Kan bli en pyrrhusseger för Biden

Signerat
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Räkning av brevröster och förtidsröster i Pennsylvania.
Foto: Matt Slocum/AP
Det blev inget avgörande i det amerikanska presidentvalet under valnatten. Med ett oerhört jämnt resultat så är det nu en liten fördel för Joe Biden över Donald Trump, men någon större seger är det inte frågan om.

I skrivande stund är valutgången oviss och det kan komma att ta dagar innan det kommer ett färdigt resultat. Det föreligger också en överhängande risk att det hela kan dras i domstol, likt hur det var vid presidentvalet 2000. President Trump var djupt oansvarig när han under valnatten sade sig ha vunnit innan alla röster hunnit räknas, och även talade om valfusk utan några belägg. Innan dess hade också Biden sagt att han trodde att han var på väg att vinna.

Blotta misstanken om bedräglig röstning är allvarlig och borde inte kastas ut lättvindigt, även om Trump alltid är Trump. Det finns invändningar mot hur röster räknas, och kan komma att räknas (särskilt då brevrösterna), men att gå händelserna i förväg är som att slänga in en vedklabbe i brasan ägnat åt att så misstro mot valutgången och den som sedan avgår med segern.

Trump var lika oansvarig när han sade att han ville att all röstning skulle stoppas, vilket av många tolkats som att han ville att rösträkning skulle stoppas. Det sade han nu inte, utan syftade mer på att det inte skulle kunna "hittas" röster efter själva valdagen. Särskilt i Pennsylvania, där det nu är jämnt, har det rests frågetecken kring hur sent inkomna brevröster utan poststämpel skall räknas. Men på sitt sedvanligt burdusa sätt framstod det mer som Trump ville stoppa själva räknandet.

Allt detta under själva valdagen och efter döljer dock det stora faktum att oavsett om Biden till sist avgår med segern så är det ändå ett stort misslyckande för Demokraterna. Det gick inte på långa vägar så bra som de hade trott och som nästan alla opinionsmätningar förutspått. Trump vann i de stora delstater han måste vinna, som Florida och Texas, men också delstater som Ohio och Iowa. Han har hyfsade chanser att till slut ta Pennsylvania och låg länge rätt bra till även i rostbältets Wisconsin och Michigan. Utan en libertariansk kandidat som tog någon procent av rösterna hade förmodligen Trump tagit Wisconsin.

Allteftersom timmarna gick så har Biden knappat in i de senare och tar han dem plus Nevada så behöver han inte ens Pennsylvania. Då har han uppnått de nödvändiga 270 elektorsrösterna. Men det blir då näppeligen någon jordskredsseger, och sannerligen ingen vederläggning av Trump eller Republikanernas politik. Den enda större segern är att Arizona blivit demokratiskt, men det beror till stor del på inflyttning från Kalifornien, en i det närmaste demokratisk enpartistat.

Trump klarade sig bättre med minoriteter som svarta och latinos än för fyra år sedan, enligt vallokalsundersökningar. Den enda grupp hans stöd sjönk var hos vita män! Många latinos med rötter i Kuba, Venezuela, Nicaragua och Colombia har stötts bort av allt snack om socialism hos Demokraternas progressiva frontfigurer.

Republikanerna behåller också sin majoritet i senaten, och noterar också ett flertal framgångar i kongressens representanthus. Det innebär att en president Biden kommer att få mycket svårt att driva igenom sin och Demokraternas agenda då senatens majoritet och även det konservativa övertaget i Högsta domstolen lägger hinder i vägen. I mellanårsvalet om två år så ser situationen ännu sämre ut för Demokraterna.

Detta var ändå ett val för Trump att förlora givet hur kontroversiell han är. Han har alltid varit sin egen största fiende. Att det ändå gick så pass bra för honom och Republikanerna säger en hel del om tillståndet för den andra sidan. För Trump personligen är det dock en stor förlust, och förmodligen det enda han bryr sig om.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.