Hoppa till huvudinnehållet

Covidtest - Så går det till

Publicerad:
Att stoppa in en lång tops i näsan kan vara obehagligt, men enligt Embla Lindgren (som får prov taget på bilden) går obehaget fort över.
Att stoppa in en lång tops i näsan kan vara obehagligt, men enligt Embla Lindgren (som får prov taget på bilden) går obehaget fort över. Foto: Per Lindgren

De flesta vet att man kan göra ett test för corona om man känner sig sjuk, men hur går det egentligen till? Det har vi tagit reda på.

Om man har ordinerats provtagning av sjukvården eller om man har symptom som kan tyda på covid-19 kan man själv boka tid för ett så kallat PCR-prov. Symptomen är hosta, feber, andningsbesvär, halsont, snuva, nästäppa, förlorat lukt- och smaksinne, huvudvärk, muskel- och ledvärk, illamående, kräkning eller diarré.

Har man inga symptom, eller om man någon gång under det senaste halvåret har testats positivt för coronaviruset, ska man inte ta provet om inte sjukvården har bestämt annat.

Att boka provet

När man ska boka provet loggar man först in på 1177.se med sin e-legitimation, till exempel Bankid eller mobilt Bankid. Man behöver en remiss för att göra testet, vilket enkelt sker med några tryck på hemsidan. Sedan får man välja vilken mottagning man vill göra provet på. Då kommer det upp en lista över vilka lediga tider som finns tillgängliga på den valda mottagningen. Man väljer helt enkelt den tid som passar bäst.

Vid provtagningstillfället kan det se ut på lite olika sätt, beroende på vilken mottagning man fått tid på. I den stora mottagningen vid Universitetssjukhuset Örebro slussas man in i en stor lokal där en mängd bås som påminner lite om röstningsbås står uppställda. I till exempel Karlskoga är mottagningen betydligt mindre. Där tar man emot två personer åt gången för att göra testet.

Kan få hjälp

När provet tas ska man först framkalla en hostning och sedan gurgla vatten långt bak i svalget i minst tre sekunder, för att sedan spotta ut vattnet i en liten mugg. Muggens innehåll häller man över i ett provrör. Sedan för man in en lång tops långt in i näsan för att ta ett prov. När provet är taget sticker man ned topsen i provröret och rör runt i minst tre sekunder. Sedan skruvar man på locket på provröret och desinficerar det. En streckkod klistras fast på röret som sedan skickas till analys.

Om man tycker att proceduren verkar komplicerad, eller om man av andra anledningar har svårt att genomföra provet själv kan man få hjälp av personalen.

Svaret på provet kan man se om man loggar in på 1177.se. För allmänheten kommer provsvaret upp där inom ett till fyra dygn, beroende på hur hård belastningen på analyslaboratoriet är.

Är provet positivt kontaktas man av sjukvården och får instruktioner om hur man ska gå vidare.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlskogaKarlskoga lasarettÖrebroÖrebro länRegion Örebro länUniversitetssjukhuset ÖrebroVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.