Hoppa till huvudinnehållet

Släpp inga millimetrar i vapenfrågan

Publicerad:
På spaning efter en bättre vapenlagstiftning.
På spaning efter en bättre vapenlagstiftning. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När regeringen på nytt försöker införa redan nedröstade förslag på vapenområdet borde det vara självklart för riksdagen att återigen rösta nej. Den här gången handlar det om implementeringen av EU:s vapendirektiv från 2017, som regeringen fortsätter att vilja överimplementera.

Det tycks vara närmast omöjligt för de rödgröna att lägga förslag som inte saboterar för landets jägare, vapensamlare och sportskyttar. Mer specifikt handlar det den här gången om reglering för innehav av vissa magasin, utökade krav på märkning, samt reglering för vapenmäklare. Detta trots att riksdagen till exempel så sent som i april röstade tydligt nej till regeringens förslag på reglering av vapenmagasin. Men samma förslag återkommer ständigt i ny skepnad, vilket lämnar riksdagsmajoriteten med det enda alternativet att konsekvent fortsätta rösta nej.

Oavsett hur många partier eller remissinstanser som protesterar och pekar på att förslagen bara gör tillvaron ännu svårare för ägare av lagliga vapen fortsätter regeringen att hävda att EU-direktivet kräver att Sverige gör just såhär. Men regeringen går hela tiden längre i utformningen av förslagen än vad direktivet kräver, till exempel genom att inkludera magasin i vapenlagen.

Av allt att döma försöker regeringen tjata igenom överimplementeringen i riksdagen. Det får inte riksdagspartierna falla för. De flesta gör också motstånd. På fredagsmorgonen hade Centern och även Vänsterpartiet gjort det tydligt att partierna tänker rösta nej till förslaget i sin helhet, medan Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna också var negativt inställda (SR 6/11). Men Moderaterna tog först senare på dagen tydlig ställning emot överimplementeringen.

Förhoppningsvis vill Moderaterna, precis som Centern är tydlig med, rösta nej till regeringens förslag som helhet. Det är inget alternativ att i utskottet gå in och justera i detaljer. Då får regeringen ändå en framgång för att ha lagt fram i stort sett samma överimplementering gång efter annan, utan att lyssna på riksdagen.

Även om Moderaterna landar rätt i slutändan spelar det roll att partiet, som med sina röster avgör frågan, inte direkt tog tydlig ställning. Att till och med Vänsterpartiet är snabbare med att signalera ett nej gör att Moderaternas nyligen återvunna förtroende i vapenfrågan riskerar att urholkas. Det vore i sig ett stort misslyckande, för både partiet och för landets lagliga vapenägare. Det är tydligt att Moderaterna fortsatt måste befästa den omsvängning som gjorts i vapenfrågan sedan Beatrice Asks kritiserade insatser som talesperson i rättsfrågor. Ett parti som vill vara statsbärande har inte råd att vackla.

Om riksdagen röstar rakt nej till den nya överimplementeringen av vapendirektivet ligger bollen åter hos regeringen att ta fram en minimiimplementering. Detsamma gäller exempelvis den omstridda regleringen av ljuddämpare, där det är rimligare att helt stryka kraven på licenser i vapenlagen.

Det är bättre att den blir rätt förslag än att det går fort.

Artikeltaggar

Beatrice AskEUJaktKristdemokraternaLedareLiberalernaModeraternaRegeringenRiksdagenSportskytteSverigedemokraternaVänsterpartietVapen