På mindre än en vecka insjuknade mer än var tredje person på bygget av högstadieskolan i Arvika.
Utbrottet kom snabbt, dolt och 38 personer smittades. Platschefen Daniel Landén är en av dem.
– Vi gjorde flera åtgärder för att minska spridningen, men tyvärr så räckte det inte. Viruset hade tagit kontrollen, säger han till NWT.
På måndagen förra veckan kom första rapporten: ett fall hade konstaterats på byggarbetsplatsen. Arbetet fick pågå som vanligt.
Under nästkommande två dagar small det till – rejält. 17 anställda var smittade och byggarbetsplatsen stängdes ner av huvudentreprenören Serneke i samråd med Smittskydd Värmland.
Det var samma dag som platschefen Daniel Landén fick milda symtom. Han kände sig lite förkyld.
– Jag var ledig den dagen och på förmiddagen kände jag ingen smak eller lukt, så jag fick ta ett test jag också. Och det var positivt, säger han.
Från att första fallet konstaterades tills att stängningsbeslutet togs gick otroligt fort, berättar han. Några sjuka personer syntes inte till på bygget och utbrottet kom i det dolda.
Plötsligt så minskade arbetsstyrkan.
– Och det fortsatte den att göra. Vi gjorde flera åtgärder för att minska spridningen, men tyvärr så räckte det inte. Viruset hade tagit kontrollen, det gick inte att styra. Till slut kände vi inte att det inte fanns någon annan utväg än att stänga ner.
– Det är ingen åtgärd man brukar göra på en arbetsplats. Men där och då var att stänga det enda vi kunde göra, säger Daniel Landén vidare.
"Olika teorier"
Och coronafallen fortsatte att öka bland medarbetarna. På fredagen hade ytterligare 16 smittats, vilket gjorde att totalt 33 av de 90-talet som arbetar på platsen bekräftats sjuka i covid-19.
Nu har den siffran stigit till 38 – ytterligare fem har insjuknat.
Ny stor ökning i Värmland – så många har smittats– Jag har ringt runt till flera personer och alla vill komma i gång och jobba igen. Nästan alla är friska och har haft den här veckan plus 48 timmar utan symtom.
De flesta har klarat sig lindrigt undan, enligt platschefen. Någon har legat i relativt hög feber i tio dagar, men sjukhusvård för någon av de anställda finns det inga uppgifter om.
Två av dem som testat positivt har heller inte känt några symtom alls.
– Det är ju så det kan ha spridit sig till bygget i början, att någon kom dit utan symtom och ändå hade det.
Har ni några tankar om hur ni fick in smittan?
– Nej, eller vi har lite olika teorier om att det har spridit sig mer ute i bodarna än på själva bygget. Men samtidigt har smittan har spridit sig bland, i stort sett, alla företag på plats.
Ett känsligt område Serneke har identifierat är ingången till arbetsplatsen.
Hälso- och sjukvårdsdirektören: Värmland behöver inga lokala coronaråd – än– Snurrgrinden in skulle kunna vara ett ställe där smittan spreds ifrån. Man lägger sitt kort på en platta sen tar man i grinden. Det gör alla, säger platschefen.
Hur snabbt och hårt coronaviruset kan slå är nu en erfarenhet som Daniel Landén tar med sig.
– Det är helt galet hur fort det spred sig, därför är det viktigt att alla försöker hålla i restriktionerna nu. Generellt känns det som alla har tagit ett steg tillbaka. Det är inte bra.
Finns det något extra ni hade kunnat göra för att förhindra utbrottet?
– Nej, det tror jag inte. Men det är svårt, för det ligger ändå på var och ens ansvar. Även om vi gör hundra grejer så räcker det med att en person med symtom går till jobbet. Då faller allt.
På måndag planerar Serneke att öppna arbetsplatsen på nytt, då kommer flera nya krav och restriktioner gälla, vilket NWT har berättat om tidigare.
– Vi ska känna oss trygga och vi ska bli den coronasäkraste byggarbetsplatsen som finns – det är vårt mål, säger Daniel Landén.
Här är en sammanfattning på vad som skett sedan den 28 februari:
Läs mer:
NWT kartlägger: Värmland ett av få län utan allmänna antikroppstestNWT kartlägger: Här finns alla coronafall och avlidna – se ditt postnummerAvslöjar: Här slog corona till som hårdast i Värmland – "det bara small till"Larmet: Föräldrar till förskolebarn tänjer på coronarestriktionernaRapport om trängsel i köpcentrum – Bergvikschefen: "Besökaren har en valfrihet"Överläkaren: "Det kommer inte att finnas vaccin för alla"Vabbandet slår alla rekord i pandemin – det här gäller för dig med sjuka barnCorona: Inifrån skidresan som förändrade VärmlandElin, 37, har varit sjuk i covid-19 i fyra månader: Det blev bara värre och värreTio värmlänningar: Vi har haft covid-19 – och så sjuka blev viStatistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland