Hoppa till huvudinnehållet

Kristoffersson bara tre poäng från VM-guld

Publicerad:
Johan Kristoffersson kan om en månad få spruta champagne igen som världsmästare. Titeln kom mycket närmare när Belgiens VM-deltävling ställdes in och bara en återstår.
Johan Kristoffersson kan om en månad få spruta champagne igen som världsmästare. Titeln kom mycket närmare när Belgiens VM-deltävling ställdes in och bara en återstår. Foto: FIA World Rallycross Championship

Johan Kristoffersson är bara tre poäng från VM-titeln efter att Belgiens deltävling strukits under onsdagen.

– Det är delade känslor. Mest är det tråkigt att det är inställt, säger han.

Den svåra coronasituationen i Belgien har redan stoppat VM-rallyt, vilket meddelades i fredags, och nu får alltså även rallycrossen, som skulle ha gått på Spabanan samma helg (21–22 november), stryka på foten.

Hade du det på känn?

– Ja, men samtidigt var Barcelona också väldigt tveksam, det var extrem smittspridning, men det blev ju av.

Eftersom därmed bara en deltävling återstår, på tyska Nürburgring den 12–13 december, är Kristofferssons ledning på 27 poäng före Mattias Ekström närmast ointaglig. Det mesta en förare kan ta per tävling är 30 poäng.

Det räcker nästan att du kommer till start?

– Jag måste ha tre poäng så jag måste vara sämst 14 i grundomgången, förutsatt att jag inte får någon bestraffning och fem minuspoäng. Men av alla deltävlingar jag kört sedan jag började i rallycross-VM har jag snittat 23 poäng. Får hoppas det går bra.

Johan Kristoffersson kan nästan känna lukten av det tredje VM-guldet ända hem till Arvika.

– Det är jättekul att bli mästare, men vi hade ett gôtt försprång oavsett om det är en eller två tävlingar. Den enda jag och Mattias tagit lika var i Riga, övriga har vi dragit ifrån. Vi hade väldigt bra helg i Barcelona som blev väldigt viktig (tvåa och trea i dubbeltävlingen).

Han hade trots det gyllene läget hellre startat i Belgien.

– Det är så mycket jobb som ligger bakom att köra de få tävlingar vi gör så det är lite synd att det inte blir av, många av de som körde i fjol sa att det var deras absoluta favoritbana, men samtidigt måste vi respektera att hälsan går först. Otroligt tråkigt med alla som blivit smittade och den vändningen det tar nu.

Risken finns att avslutningen i Tyskland också ställs in.

– Den är absolut i farozonen. Corona kommer inte bli borta till mitten av december. Det finns inga indikationer nu på att den inte ska bli av, men det är för tidigt att säga. Jag åker jättegärna dit, det blir en ny bana och jag brinner för att köra så ofta jag kan.

Johan Kristoffersson nöjer sig inte med bara att bevaka ledningen och säkra titeln.

– De två tidigare VM-titlarna har jag avslutat med att vinna. Det får bli en målsättning att sluta med en seger.

EM slut

Belgien skulle ha varit den sista av tre deltävlingar i EM, som nu bara fick två. Oliver Eriksson vann före Jean-Baptiste Dubourg, Frankrike, och Sondre Evjen, Norge och Kristoffersson motorsport. Bäste värmlänning blev Peter Hedström på sjätte plats. Thomas Bryntesson kom nia och Pontus Tidemand tia.

Det inställda VM-rallyt i Belgien skulle WRC2-ledaren Pontus Tidemand och Oliver Solberg, fyra i WRC3, ha kört.

Nu återstår bara Monza i Italien den 4–6 december.

Artikeltaggar

Johan KristofferssonMattias EkströmOliver SolbergPeter HedströmPontus TidemandRallyRallycrossRallycross-EMRallycross-VMThomas Bryntesson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.