Näringslivet vädjar om förlängt stöd till korttidsarbete

Näringsliv | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Handelskammarens vd i Värmland, Frida Johansson.
Foto: Tommy Andersson
Handelskammaren Värmland vädjar till regeringen att förlänga möjligheten att få stöd till korttidsarbete.
Många företag efterlyser samtidigt en möjlighet att kräva något slags motprestation från anställda som omfattas av korttidsarbete.

Stödet till korttidsarbete är en flitigt utnyttjad möjlighet för företag att ta sig igenom coronakrisen.

Tillväxtverket har beviljat 1586 ansökningar från Värmland, vilket omfattar 12 038 medarbetare på värmländska företag.

Stödåtgärden är tänkt att avslutas vid årsskiftet.

Nu skriver företagarorganisationen Handelskammaren Värmland till regeringen och vädjar om ett snabbt beslut om förlängning av stödet.

– I de samtal som vi haft med våra medlemmar under hösten har många lyft just fortsatta stöd genom krisen som en av de viktigaste frågorna inför 2021, säger Frida Johansson, vd på Handelskammaren Värmland, i ett pressmeddelande.

Fyra kriterier

Efter att ha haft många samtal med värmländska företag lyfter Handelskammaren fram fyra önskemål angående stödet till korttidsarbete.

Det första är flexibilitet.

– Många företag önskar ökad flexibilitet vad gäller procentsatserna, alltså fler nivåer att välja mellan vad gäller arbetstidsminskningen. Och att stödet snabbt ska kunna växlas både upp och ner.

Det andra är träffsäkerhet.

– Många pratar om vikten av att rikta en förlängning av korttidsarbete väl. Att stödet enbart bör ges till de företag som är mest utsatta och inte kan bedriva sin verksamhet utifrån rådande omständigheter. Och att företag inte ska kunna få stöd permanent, skriver Frida Johansson.

Motprestation

Det tredje handlar om att många företag önskar en motprestation från medarbetarna.

– Ett inspel som också förekommer frekvent är att arbetstid som frigörs inom ramen för korttidsarbetet bör användas för att genomföra nödvändig verksamhetsutveckling/omställning. Att det ar ett "resursslöseri" för företagen och för landet att låta medarbetare som omfattas av korttidsarbete gå hemma utan krav på motprestation som skulle kunna öka företagets produktivitet. Som exempel på motprestation lyfts utbildning.

Företagen efterlyser också tydlighet.

– Många av företagens inspel handlar också om relationen med Tillväxtverket. Här önskas en ökad tydlighet i vad som förväntas av de som får stod för korttidsarbete,

Handelskammaren betonar att det är bråttom.

– Ett beslut om förlängt korttidsarbete måste fattas i närtid och komma på plats snabbt. Då kan vi mildra de negativa effekterna av pandemin och fortsatta ta del av ljusglimtar och berättelser om ett välmående näringsliv, skriver Frida Johansson.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.