Hoppa till huvudinnehållet

TV: Ilsken älgtjur vägrar ge sig av

Publicerad:
I snart två veckor har Johan Jansson haft en ilsken älgtjur på gården utanför Håbol.
Foto: Privat

I snart två veckor har Johan Jansson haft ett enträget besök på gården i Håbol. En udda 20-taggare, som dessutom är ilsken och arg, har strövat runt och verkar inte ha några planer på att lämna familjen i fred.

– Han går mellan mig och grannen, säger Johan Jansson.

Att ha djur på sin gård kan ju vara ett trevligt inslag, men just den här älgen är allt annat än trevlig.

– Han sparkar med bakbenen mot hundgården och drar hornen mot staketet. Han är riktigt ilsk och farlig. Han har jagat in både mig och grannen i huset flera gånger. Man får ju minst sagt respekt för ett sådant stort och tungt djur. Det gäller att springa när han kommer efter.

Envis

Älgtjuren är inte heller särskilt angelägen om att lämna gården.

– Jag har vid ett tillfälle försökt att skrämma iväg honom med hundarna. Jag har skjutit varningsskott med älgstudsaren, flera skott på nära håll, och försökt att jaga bort den med bilen genom att tuta och blinka. Men han bryr sig inte.

Varför älgen är allmänt otrevlig och ilsk, tror Johan Jansson, delvis beror på brunsten.

– Det är ju den perioden nu och så kanske han har varit och käkat äpplen någonstans och det blir en dålig mix. Men trots brunsten så visar älgen upp ett onormalt beteende, anser Johan Jansson.

Johan Jansson.
Johan Jansson. Foto: Privat

Göran Ericsson, som är professor och älgforskare vid SLU, har kommenterat den ilskna tjuren i tidningen Jaktjournalen.

– Den har säkert varit hos någon brunstig älgko och då blir de lite som spelgalna tjädrar. De får sådana hormonpåslag att de blir helt förvirrade. Det har bland annat cyklister råkat ut för, säger han till tidningen.

Om det inte slutar

Herr Älg borde dock tänka sig för.

– Jag har varit i kontakt med polisen så om det här fortsätter kommer de att skicka ut någon som skjuter älgen.

Artikeltaggar

ÄlgDals-Eds kommunHåbolNyheterSLU

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.