Hoppa till huvudinnehållet

Förre värmländske USA-korren: "Trump har inte kapacitet att se sig själv som förlorare"

Publicerad:
Lennart Pehrson, uppväxt i Karlstad och USA-korrespondent under många år. Han är orolig för vad som skulle hända om Trump vinner valet trots att Biden lär få betydligt fler röster. "Förtroendet för det demokratiska systemet riskerar att undergrävas. Så det vore oerhört allvarligt".
Lennart Pehrson, uppväxt i Karlstad och USA-korrespondent under många år. Han är orolig för vad som skulle hända om Trump vinner valet trots att Biden lär få betydligt fler röster. "Förtroendet för det demokratiska systemet riskerar att undergrävas. Så det vore oerhört allvarligt". Foto: Christer Wik

Under 30 år var Lennart Pehrson från Karlstad USA-korrespondent för bland annat Dagens Nyheter.

Han bor i New York och har på nära håll följt utvecklingen i valet .

– Det är nästan givet att Trump kommer att försöka ta valet till domstol om han förlorar. Men det blir betydligt svårare om det handlar om flera delstater och inte bara en enstaka.

Det amerikanska valet blev precis så jämnt som många trodde. Fortfarande är det oklart vem som är vinnaren när detta skrivs. Lennart Pehrson som började sin journalistkarriär på NWT på 1970-talet har följt många amerikanska valrörelser.

Joe Biden har goda chanser att vinna valet i USA, men det är fortfarande väldigt jämt i flera stater.
Joe Biden har goda chanser att vinna valet i USA, men det är fortfarande väldigt jämt i flera stater. Foto: Carolyn Kaster/TT

Vem tror du vinner valet? Det är när detta skrivs är det fortfarande väldigt jämnt i flera stater samtidigt som Joe Biden leder totalt.

– I och med att Bilden har en ledning i elektorskollegiet är det mest sannolika att han når en majoritet på 270 röster och vinner valet. Men det är ändå jämnare än väntat och inget kan tas för givet innan alla röster är räknade.

Tror du Trump gör allvar med att ta valet i flera stater till domstol om han förlorar rätt stort?

– Trump har alltid, även som affärsman, gått till domstol när något gått honom emot. Och eftersom han inte har kapacitet att se sig själv som förlorare är det nästan givet att han kommer att försöka. Men det blir betydligt svårare om det handlar om flera delstater och inte bara en enstaka.

Hur skulle det uppfattas av demokrater och republikaner?

– Demokrater tycker som regel illa om Trump oavsett detta. Men i stort beror det på vilken rättslig grund han står på. Om det visar sig att valfusk eller andra oegentligheter förekommit i en avgörande delstat där Biden vunnit är det inte orimligt om frågan går till domstol och att röster räknas om eller att andra åtgärder vidtas.

– Men om valresultatet bara utan vidare skulle ogiltigförklaras – vilket är synnerligen osannolikt – kommer det säkert att leda till väldiga protester mot en icke-legitim president.

Donald Trump har sagt att han kommer att överklaga utgången av valet i flera stater.
Donald Trump har sagt att han kommer att överklaga utgången av valet i flera stater. Foto: Evan Vucci/TT

Har han någon chans i domstol? Högsta domstolen domineras ju numera av republikaner.

– Även om Högsta domstolen har en konservativ majoritet och det inte allmänt saknar betydelse är nog dess ledamöter ändå högst medvetna om att deras beslut måste uppfattas som någorlunda legitima i väljarkåren.

– Om domstolen – som utgör USA:s högsta maktcenter tillsammans med presidenten och kongressen – saknar förtroende kommer dess ställning på sikt att försvagas med krav på politiska åtgärder, som att utvidga antalet ledamöter.

– Om domstolen ändå skulle komma att avgöra valet måste det ske utifrån rimlig rättslig grund, inte utifrån politiska preferenser.

Hur skulle landet reagera om Trump utses till vinnare av HD trots att Biden var den som först nådde 270 elektorsröster?

– Länge var det så att den som vann elektorskollegiet också fick flest röster. Men problemen med elektorskollegiet har blivit mer uppenbart efter att Al Gore 2000 fick nästan en halv miljon fler röster än vinnaren George W Bush och efter att Hillary Clinton förlorade 2016 trots att hon fick nästan tre miljoner fler röster än Trump.

