Varningen: "En tickande bomb av psykisk ohälsa"

Publicerad:
Marie Niljung debuterade som författare med boken Hellre arg än död, som handlar om hur självmord kan förebyggas. Nu är hon även aktuell som en av författarna i antologin När mammor dör. Foto: Lena Richardson

En tickande bomb av psykisk ohälsa - det varnar dubbelt bokaktuella Marie Niljung för i coronapandemins spår.

Hon är författaren och företagaren som specialiserat sig på suicidprevention. På Värmlands bokfestival deltar hon i ett digitalt program på samma tema, tillsammans med Frida Boisen och Pia Sundgren Storm.

Alla tre har personliga erfarenheter av anhöriga som tagit sitt liv. Eller - som Marie Niljung hellre uttrycker det - drabbats av psykologiska olycksfall. Ordet självmord undviker hon helt; begreppet psykologiska olycksfall tycker hon tar bort skuld och skam och pekar på att ingen faktiskt väljer att inte vilja leva - precis som vi inte väljer andra sjukdomar.

Marie Niljung var bara 24 år när hennes mamma avslutade sitt liv. Nio år senare gick även hennes far samma väg.

– Hade jag vetat det jag vet idag, hade ingen av mina föräldrar dött på det sättet.

Vill göra skillnad

Hennes livsuppgift har därför blivit att sprida kunskap och hon ser fram emot att få göra det på bokfestivalen.

– Det är bra att de här frågorna lyfts upp och kommer i rätt fokus. Frida och jag har känt varandra länge och att få det utrymmet på bokfestivalen för att prata om psykologiska olycksfall, livet, döden och sorg, känns fint. För mig är det så levande att få jobba med de här frågorna och få göra skillnad.

Att göra skillnad är också drivkraften som gör att hon orkar fortsätta att skriva, föreläsa och berätta.

– Jag har valt att aktivt göra något av det jag upplevt. Även om jag både skrattar och gråter när jag föreläser och jag kan vara helt slut efteråt, vet jag att det jag gör kan rädda liv. Det jag gör spelar stor roll. Det är det som driver mig.

Frida Boisen är i höst aktuell med boken Berätta aldrig det här. Den 13 november deltar hon i ett digitalt författarsamtal på Värmlands bokfestival, tillsammans med Marie Niljung och Pia Sundgren Storm.
Frida Boisen är i höst aktuell med boken Berätta aldrig det här. Den 13 november deltar hon i ett digitalt författarsamtal på Värmlands bokfestival, tillsammans med Marie Niljung och Pia Sundgren Storm. Foto: Fredrik Persson /TT

"Tickande bomb"

Bokfestivalen blir i år helt digital. Allt vad mingel och stora publiksamlingar heter uteblir, men det digitala formatet har sina fördelar, påminner Marie Niljung.

– Hela landet kan vara med på festivalen, som annars mest lockar folk från Värmland. Fler kan ta del av utbudet och även de som har svårt att vara i stora folksamlingar kan ta del av den.

En digital bokfestival kan också bli ett guldkorn i en annars grå pandemihöst, hoppas hon, som befarar coronaeffekter utöver de rent virusrelaterade.

– Folk börjar bli trötta och slitna. Det är som en tickande bomb med psykisk ohälsa. Det dör fyra om dagen i suicid i Sverige redan innan corona och nu är det helt nya grupper som drabbas av psykisk ohälsa. Jag tänker på alla män som är egenföretagare och som sett sitt livsverk slås undan. Och alla äldre...

Svår ovisshet

Hon tror inte att den tickande bomben briserar mitt i pandemin. Erfarenheterna från tidigare kriser ger vid handen att det är först efteråt, som den effekten kommer.

– Så länge vi är mitt uppe i det, ökar inte suicidtalen, utan det kommer sen.

Att ingen vet hur länge vi kommer att tvingas leva med pandemin är en orosfaktor i sig.

– Ovissheten gör något med oss också. Nu måste varje enskild människa våga vara lite mer medmänniska. Du kan gör stor skillnad. Våga fråga, våga knacka på hos en granne eller ring en vän.

Bokaktuell i höst

Marie Niljung har skrivit boken "Hellre arg än död" där hon berättar om sina erfarenheter, ger raka råd och krossar myter.

I höst är hon dessutom aktuell som en av författarna i antologin När mammor dör. I den berättar 31 författare som mist sina mammor, några av dem genom suicid, andra genom fysiska sjukdomar, olyckor eller ålder.

– Det som är gemensamt är att sorg kan se så olika ut, men det finns gemensamma drag. Jag hoppas att boken kan ge hopp och tröst. Det är överjävligt när en mamma dör, men det går att komma vidare.

Artikeltaggar

Bokfestival – trots alltDigitaliseringFörfattareKarlstadLitteraturMarie NiljungMotion och hälsaPsykologiSjälvmordVård och omsorgVärmlands bokfestival

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare