Bubbel från Byrån: Make Norge greit again

Signerat | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Så när det blir dags för stortingsval i Norge 2021 kör TV4 uppesittarkväll med djuplodande diskussioner om demografiska förändringar i Romerike fylke med Runar Søgaard, skriver Byrån.
Foto: Christine Olsson/TT
Råvaran till barkbröd finns det dock gott om i de mörka skogarna. Byrån funderar på om det kan få ett uppsving vid behov.

Det amerikanska presidentvalet engagerar, i alla fall svenska medier. Dygnet runt-sändningarna och de egenutnämnda experterna på amerikansk politik avlöser varandra. Byrån fruktar att en ny standard härigenom har satts.

Så när det blir dags för stortingsval i Norge 2021 kör TV4 uppesittarkväll med djuplodande diskussioner om demografiska förändringar i Romerike fylke med Runar Søgaard. Sveriges radio kan skicka en utrikeskorre som tar rygg på några upprörda vänsterdemonstranter i Tromsøs fiskrensardistrikt. Och SVT kan säkerligen hitta någon självutnämnd debattör som friskt drar paralleller mellan norsk-danska motsättningar för en herrans massa år sedan och Sverige i dag.

Mat vid kris och krig

Sveriges självförsörjning på mat är inte god, påminner färsk statistik från Jordbruksverket om. Det är en säkerhetsfråga. När ryssen kommer finns bara ingredienserna till morotskaka att bjuda på till surrogat-kaffet. Inte heller hålls landskapen tillräckligt öppna för att blidka ögat (eller stridsvagnarna) med dagens livsmedelsproduktion.

Råvaran till barkbröd finns det dock gott om i de mörka skogarna. Byrån funderar på om det kan få ett uppsving vid behov.

Bortkommen kritiker

Allkonstnären Jonas Gardell har drivit regeringen framför sig med svavelosande kritik mot coronarestriktionerna. Han har i den ena debattartikeln efter den andra krävt att regeringen tillåter stor publik på olika typer av kulturevenemang. När den rödgröna regeringen – som har fingertoppskänsla likt en gråsäl – till slut gick med kraven hade dock smittspridningen redan börjat dra igång på nytt. Hastigt tvingades Folkhälsomyndigheten dra i nödbromsen.

Och Jonas Gardell – ja, han visade sig ha ännu en sträng på sin artistiska lyra. Plötsligt hade han trollat bort sig själv från den offentliga debatten. Det var som att han aldrig suttit på de höga hästarna.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.