Operation förhalning

Ledare
PUBLICERAD:
Det här vill jag vara tydlig med: vi släpper aldrig makten utan vidare!
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Säga vad man vill om Socialdemokraterna. De må inte längre vara så stora eller ha någon genomtänkt politisk idé och har en allmänt tafflig politik, men de är alltjämt oöverträffade i politiskt maktspelande. Skickligt navigerar de mellan grynnorna och utklassar alla andra partier totalt.

Se bara på hur de nu kommer att avsluta två mandatperioder, hela åtta år, vid regeringsmakten trots att den parlamentariska logiken under denna tid sagt något helt annat. Men med december- och januariöverenskommelser har de kommit långt. Frågan om arbetsrätten bär syn för sägen om hur de nu spelar skjortan av sina stödpartier Centern, Liberalerna och Vänsterpartiet. Och jo, det senare är också med även om de förra inte vill erkänna det öppet.

Sedan LO hoppade av förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare så återstår ett avtal om reformerad arbetsrätt mellan privattjänstemännen i PTK och Svenskt Näringsliv. Räknat på antalet fackmedlemmar så är det ändå 55 procent som ställer bakom den uppgörelsen. Skulle IF Metall, som är ett av de LO-förbund som egentligen också vill delta, ansluta sig så blir det 62 procent av de fackligt anslutna löntagarna.

Detta har förstås den S-ledda regeringen tagit fasta på när de begravde Las-utredningen från i somras för att förespråka partsuppgörelsen. Det kunde också stödpartierna C och L gå med på. Enligt Jöken är det ju antingen en uppgörelse på arbetsmarknaden eller utredningen. Men det är nu det börjar bli lite kinkigt, och det inte bara för att hela LO formellt inte är med på tåget, för det kan och kommer S att kunna finta bort.

Det är just LO:s inflytande som ställer till det för C och L. I söndagens Agenda i SVT avslöjade statsminister Stefan Löfven (S) nämligen att partsuppgörelsen skall ligga till grund för en ny utredning, och att LO där skall få tycka till om saken. Detta tog stödpartierna på sängen, för det hade han inte berättat för dem. "Löfven har fel" sade Centerledaren Annie Lööf, som inte alls vill ha med LO som ju som sagt formellt ställt sig utanför.

Senare förtydligades det att det handlade om att en utredare på arbetsmarknadsdepartementet skall skriva en promemoria om hur uppgörelsen skall kunna bli grund för lagstiftning, och att en referensgrupp skall knytas dit, där bland annat LO skall få delta. Egentligen inte så konstigt eftersom det ofrånkomligen kommer att innebära ny lagstiftning. Dessutom kommer det alltid en remissrunda innan dess, och då kan LO också yttra sig. Det borde ju en före detta näringsminister som Lööf begripa.

Sedan återstår det ju att se var som denna departementala utredning kommer fram till, och hur de parter som redan ingått en uppgörelse ställer sig till krav på förändringar från den part som lämnade förhandlingarna. I alla händelser borgar det för att hela hanteringen drar ut på tiden, vilket också är målet för S. Låt säga att det tar större delen av nästa år. Vad skall då stödpartierna göra? Hota med misstroende och ett extraval som då skulle äga rum mindre än ett halvår innan det ordinarie valet den 11 september 2022? Det lär ju aldrig hända, och då har Löfvenregeringen klarat av ännu en mandatperiod.

Vad som sedan händer efter valet är en annan fråga. Det får man ta då. Men givet hur skickligt de maktspelat under de två föregående mandatperioderna så är det inte osannolikt att de lyckas även då, om inte de andra partierna äntligen lär sig och svarar med samma mynt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.