Hoppa till huvudinnehållet

Lady Diana lever!

Publicerad:
Per Kristensson är professor och föreståndare för CTF vid Karlstads universitet.
Per Kristensson är professor och föreståndare för CTF vid Karlstads universitet.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I Stockholm demonstrerar 5G-motståndarna. De menar att farliga elektromagnetiska fält skapas av det nya telekomnätet samt att det även ligger bakom spridningen av Coronaviruset. I USA växer samtidigt den konspirationsteoretiska gruppen QAnon som hävdar att ett hemligt pedofilnätverk styr världen. I Värmland har vi haft politiker som förnekat såväl månlandningen som 9/11 samt faran med Covid-19.

Även om dessa konspirationsteorier framstår som galna och, tack och lov, endast utgör en liten grupp människor så finns det ändå orosmoln. Antalet vaccinationsmotståndare blir, till exempel, allt fler. Seanser, spökvandringar och spirituella medium vädrar också morgonluft. I tider när faktabaserat och kritiskt tänkande blir allt viktigare är detta både förvånande och olyckligt.

En tysk forskare studerade konspirationsteoretiker. Han fann att dessa personer till exempel trodde att Lady Diana fortfarande levde men samtidigt också att hennes bilolycka var ett beställningsmord… De hävdade också att Usama Bin Laden var död innan amerikansk militär avrättade honom men menade samtidigt att han fortfarande levde… Helt uppenbart går dessa resonemang inte ihop. Kritisk och faktabaserad kunskap är satt ur spel och man undrar hur människor som tror på ovanstående egentligen är funtade.

En intressant sak hände när konspirationsteoretikerna fick ta del av informationen att vanliga brandvarnare egentligen är hemlig avlyssningsapparatur. När de fick informationen att nästan inga andra trodde på denna information var de övertygade om att informationen var sann. Men, när de senare fick höra att 81 procent av befolkningen också trodde på detta, ändrade de sig och sa att det var fejk.

Forskare menar att personer som tror på konspirationsteorier söker efter en känsla. Känslan handlar om att vara annorlunda, sticka ut och chocka. De vill vara i minoritet. Skulle du bli oroad över en vän som plötsligt börjar gå på seanser—påpeka att många nu vill att Löfven ersätts av ett medium och att Tegnell snart stänger av mobilnätet för att eliminera Corona — forskning visar att du i så fall inte behöver vara orolig särskilt länge till. Sunt förnuft och logiskt tänkande gynnas när knasigheter blir allmängods.

Artikeltaggar

5G-nätetCoronavirusetForskningKonspirationsteorierKrönikorStockholmUSAVaccinationVärmlands län