Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandslitteraturens bästa vänner kämpar på

Publicerad:
Eva Fredriksson är vice ordförande i Föreningen Värmlandslitteratur - en förening med runt 500 medlemmar. Föreningen har det tufft i pandemin med inställda evenemang och uteblivna intäkter. Intresset för läsandet och författandet är dock genuint i länet. Foto: Sabina Rislund

Ingen bokmässa med Värmlandsmonter i Göteborg och ingen fysisk bokfestival i Karlstad. Det är tuffa tider för föreningen Värmlandslitteratur, som har viktiga roller på båda arenorna.

– Det har varit ett väldigt konstigt år men vi måste ta det som det är, säger Berit Wester, föreningens ordförande.

Intresset för värmländsk litteratur är dock fortsatt starkt.

Om allt hade varit som vanligt, hade Berit Wester och Eva Fredriksson förmodligen haft fullt upp just nu med att förbereda årets insats på den värmländska bokfestivalen.

De är ordförande respektive vice ordförande i föreningen Värmlandslitteratur, som arbetar hårt för de värmländska författarna och deras verk.

Det innebär - bland annat - att föreningen har en viktig roll både i Värmlandsmontern på Bokmässan och på Värmlands bokfestival. Där dukar de upp bokbord med Värmlandsböcker och intresset är stort hos besökarna.

Kommersen uteblir

– Det har varit väldig kommers under bokfestivalen. Det är väldigt trist att det inte kan vara som vanligt, men nu är det som det är, säger Berit Wester.

Berit Wester hoppas på nya tag nästa år. I år har mycket fått ställas in: "Vi ligger lågt, vi är ju många äldre också, vi i styrelsen. Jag tror vi är runt 70 de flesta".
Berit Wester hoppas på nya tag nästa år. I år har mycket fått ställas in: "Vi ligger lågt, vi är ju många äldre också, vi i styrelsen. Jag tror vi är runt 70 de flesta". Foto: Tommy Andersson

I sak är hon helt enig med arrangörerna - det går inte att hålla en vanlig festival i år. Den blir därför helt digital, utan besökare på plats i Nöjesfabriken.

– Det har varit enormt mycket folk, så det är helt rätt att det inte blir som tidigare. Det brukar ju vara tusentals människor som kommer under de här dagarna. Vi är helt med på det som Region Värmland och Ricky Andreis nu gör - det är väldigt bra att det sker någonting, säger Berit Wester.

Tappar intäkter

För föreningen innebär dock digitaliseringen av festivalen att de inte kommer att vara med alls och att en stor intäktskälla förloras.

Även den inställda bokmässan i Göteborg är ett ekonomiskt avbräck.

– Det har gått väldigt bra för oss tidigare år. Förra året tror jag var det mesta vi har uppnått någon gång, säger Berit Wester.

Hon och Eva Fredriksson befarar också att Värmlandsförfattarna påverkas negativt. Inte alla som bokat plats på festivalen kommer att få vara med i de digitala sändningarna. Att mötet med bokköparna uteblir innebär därtill minskad försäljning.

– Det har ju varit ett väldigt bra forum för dem att vara med på bokfestivalen. Det är nog inte bra för alla som gett ut böcker under detta året. Det är nog många som saknar bokfestivalen; det är ju där de fått synas, säger Berit Wester.

Egen tidskrift

Däremot är de inte oroliga för att författarskapen ska tystna. Värmland är ett skrivande län:

– Jag är helt förvånad över att det är så många som skriver. Förra gången vi skickade ut Wermlandiana, då hade vi 31 stycken recensioner i det häftet. Det är väldigt många som skriver i Värmland! säger Berit Wester.

Wermlandiana är föreningens egen tidskrift.

– Där presenterar vi nya och gamla författare och nya böcker, som annars kanske inte får så mycket uppmärksamhet. Det är väldigt viktigt för värmländska författare, som ofta ger ut böcker på eget förlag och inte kommer fram riktigt, så det inte bara är de stora som syns, säger Berit Wester.

Varje år utser Föreningen Värmlandslitteratur den vackraste Värmlandsboken. Senast var det Inger och Per Berggrén som fick utmärkelsen för sin bok om Stadsträdgården.
Varje år utser Föreningen Värmlandslitteratur den vackraste Värmlandsboken. Senast var det Inger och Per Berggrén som fick utmärkelsen för sin bok om Stadsträdgården. Foto: Tommy Andersson

Och vem vet, i coronas tid när så mycket ställs in och folk har tid över - kanske är det inte bara läsningen som ökar utan också skrivandet?

– Jag tror det. Att författa är ett jobb man kan göra hemma på sin kammare, säger Eva Fredriksson.

Därmed är det - förhoppningsvis - upplagt för ett häftigt 2021 i Värmlandslitteraturen, med ett uppdämt intresse för bokfestival, bokmässa och bokträffar och gärna massor av nya böcker.

– Då kommer det en flodvåg får man hoppas! säger Eva Fredriksson.

Artikeltaggar

bokfestivalBokfestival – trots alltFöreningen VärmlandslitteraturFörfattareKarlstadLitteraturNöje/KulturRicky AndreisVärmlands bokfestivalVärmlandsmonternWermlandiana

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.