– Nu ser det ut som om Biden har ett ännu större övertag i väljarkåren och om han ändå skulle förlora i elektorskollegiet kommer Trump att än mindre betraktas som en legitim president. Förtroendet för det demokratiska systemet riskerar att undergrävas. Så det vore oerhört allvarligt.

Vad har de här fyra åren gjort med USA? Landet verkar vara mer splittrat än någonsin.

– Motsättningarna har skärpts, USA har blivit mer splittrat, nästan som om människor lever i olika länder. Det beror inte bara på Trump. Ett mycket större medieutbud som samtidigt blivit mer fragmentariskt, och sociala medier, bidrar till att människor kan välja att ta in information utifrån sina förutfattade meningar och därmed får skilda verklighetsbilder.

– Det är inte specifikt för bara USA, men Trump har aktivt exploaterat motsättningar i samhället för sin egen vinning och definitivt gjort splittringen värre.

Hur märks det bland vanligt folk?

– Mest tydligt i att partitillhörighet blivit en del av identitetspolitiken. Många identifierar som sig demokrater eller republikaner mer än utifrån geografisk, etnisk eller andra tillhörigheter. Det gäller också i negativ bemärkelse.

– Många tycker mer illa om det andra partiet än de tycker väl om det egna partiet. Rent konkret innebär det i värsta fall att folk inte längre umgås, slutar tala med varandra och uppfattar varandra som fiender.

Hur tror du vi kommer att se på Donald Trump och de här åren med honom när vi ser på dem historiskt?

– I bästa fall som en olycklig och märklig parentes. I värsta fall som att det allmänt var en inledning mot mörkare tider, som början på slutet på den demokratiska epoken och då inte bara i USA. Ett skräckscenario förstås, men inget går nu att utesluta,

Finns det någon president eller period i den amerikanska historien som har varit så här kaotisk?

– Även om Trump nog är i en klass för sig själv som president har USA historiskt varit präglat av motsättningar vilket nu kan vara lätt att glömma bort.

– Det har varit värre, ett inbördeskrig utkämpades under 1860-talet. Och för att ta ett mer närliggande exempel var USA mycket splittrat under 1960-talet med våldsamma protester mot bakgrund av medborgarrättskampen och Vietnamkriget.

– Men möjligen har de två politiska partierna aldrig stått så långt från varandra som idag. Tidigare har det funnits en viss överlappning med konservativa demokrater och liberala republikaner, grupper som nu knappast existerar, och det gör det mycket svårare att uppnå politiska kompromisser.

Vad ska Biden göra för att ena USA om han vinner valet?

– Biden har lång erfarenhet av att verka över partigränserna och han är förankrad i det politiska mittfältet. Det går heller inte att bortse från betydelsen av hans personlighet.

– Han är trots allt respekterad i breda lager och väcker inte starka negativa känslor som många andra politiker. Efter en kaotisk tid med Trump finns möjligheten att Bidens presidentskap uppfattas mer som ett normaltillstånd och bara det kan bidra till en lugnare tillvaro.

– Men i och med att republikanerna ser ut att behålla kontrollen över senaten kommer hans förmåga att kompromissa att ställas på hårda prov.

Vad händer om Trump vägrar att lämna presidentposten. Det har talats om att han nästan har hotat med att ta hjälp från beväpnade högerextremister. Var kan det här sluta?

– Det kan sluta illa om inte motsättningarna kan tonas ned. Men de militanta högergrupperna kan knappast hålla kvar Trump vid makten även om de kan ställa till en hel del oreda.

– Förhoppningsvis är de demokratiska institutionerna – kongressen, domstolarna etcetera – tillräckligt starka för att klara av Trump. Och militären är i första hand lojal mot konstitutionen, inte presidenten.

– Men det går ändå inte att bortse från vad risken för fortsatt splittring och politisk handlingsförlamning kan innebära på sikt.

Artikeltaggar

Dagens NyheterDonald TrumpGeorge W BushHillary ClintonJoe BidenLennart PehrsonNew YorkNyheterPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.