"Nästan all räddningspersonal i gång i flera, flera dygn"

Publicerad:
Platschef på räddningstjänsten i Säffle, Kent Davidsson, var med när slussluckorna i Säffle öppnades under översvämningarna 2020. Han menar att det inte hade särskilt stor effekt. Foto: Sofie Borg

Hösten 2000 slutade det inte regna. Vattnet steg och översvämmade Arvika och fortsatte sedan ner i Byälven. I Säffle var det i november några febrila dygn när skyddsvallar byggdes och räddningschefen i Arvika beslutade att slussluckorna i Säffle skulle öppnas helt.

– I min uppfattning påverkade inte det särskilt mycket, säger Kent Davidsson, platschef på Räddningstjänsten i Säffle.

Byälven rinner mellan Glafsfjorden i Arvika och Vänern och passerar på vägen bland annat Gillberga, By och Säffle. Den där hösten för 20 år sedan när det aldrig slutade regna översvämmades Arvika med stora skador och kostnader i mångmiljonklassen som konsekvens.

Slussen i Säffle är den enda i Byälven. Den var tvungen att förstärkas innan luckorna kunde öppnas helt hösten 2020.
Slussen i Säffle är den enda i Byälven. Den var tvungen att förstärkas innan luckorna kunde öppnas helt hösten 2020. Foto: Sofie Borg

Vattnet fortsatte sedan ut i Byälven och med några veckors fördröjning nådde vattenmassorna Säffle.

Nuvarande platschef på Räddningstjänsten i Säffle, Kent Davidsson, var brandförman 2000 och var med under arbetet för att hålla undan vattnet.

Säffle räddningstjänst hade nästan all personal igång i flera, flera dygn, samtidigt som vi skulle hålla en beredskap för andra olyckor.

– Det var en regnig höst och vattnet steg och steg, det fyllde på uppifrån Arvika. Det är ju en fördröjningseffekt, Arvika hade det tidigare än oss och Byälven är väldigt smal från Arvika till Säffle så det tog tid innan vattnet kom hit. Men sen skedde allt på några dagar, säger han.

Gillbergadalen fortsätter att svämma överTV: "vattnet steg och steg" – platschefen om översvämningarna för 20 år sedan

Steg tre meter

Vattnet steg med bortåt tre meter i Säffle. Staden ligger som i en skål och den absoluta merparten av samhället ligger ganska högt över Byälvens nivå. Men älven går rakt genom Säffle centrum och bland annat kommunhuset, biblioteket och en del industrier ligger väldigt nära älvkanten.

– Vi hade en industri som ligger utanför Säffle vid Harefjorden, Säffle mekaniska AB, som vi vallade in så de kunde köra sin verksamhet hela tiden. De fick åka båt till jobbet, säger Kent Davidsson.

Byälven och kanalen delas av en stenpir som börjar vid Strömbron och Storgatan i centrala Säffle.
Byälven och kanalen delas av en stenpir som börjar vid Strömbron och Storgatan i centrala Säffle. Foto: Sofie Borg

Det tog flera veckor för vattnet från Arvika att nå Säffle. I Arvika steg vattnet fort och i Säffle började man valla in delar som behövde skyddas.

– Säffle räddningstjänst hade nästan all personal igång i flera, flera dygn, samtidigt som vi skulle hålla en beredskap för andra olyckor. Vi hade en 20-25 man med, sedan var militären, hemvärnet och en del annat folk med, säger Kent Davidsson.

– Jag tycker att vi påbörjade vårt arbete tidigt med att valla in det som vi ansåg var i fara. Sedan fick vi från kommunledningen att verkstadsbolaget skulle räddas så att de kunde ha sin verksamhet i gång, det var stort fokus på det i början.

Öppnade slussen

Sedan började diskussionerna om att slussluckorna i Säffle skulle öppnas helt. Slussen i Säffle är den enda i Byälven och ligger i centrala stan med en jordvall och stenpir som delar av kanalen från resten av älven. Men innan luckorna kunde öppnas var man tvungen att förstärka konstruktionen.

– Man byggde en vägg bakom slussen. Det var dykare här från Trollhättan som gjorde ett jädra arbete. Så nu är det förberett, händer det igen så är det lättare. Och det har hänt en gång till, att vi har öppnat slussen, det var bara några år senare, säger Kent Davidsson.

Under översvämningarna var vattnet i höjd med gångbron över älven. Bron fick stängas av under tiden.
Under översvämningarna var vattnet i höjd med gångbron över älven. Bron fick stängas av under tiden. Foto: Sofie Borg

Men det fanns en oro att jordvallen mellan älven och kanalen inte skulle hålla och att vattnet istället skulle bryta genom vallen och rinna ut i älven. Samtidigt var villaägare söder om kanalen oroliga att vattnet skulle stiga så mycket att det översvämmade deras trädgårdar.

Ingen stor effekt

När slussen väl var klar att öppnas blev dock effekterna inte så stora.

– Det steg inte värst mycket nedanför slussen och det sjönk inte så mycket heller. Kan det handla om centimeter så var det inte mer, säger Kent Davidsson.

– Jag tror att det var för att lugna folk som man gjorde det här. Det var många i kommunen som krävde att man skulle öppna för att få bort vattnet. Men älven var ju lika hög som kanalen och Vänern var mättad också. Det går ju bara att fylla på till en viss gräns.

Lantbrukare norr om Säffle som fortfarande har problem med översvämningar på hösten skulle vilja se att slussen öppnas tidigare, men Kent Davidsson tror inte att det skulle hjälpa.

Restaurang Stenmagasinet som ligger på piren mellan kanalen och älven översvämmades. "Men det var en gammal vattenkvarn en gång i tiden, så det gick bra, vattnet rann bara rakt igenom", säger Kent Davidsson.
Restaurang Stenmagasinet som ligger på piren mellan kanalen och älven översvämmades. "Men det var en gammal vattenkvarn en gång i tiden, så det gick bra, vattnet rann bara rakt igenom", säger Kent Davidsson. Foto: Sofie Borg

– Nej, jag ser det på ett helt annat sätt. Det går inte att åtgärda problemen där med att öppna slussen. Åkermarken där ligger ju lägre än älven i princip.

Lantbrukare i Gillbergaområdet säger att höstarna har blivit blötare sedan de senaste 20 åren och Kent Davidsson håller med.

– Det kommer det att bli också, längre fram. Blir det inga kalla vintrar så blir det ju mycket vatten, säger han.

I slutändan klarade sig Säffle bra, skadorna i stan var relativt små i sammanhanget.

– Vi kom ju lindrigt undan här jämfört med Arvika, säger Kent Davidsson.

Läs tidigare artiklar:

20 år efter översvämningen: Anders tvingades åka båt till jobbet – men vill bo kvar"Ute regnade det som vanligt"Se bilderna från den stora översvämningenTV: Arvika minns sin översvämning - och blickar framåt20 år efter översvämningen i Arvika: "Många människor kom aldrig tillbaka till jobbet"

Artikeltaggar

ArvikaBrott & blåljusGlafsfjordenKent DavidssonMiljöÖversvämningarRäddningstjänstenSäffleTrollhättanVärmland och klimatet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare