Hoppa till huvudinnehållet

En vänbok om konst, musik och äventyr

Publicerad:
Sahlströmsgårdens vänners årsbok har nummer 13 och är en liten men innehållsrik bok om Sahlströmssläkten, föreningens aktiviteter, konst och äventyr.
Sahlströmsgårdens vänners årsbok har nummer 13 och är en liten men innehållsrik bok om Sahlströmssläkten, föreningens aktiviteter, konst och äventyr. Foto: Lena Richardson

Konst - självklart - och musik, men också ett mycket speciellt flygplan får plats i Sahlströmgårdens vänners årsskrift för 2020.

Vänföreningen bildades 2007 och har cirka 800 medlemmar. Varje år ger föreningen ut en skrift och årets har nummer 13. Det är en liten men naggande god bok, fylld med berättelser på temat Sahlströmsgården förr och nu. Det är ett smart tema för det gör det möjligt att skriva om ett brett utbud av ämnen.

Bengt Sahlström inleder med ett långt och flödigt kapitel, som börjar med hur han blev ägare till både Sillegården och Sahlströmsgården trots att han under uppväxten stundtals satt och hade riktigt tråkigt på Sahlströmsgården. Fortsättningen är en vindlande berättelse om familjen och gården som blev navet för konst och äventyr. De 5000 bevarade breven från och till olika medlemmar i Sahlströmsfamiljen ger ledtrådar om både det värmländskt jordnära och vild dans på bord i Rom.

Bland övrigt innehåll kan nämnas ett litet kapitel om en flygplansmodell, som skapats utifrån ett riktigt plan som hittades i ett uthus utanför Torsby. Det hade tillhört konstnären Anna Sahlström, som köpte det 1926. Det var inte bara i konsten hon tänkte nytt och fritt!

Läsaren av årsboken får också glimtar från aktiviteter under 2019 och därtill en presentation av konstnären Rogerts Bondesson, som fick det första vistelsestipendiet med tre veckor i Anna Sahlströms ateljé.

Bokens redaktionskommitté består av Bengt Sahlström, Håkan Larsson, Ragnhild Ejdervall och Alf Brorson. För medlemmar i föreningen ingår boken i medlemsavgiften, men också andra intresserade kan köpa den.

Artikeltaggar

Anna SahlströmBengt SahlströmFöreningslivKonstKonstnärLitteraturSahlströmsgårdenSahlströmsgårdens vännerTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.