Hoppa till huvudinnehållet

Sportshopen varslar 50 vid gränsbutikerna – flera i Charlottenberg berörs

Publicerad:
Sportshopen har tvingats säga upp 50 personer vid sina gränsbutiker, varav totalt åtta i butikerna i Charlottenberg.
Sportshopen har tvingats säga upp 50 personer vid sina gränsbutiker, varav totalt åtta i butikerna i Charlottenberg. Foto: Sportshopen

Under torsdagen kom beskedet att Sportshopen säger upp 50 personer vid sina gränsbutiker – varav totalt åtta anställda i butikerna vid Charlottenbergs shoppingcenter.

Detta på grund av den ökade smittspridningen.

– Vi har hela tiden haft förhoppningen om att gränsen ska öppna och att handeln skulle komma igång igen, säger företagets vd Johan Andgren till AN.

Sportshopen är en kedja med affärer för fritidskläder, skor och sportutrustning. Företaget har 14 butiker runtom i Sverige.

Flera av dessa ligger vid den norska gränsen, varav två vid Charlottenbergs shoppingcenter.

När coronapandemin slog till med full kraft var företaget snabbt ute med att söka stöd från staten för att korttidspermittera personal, vilket skulle gälla i nio månader och därmed försvinner i slutet av november.

Med tanke på att smittspridningen har ökat kraftigt den senaste tiden finns det inga större förhoppningar om att gränsen ska öppna igen inom en snar framtid – vilket har tvingat kedjan att varsla 50 i personalen.

"Långt utom sikte"

Flera av dessa alltså från butikerna i Charlottenberg.

– Ja, det är personal i de båda Charlottenbergs-butikerna som berörs. Tyvärr har det inneburit att vi behövt säga upp åtta personer totalt i de båda butikerna, säger Sporthopens vd Johan Andgren till AN.

Vad betyder detta för Sportshopens framtid i Charlottenberg?

– En avgörande faktor för beslutet om uppsägningar är det smittoläge Sverige befinner sig i – utifrån smittotalen är en gränsöppning långt utom sikte och inget vi kan förutspå, säger Andgren.

Är det aktuellt att eventuellt stänga igen någon av butikerna?

– I dagsläget har vi inga sådana planer.

Johan Andgren, vd för Sportshopen.
Johan Andgren, vd för Sportshopen.

"Vilar i deras händer"

De fackliga förhandlingarna avslutades förra veckan och personalen informerades under onsdagen.

Företaget har satsat på e-handeln under pandemin, vilket kan göra att vissa omplaceras, men förhoppningen är att läget ska återgå till ett mer normalt läge snart.

– När gränsen öppnar på nytt har vi som ambition att återanställa för att snabbt kunna bemöta den ökade efterfrågan, och vi ser med tillförsikt fram emot en fortsatt stark gränshandel.

Hur optimistiska är ni att den negativa trenden ska vända snart?

– Jag hoppas nu att politiker i Sverige, Norge och på EU-nivå jobbar för att handeln mellan länder ska kunna fungera igen. Beslutet om gränsöppning är ingenting man själv bestämmer över utan det är politikerna, det vilar i deras händer.

Artikeltaggar

CharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterHandelJohan AndgrenSportshopen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.