Så bra är nya Xbox Series X

Spel
PUBLICERAD:

Xbox Series X

Microsoft
Cirkapris: 5700 kronor

Den nya generationens konsoler är snart här. Först ut är Xbox Series X, från Microsoft. Frågan är väl om det är värt att hosta upp pengarna, vi ska försöka hjälpa till med att avgöra detta genom att ta en liten titt på vad Xbox Series X har att erbjuda.

Lustigt nog för en ny konsol så är bakåtkompabiliteten nog ett av dess starkaste kort, inte minst för att lanseringstitlarna mestadels består av förbättrade versioner av äldre spel, eller spel som även släpps till förra generationens konsoler. Du kan spela alla Xbox-spel på Series X, ända tillbaka till original-Xboxen från 2002. Det är en väldigt bra funktion, särskilt som spelen också ska ladda snabbare och ofta flyta stabilare på Series X. Av de jag har testat laddar de definitivt snabbare, och flyter jämnare än jag minns dem.

Just snabba laddtider är ett stort säljargument överlag, och konsolen låter dig snabbt starta upp spel igen även om du har spelat något annat emellan. Överlag tycks fokus vara bekvämlighet och tillgänglighet i första hand, vilket gör Series till en potentiellt bred, användarvänlig konsol.

Series X stödjer i vissa fall 120Hz och upp till 8K, men för det behöver du ha en tv som klarar det. För många är nog de här funktionerna av mindre intresse, särskilt om man ser till vad det smakar kontra priset för konsol och tv, i slutänden. Särskilt som spelen, utöver högre upplösning och bilduppdatering, inte uppvisar några jättestora skillnader rent grafiskt gentemot förra generationens konsoler.

Det stora frågetecknet är förstås exakt vad du vill ha en ny konsol till. Att kunna spela gamla spel är en fantastisk bonus, men om vi blickar framåt behövs så klart starka, nya titlar. Huruvida de kommer går ju bara att gissa sig till (det finns spel på gång, men om de blir bra återstår att se). Så är det alltid vid en konsolrelease, förstås. Framtiden är alltid osäker.

Det finns även en billigare variant, kallad Xbox Series S, som bland annat saknar blu-ray-spelare. Det förtar en del av poängen med bakåtkompabiliteten, dock, då det går att hitta äldre spel i fysiska utgåvor väldigt billigt. För den som har råd är det nog klokt att välja Series X om möjligt.

Vi har betygsatt konsolen i olika kategorier nedan, för att visa dess styrkor och svagheter.

Betyg för Xbox Series X:

Teknik: 4

Det är en kraftfull konsol, och även om den knappast kan kallas billig så får man mycket för pengarna. Den är inte i nivå med en riktigt stark speldator, men kostar inte alls lika mycket som en sådan, heller. Kräver så klart en bra tv för att få ut allt som konsolen har att erbjuda.

Lanseringsspel: 2

Det är klent med nya, exklusiva titlar. Mycket av utbudet är förbättrade versioner av redan existerande, förvisso ofta väldigt bra spel. Plus, dock, för att den utmärkta tjänsten Gamepass ger tillgång till mängder av spel för en relativt billig peng.

Bakåtkompatibilitet: 5

Att du kan spela alla gamla Xbox-, Xbox 360- och Xbox One-spel på Series X är fantastiskt. Att de dessutom i regel laddar snabbare är grädde på moset.

Handkontroll: 4

Som vanligt är det en bekväm handkontroll som dessutom känns gedigen och tålig i handen. Nu med en dedikerad knapp för att dela bilder och filmer.

Sammanfattning:

Xbox Series X är ett gediget stycke teknik, med gott om potential för framtiden. Om inget annat kan den direkt ersätta alla gamla Xbox-konsoler i ett enda, bakåtkompatibelt paket. Avsaknaden av spännande lanseringstitlar är trist, dock, men det är generöst att många spel du äger till Xbox One följer med till Series X utan extra kostnad. Parat med Game Pass så är spelbiblioteket vid lansering väldigt stort, vilket väger upp lite för bristen på nya, exklusiva titlar.

Spelen:

En handfull av de tillgängliga spelen vid release:

Gears 5

(Betyg: 4)

Förbättrad version av det bästa Gears-spelet sedan tvåan. Om du redan äger det på Xbox One så äger du det automatiskt även på Xbox Series X, dessutom. Detsamma gäller för övrigt alla spel som nämns här.

Yakuza: Like a Dragon

(Betyg: 3)

Ett nytt steg för den gamla, japanska maffia-serien. De nya, turordningsbaserade striderna är ytliga och sega, och narrativet är hemskt ojämnt. När det funkar är det väldigt underhållande, dock, trots bristerna.

Watch Dogs: Legion

(Betyg: 3)

Den märkliga hacker-serien Watch Dogs fortsätter, den här gången i ett futuristiskt, fascistiskt London. Den här gången finns ingen specifik huvudkaraktär, istället kan du rekrytera folk från Londons gator. Kul och tjusigt, om än inget som får en att trilla av stolen.

Gears Tactics

(Betyg: 4)

En upphottad version av ett redan väldigt bra strategispel. Lite krispigare grafik är en sak, men mer intressant är det nya kampanjläget som inför nya fiender och introducerar robothjälpredan Jack från Gears 5.

The Touryst

(Betyg: 4)

Bland de stora, påkostade spelen finner vi det här supercharmiga lilla äventyret. Du är en turist som löser pussel på en serie olika semesteröar. Ett av spelen som ingår i Gamepass för tillfället.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.