Nu får det vara färdigdaltat med alla stoppklossar

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är upprörd över långsamtgående fordon i trafiken, A-traktorer. De stoppar upp trafiken för mycket, anser han. Bilden är en genrebild, på köer i trafik!
Foto: Claudio Bresciani/TT
Vi som jobbar med att köra fordon i varierande storlek har flera gånger påtalat att vi tycker mycket illa om dessa långsamtgående fordon (LGF) ute på vägarna. De utgör en mycket farlig stoppkloss för övrig trafik där de skapar irritation som medför väldigt många mycket farliga situationer med framförallt farliga omkörningar.

För att minska antalet ”stoppklossar” har förstås myndigheterna ingripit och förenklat reglerna för dessa fordon . Som vanligt när beslutande inte står med båda fötterna i verkligheten så blir eventuella åtgärder helt fel. Nu är antalet LGF-fordon gott och väl fördubblat i stället.

Handen på hjärtat även om man sitter i myndigheter långt ifrån verkliga trafiksituationer: Det kan inte vara uns av vett och sans att 2-4 ton tunga terrängjeepar skall framföras av barn. Barn som bara vill ha roligt. Så pass stora fordon är inga leksaker och vägen är ingen lekplats.

Det finns enkla sätt där myndigheterna skulle kunna göra en riktigt bra insats.

Först och främst skulle alla dessa fordon vara registrerade med nummerplåt som går att läsa av. Då skulle stor del av dumma körningar försvinna direkt. Inför sedan besiktningstvång som på vanliga bilar så gör miljön stora förtjänster. En del LGF-are ställer om motorerna så att de spyr ut svart rök vid gaspådrag vilket är olagligt naturligtvis.

Det är inte klokt hur tuff man kan vara. En sådan spyr säkert ut lika mycket föroreningar på en kvart som hela trafiken på E18 gör totalt under en timme. Sådant kan man också anmäla om det finns en registreringsskylt att läsa av.

Är det vettigt att det skall vara ett stort hinder i trafiken? Tunga trafiken har mycket noggranna körtider att hålla. Andra vill också komma fram i acceptabel tid. Utryckningsfordon blir liggande i köerna och kommer heller inte fram.

Likaså säger man ju ofta att man bara åker till kompisar och liknande nyttokörningar. Hur kan det då komma sig att när vi stod och lastade av kom tre LGF:are åkande fram och tillbaka på gatan. Vi passerades nio gånger. Javisst, man letade förstås efter kompisarna.

Nu får det snart vara färdigdaltat med sådana som endera totalt nonchalerar andra människor eller är särskilt obegåvade. Fattar man inte att man hindrar trafiken och fattar man inte att folk inte tror på att de otroligt överdimensionerade ljudanläggningarna inte är bara ”internt bruk” och att allmän väg inte är en lekplats?

JO Eriksson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.