Böckernas liv kan bli långt - om de hamnar i rätta händer. Hos Staffan Bergström på antikvariatet Bokbob i Karlstad samlas både lättviktare och guldkorn i de välfyllda hyllorna och kunderna strömmar till.
– Det är ett stort intresse för böcker. Det har ökat och också väldigt många yngre kommer in.
I en källarlokal på Norrstrand i Karlstad håller antikvariatet Bokbob till och det är en affärsrörelse med både tyngd och bredd. Bokhyllorna står tätt och böckerna fyller flera rum.
– Vi har uppskattningsvis någonstans mellan 30 000 och 40 000 böcker i lager, berättar Staffan Bergström, som driver firman.
Vet du vad du har?
– En ständigt återkommande fråga, säger han med ett skratt.
– Och svaret är att till viss del vet jag, men det är nästan omöjligt att säga på en gång att den har jag eller den har jag inte.
Ständigt plockande
Böckerna är uppställda efter kategori, så visst hittar han böckerna om de finns, även om han också möblerar om ibland - då med ett specifikt mål: att få plats med ännu fler böcker.
– Det är ett ständigt plockande och omflyttande, för att kunna få in någon ny hylla. Jag skulle vilja ha två eller tre gånger så stort, men det bär sig inte. Det är låg hyra som gör att man kan driva runt det hela.
I hyllorna finns alltifrån seriealbum och konstböcker till Nobelprisromaner och deckare.
– Jag tycker man ska försöka ha en bredd. Sen får man aldrig fördöma vad folk har för tycke och smak - vill de läsa böcker ska de få göra det.
Medan de vanliga bokhandlarna oftast bara har böcker som kommit ut nyss, ser Bokbob till att böckerna får ett liv efter att de ramlat ut från topplistor och bokdiskussioner i media.
Han är själv en stor bokvän.
– När man tycker om böcker, kan man sitta och titta på "å, en sån vacker inbindning". Man njuter av att bara titta på det.
Storläsande pappa
I sitt tidigare yrkesliv har han bland annat drivit zoobutik och haft snickarfirma, men bokintresset har varit med länge.
– Jag är uppvuxen med böcker. Min pappa var storläsare och läste mycket poesi och historia. Samma sak med min mor - hon läste också tills hon inte såg längre.
Det händer att han fångas i böckerna på jobbet.
– Ibland hittar man något man tycker är jätteintressant och roligt. Då kan man bli sittande en timme eller två och läsa. Ofta sitter jag vid datorn hela dagen och lägger ut böcker, söker priser och så. Det blir jobbigt - då måste man bryta av!
Däremot försöker han att inte bära hem så många böcker.
– Jag tar hem väldigt lite böcker, men jag har samlat på deckare. Jag har lite kvar, men jag sålde hela samlingen i slutet av 90-talet.
Hans personliga favorit är den belgiska författaren Georges Simenon, mest känd för sina böcker om kommissarie Maigret.
"Bästa juli nånsin"
Som bokvän och företagare gläds Staffan åt att fler delar hans kärlek till böckerna.
– Det är ett stort intresse för böcker. Det har ökat och också väldigt många yngre kommer in och vill läsa klassiker. Det tycker jag är roligt.
Coronaåret 2020 har varit ett bra år hittills hos Bokbob:
– Juli är den bästa månaden jag nånsin har haft. Jag tror faktiskt att det har med corona att göra litegrann.
Kanske har folk tid att läsa mer, men det handlar också om att många haft tid att rensa ur sina bokhyllor. Det betyder inflöde till antikvariatet:
– Jag är ju jätteglad när det står tolv flyttkartonger med böcker här på morgonen när jag kommer hit.
Digitalt ett måste
Samtidigt vädrar han viss oro för antikvariatbranschen.
– Fysiska antikvariat minskar ju drastiskt och många av de klassiska, stora antikvariaten i Stockholm, Göteborg och Lund lägger ner och försvinner. En del är inte riktigt med i det digitala. De vill ha den fysiska kontakten och den minskar. Att sälja på internet är ett måste idag för att överleva.
Själv säljer han både via e-handelsplatsen Bokbörsen och på Tradera. Särskilt militärlitteratur går bra på Tradera berättar han och dessa böcker skickas till kunder både runt om i Sverige och utomlands.
– Det är ett stort samlarområde. Historia säljer vi också väldigt mycket av och gamla barnböcker, berättar han.
Pippi till Japan
De sistnämnda tar ofta en lite oväntad väg:
– Där levererar vi mycket till Japan. Där finns ett antikvariat som heter Lilla Katten i Yokohama. Det är svenska böcker, jag sålde förstautgåvan av första Pippi Långstrump för 3000 kronor och den skulle de ha direkt.
Även till Finland och Belgien skeppas det iväg barnböcker, på svenska.
Apropå Finland - hur går det för Muminböckerna?
– Gamla Mumin, lite äldre, säljs jättebra. Det hade vi med på förra bokfestivalen och det sålde slut på en gång, säger han.
Till det han säljer mycket av hör pocketböcker:
– Det säljer jag en hel del. Det kommer in många i princip nya pocketböcker och det säljs, men det är ju inga dyra saker.
Allt går inte att sälja
Det finns också böcker som knappt går att sälja alls.
– Först och främst bokklubbsböckerna som fanns, på 50-, 60- och 70-talet. Ibland är det vackra halvfranska band, men i princip okända författare, säger Staffan.
Blir han själv osäker på vad som är lort och vad som är pannkaka finns expertis nära till:
– När jag blir tveksam har jag en mycket god vän som är litteraturvetare och författare. Han kommer hit och har ett enormt minne. Han hjälper till när jag kör fast!
Tillsammans har de hittat en hel del guldklimpar. En gång hittade de en speciell bok från 1700-talet när de ryckte ut till en kvinna som skulle städa ur en bostad efter en avliden släkting. "Kom idag om ni vill ha nåt, för i eftermiddag slänger jag allt" löd budskapet när hon ringde.
– Vi fyllde bilen med så ovanliga och dyrbara böcker.
Vad som är en dyrgrip och vad som kan skickas direkt till återvinning är uppenbarligen inte alltid solklart för gemene man.
– Tyvärr är det så att väldigt mycket slängs. Folk bryr sig inte! De kör iväg det för att det är "bara" böcker. Det är en stor kulturskatt som ligger i värmeledningarna idag, säger han. Ofta när man får in böcker efter att de tömt ett bohag kan man konstatera att mycket av det är inte säljbart, men så hittar man kanske den där fiskeboken som kostar 600 kronor eller någon bygdebok som kostar en tusenlapp. Det finns inom alla kategorier, böcker som är mer värdefulla.
En del böcker har han stående beställningar på från kunder.
– Vissa böcker ligger man och jagar hela tiden, för man vet att det finns folk som har beställt och väntat i flera år.
Gillar böcker - och folk
Staffan har varit igång med antikvariatet i sex-sju år och har inga andra planer än att fortsätta.
– Jag är i alla fall 67... men jag kommer att hålla på så länge jag tycker det är roligt.
Att han fortfarande har roligt på jobbet är uppenbart när man ser honom bland hyllorna.
– Jag känner inte att det är tråkigt eller jobbigt. Så länge det går runt och fungerar bra fortsätter jag - och man träffar ju så mycket roligt och trevligt folk. Det är en av grejerna med det.