Hoppa till huvudinnehållet

Fler gör anspråk på stationshuset

Publicerad:
Det gamla stationshuset i Koppom, som kommunen äger, men som legat ute till försäljning.
Det gamla stationshuset i Koppom, som kommunen äger, men som legat ute till försäljning. Foto: Kerstin Herö

Eda kommun la i våras ut Koppoms gamla järnvägsstation till försäljning. Flera intressenter hörde av sig. Den gångna veckan skulle en köpare utses, men istället blev ärendet återremitterat. Hanteringen av försäljningen blev ifrågasatt.

Fastigheten har stått tom i ett par år. Byggnaden las i "malpåse" tills kommunen hade bestämt sig för vad man skulle göra med den. Man kom fram till att man själv inte hade möjlighet att bevara huset och beslutade att lägga ut det till försäljning.

Utgångspriset var 250 000 kronor. Men budgivningen gav mer än så. Sju intressenter var från början med och bjöd på den före detta stationsbyggnaden. Högsta budet las den 24 maj och var på 310 000 kronor.

Men kommunen tog inget beslut om försäljning direkt efter budgivningen.

– Vi vill höra vad de som är med och bjuder har för syfte med det. Vad är det för verksamhet de vill bedriva? Det är viktigt att det blir en bra verksamhet. Vi måste inte anta det högsta budet, sa kommunalrådet Johanna Söderberg (C) i juni i år när hon kommenterade den kommande försäljningen.

Gårdsbutik och café

Två intressenter angav att de planerade ett bevarande av byggnaden som en form av museum. Tre att de skulle ha den till uthyrning och en till boende. En person planerade att driva en rörelse i lokalerna och det var Carina Tropp som driver gårdsbutik och glasscafé i Norra Lien på landet utanför Koppom. Hon var också den som kommunledningen föreslog skulle få överta det gamla stationshuset.

Hennes tanke var att successivt flytta över sin verksamhet dit.

– För min del är det en väldigt bra plats och jag tror det kan vara bra för Koppom och ge samhället ett lyft. Jag vill inte ändra på nedre våningen eftersom det är av historiskt värde. Det är viktigt att bevara det som är historia samtidigt som man driver en sådan verksamhet som min, säger hon.

Koppoms station, som ligger längs den nedlagda järnvägsbanan mellan Mellerud och Arvika, är i stor utsträckning kvar i originalskick. Väntsalen med biljettluckan på nedre våningen är bevarad, plus andra saker från den tiden tågen gick förbi. På övervåningen finns en lägenhet, där stinsen bodde en period.

Järnvägsmuseum

I tisdags skulle försäljningen av stationshuset avgöras politiskt i kommunstyrelsen. Men inför sammanträdet hörde en annan intressent av sig och ifrågasatte att kommunen, enligt förslaget, skulle anta ett betydligt lägre bud och sälja för 100 000 kronor. Jämfört med det högsta budet på 310 000 kronor som han själv hade lagt.

Bo-Inge Nilsson är för många kanske främst förknippad med politik som ordförande i kommunfullmäktige. Men i yrkeslivet har han hela tiden jobbat inom järnvägen. Han ville köpa stationshuset i Koppom för att göra om det till ett järnvägsmuseum.

– Vi var där och kikade och det var som att gå in i en tidsmaskin. Den unika miljön med vänthallen, jag trodde inte det var så fint därinne. Vi kände att vi måste bevara det här. Tanken är att bilda en förening och driva museet. Jag jobbar inom järnvägen och har möjlighet att skaffa fler prylar som finns kvar i våra gömmor på jobbet, säger han.

Återremiss

Vid kommunstyrelsens sammanträde yrkade Hans Nilsson (HEL) på en återremiss av ärendet till kommunstyrelsens serviceutskott för att se om det går att få till stånd ett samarbete mellan flera intressenter i syfte att bevara den gamla stationsmiljön.

Övriga politiker opponerade sig inte mot det, utan yrkandet gick igenom.

– Det ska inte behöva ta nån lång tid, att ställa en fråga, säger kommunalrådet Johanna Söderberg (C) och syftar på uppdraget till utskottet att ta reda på hur parterna ser på ett samarbete.

Efter det ska ärendet tillbaka till kommunstyrelsen för beslut.

Carina Tropp kände inte till att ärendet skulle upp på kommunstyrelsen i tisdags eller att det inte blev något beslut utan en återremittering.

Är du besviken för att det inte blev något beslut eftersom du var föreslagen som köpare?

– Nej, jag är inte besviken. Det har varit så många omgångar med det här, det blir som det blir. Det brukar bli bra i slutändan.

Hur ser du på ett samarbete?

– Man får se allt som en möjlighet. Jag får se hur förslaget blir, säger Carina Tropp.

Bo-Inge Nilsson säger att han inte är främmande för ett samarbete.

– Jo, men absolut, jag stänger inga dörrar för det. Det kanske kan gynna bägge på nåt vis.

Artikeltaggar

Hans NilssonJohanna SöderbergKoppomNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.