Hoppa till huvudinnehållet

Johan från Bergsäng hade Biden i bilen

Publicerad:
Johan Eriksson upplevde Joe Biden som en vettig person att prata med. ”Han var ödmjuk och avslappnad. Jag gillade honom, en skön gubb’”. Foto: Privat

För tre år sedan provsatt en amerikansk toppolitiker en bil byggd av en värmlänning.

Politikern var Joe Biden och bilen tillhör Johan Eriksson från Bergsäng.

– Coolt att ha haft en president bakom ratten.

Johan Eriksson, i den värmländska hembygden känd som "Johan i Kroken", är bilförsäljare i Mora och bygger bilar på fritiden. Att han skulle få träffa en blivande president den där dagen för tre år sedan var inget han visste på förhand.

– Jag hade blivit inbjuden till Jay Leno efter att han sett min bil på Sema-show i Las Vegas. Leno har ett enormt bilintresse och jag skulle vara med i hans program Jay Lenos garage.

Bilen, en custom-made Dodge charger RTR 68, har väckt stort intresse överallt där den dykt upp. Något den gjorde även i garaget hos tv-kändisen.

– Efter att vi hade gjort vår inspelning och kört runt i området Burbank i Los Angeles så gick jag ut lite och ville lugna ner mig. Då ser jag en man som står vid bilen och tittar ner i motorrummet. Så jag gick fram till honom och frågade vad han tyckte, säger Johan Eriksson.

Den där mannen var alltså Joe Biden, som också skulle spela in ett avsnitt senare med Leno under dagen.

– Biden sa att han aldrig hade sett något liknande och undrade om det var min.

Här ses Johans team som var med till Los Angeles tillsammans med tv-profilen Jay Leno. Från vänster: Otto Tillander, Göran Lassell, Adam Palander, Jörgen Persson, Jay Leno, Johan Eriksson och Lars Karlsson.
Här ses Johans team som var med till Los Angeles tillsammans med tv-profilen Jay Leno. Från vänster: Otto Tillander, Göran Lassell, Adam Palander, Jörgen Persson, Jay Leno, Johan Eriksson och Lars Karlsson. Foto: Privat

De både presenterade sig för varandra. Johan sa att han var från Sverige och var bilförsäljare. Joe Biden berättade att han var politiker.

– Jag visste inte vem han var och det tyckte han nog var bra, jag såg på honom att han blev glad när jag inte kände igen honom. Det som var roligt var ju att han kom till min bil när det fanns 100-tals andra i garaget.

Det visade sig att politikern också var väldigt bilintresse och berättade om sin 67 corvette. Johan Eriksson minns mötet som avslappnat och fint.

– Han var otroligt sympatisk och ödmjuk. Han berättade att han var motorfreak och att hans son, som hade gått bort, också var muskelbilsfantast. Biden berättade att han och hans son hade haft det som ett gemensamt intresse. Jag upplevde att hans intresse för bilar var genuint och ställde frågor om allt möjligt. Jag såg ju att det var någon som hade koll. Han trodde inte riktigt på att det var amatörer som hade byggt bilen.

– Hade det varit ett annat läge hade vi tagit en öl och pratat vidare.

Här ses Johan Erikssons bil i garaget hemma hos Jay Leno.
Här ses Johan Erikssons bil i garaget hemma hos Jay Leno. Foto: Privat

Joe Biden fick provsitta den prisbelönta bilen. Johan Eriksson spelade AC/DC vilket uppskattades av den blivande presidenten.

– Han var eld och lågor över bilen. Vi var där i säkert en halvtimme innan Jay Leno kom och ville ha honom med sig. Men han ville inte gå så de stannade runt tio minuter till. Det var såklart kul för mig, eftersom det var de som valde att stanna och inte jag som drog i dem.

Johan Eriksson berättar att Biden sa att han skulle tycka att det skulle vara roligt att komma till Johans garage om han besökte Sverige.

Tror du att han gör en lov till Mora när han är här nästa gång?

– (skratt) Nej, inte nu längre, men det hade han kanske gjort om han inte hade blivit president. Men det var det ju ingen som trodde att han skulle bli.

I dag då, när han så gott som fått presidenttiteln, kommer du minnas det här på ett annat sätt?

– Politiken är ganska ointressant för mig, men det är coolt att ha haft presidenten bakom ratten. Så det är ett minne för livet.

Fotnot: Den som vill se mer av Johans bilbygge och mötet med Joe Biden kan besöka Johan Erikssons instagram.

Artikeltaggar

BergsängBilJoe BidenLas VegasMoraMotorNyheterUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.