmyndaraffären avkunnats, den här gången är det tingsrätten i Värmland som kommit med ett utslag i ett fall som rör en Arvikabo i 45-årsåldern.

– Enligt mig har tingsrätten till och med slagit fast att det skett en kränkning av min klients mänskliga rättigheter att åtnjuta skydd för sin egendom enligt Europakonventionen, säger mannens ombud, Arvikaadvokaten Stefan Liliebäck.

Inte påvisad

Jan Lindblad på Värmlands tingsrätt, som skrivit domen, säger så här om det:

– Angående den ekonomiska skadan har vi bifallit enligt svenska bestämmelser, som i och för sig ska leva upp till Europakonventionen, men vi har inte uttryckligen tagit ställning utifrån Europakonventionen i domen. Den ideella skadan som de yrkar på anser vi dock inte vara påvisad, säger han.

Stefan Åström (S), ordförande i Arvika-Eda Överförmyndarnämnd, säger att nämnden arbetar för att undvika liknande situationer i framtiden som uppstått med den 45-årige mannen.
Stefan Åström (S), ordförande i Arvika-Eda Överförmyndarnämnd, säger att nämnden arbetar för att undvika liknande situationer i framtiden som uppstått med den 45-årige mannen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Var inte bevittnat

Ärendet – som Arvika Nyheter redogjort för tidigare – gäller en man från Arvika som gått miste om ett arv efter att en tidigare handläggare på Överförmyndarnämndens kansli godkänt ett testamente som inte var bevittnat. Till saken hör också att handläggaren, tillika en tidigare ordförande i nämnden, står åtalad för tjänstefel i detta ärende.

Vunnit och förlorat

45-åringen får skadestånd för själva handläggningsfelet, dock får han ingen ekonomisk kompensation för den ideella skada, bristen på respekt för egen egendom enligt Europakonventionen, som målsägarsidan anser skett. I den delen av åtalet går tingsrätten på Arvika kommuns linje. Däremot ska Arvika kommun betala mannens rättegångskostnader på cirka 220 000 kronor.

– Övergripande för vår handläggning är att den ska vara rättssäker och att ingen ska lida skada. Om någon lider skada ska vi ersätta för densamma. Tingsrätten har meddelat dom i ärende rörande arv och domen anger att bägge parter vunnit och förlorat. Verksamheten och nämnden kommer hantera utslaget i samråd med försäkringsbolag och jurist, säger biträdande kommundirektör Anna Wikstrand.

Blir bättre framöver

Stefan Åström (S), ordförande i Överförmyndarnämnden i Arvika-Eda, säger följande om tingsrättens dom.

– Jag ber om ursäkt till den drabbade huvudmannen å Arvika kommuns vägnar för den skada han lidit av överförmyndarnämndens historiska brister. Vi arbetar för att undvika liknande situationer i framtiden. Och vi är på god väg mot en rättssäker och tillförlitlig handläggning.

"Behövs en kommunjurist"

När det gäller åtalet mot den tidigare handläggaren angående tjänstefel har förhandlingen i tingsrätten flyttats fram från den 1 december till 26 januari nästa år. Nu har dock en första dom fallit i detta ärende - en dom som i huvudsak ger den funktionsnedsatta mannen rätt.

– Det behövs en kommunjurist i Arvika som varnar politiker och andra för handläggning som den här, säger Stefan Liliebäck.

Artikeltaggar

Anna WikstrandArvika kommunNyheterÖverförmyndarnämndenStefan ÅströmStefan LiliebäckVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.