Hoppa till huvudinnehållet

Personalchefen hänger löst – upprörda känslor i Eda

Publicerad:
En pågående process som rör kommunens personalchef har väckt en del upprörda känslor.
En pågående process som rör kommunens personalchef har väckt en del upprörda känslor. Foto: Jonas Klint

Just nu pågår en process där kommunchefen i Eda kommun vill säga upp personalchefen. Något som skapat upprörda känslor i vissa läger.

Vad som ligger bakom är svårt att få riktigt grepp om eftersom de närmast berörda inte uttalar sig.

– Det pågår ett personalärende och jag har inga kommentarer under den processen, säger kommunchefen Anders Andersson.

Personalchefen Jessica Rydström avböjer också att uttala sig i dagsläget.

Kritiken som förs fram från olika håll gäller, dels att det skulle saknas saklig grund för uppsägningen, dels att själva förfarandet inte gått till på rätt sätt.

Skrivelse till politiken

Anställda på personalavdelningen har skrivit ett brev – som är offentlig handling – adresserat till kommunstyrelsen: "Det har kommit till vår kännedom, från en dag till en annan, att en process har inletts mot vår chef som innebär att hennes anställning ska avslutas". "Tillvägagångssättet i detta ärende och hur medarbetare behandlas är under all kritik".

I skrivelsen uppger man också att det påverkar arbetsmiljön och att bristfälligt ledarskap riskerar att skapa en osund organisation som bidrar till rädsla och tystnadskultur.

Personer har även anonymt hört av sig till Arvika Nyheter med synpunkter på det som händer.

En annan kritiker är politikern Hans Nilsson (HEL).

Han har sett det dokument som kommunchefen lagt fram för personalchefen med synpunkter på hennes arbete.

– Jag har också sett dokumentet där hon besvarar synpunkterna punkt för punkt. Det finns absolut ingenting som håller arbetsrättsligt.

Vad som stod i dokumenten vill Hans Nilsson inte gå in på.

Han tycker hela situationen är obegriplig.

– De har jobbat bra ihop tidigare. Hon är en person han (kommunchefen) haft stort förtroende för tidigare.

Bristfälligt underlag

Ytterligare citat från personalavdelningens skrivelse: "Vi arbetar utifrån att den arbetsrättsliga grunden är lika för alla och att alla medarbetare ska ha samma chans. Den sammanställning som ligger till grund för beslut och kommande processer är bristfällig och saknar förankring i juridiken."

– Det måste vara rättvist, alla ska behandlas lika, säger Hans Nilsson som menar att det finns en tydlig gång som ska följas med samtal, överläggningar, chans för den anställde att ändra det som arbetsgivaren anser felaktigt, och först sen kan det bli tal om varning och som en sista utväg uppsägning.

Här menar han att kommunchefen har "klippt till" på en gång. Enligt Nilsson kallades personalchefen in till kommunchefen för ett första möte den 20 oktober och fick då, utan förvarning, reda på vad som var på gång.

Jessica Rydström har jobbat 17 år på personalavdelningen i Eda kommun. 2016 tillträdde hon som personalchef. Då hade hon redan fungerat ett år som tillförordnad på den posten efter att hennes företrädare som personalchef hade köpts ut.

Den orsak som gavs i det fallet, enligt dåvarande kommunchefen, var bristande förtroende. Den uppgörelsen kostade kommunen ett avgångsvederlag på 600 000-700 000 kronor.

Kommunstyrelsen

Den 27 oktober hade kommunstyrelsen sammanträde och ledamöterna fick då ta del av personalavdelningens skrivelse, men utan att det blev något ärende. Det är kommunstyrelsens allmänna utskott som ansvarar för personalpolitiken.

– Vi diskuterar mycket personalpolitik, om det finns områden som inte har bra arbetsmiljö. Vi pratar mycket policy, vi ska se till att det finns ett bra regelverk. Men vi är inte inne i enskilda ärenden. Den frågan äger inte politiken. Vi har ett arbetssätt där vi delegerat anställning och avslut av chefer till kommunchefen, säger kommunalrådet Johanna Söderberg (C), angående den pågående processen.

Den enda chef politikerna har ansvaret för är kommunchefen.

Men kommunalrådet säger att hon har pratat med personalavdelningen.

– De ville prata med mig och vi satt ner och pratade i ett stängt rum och där stannar det.

Artikeltaggar

Anders AnderssonEda kommunHans NilssonJohanna SöderbergNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.