Hoppa till huvudinnehållet

Operachefen sågar fördelningen av akutstödet: "Det känns som att vi straffas"

Publicerad:
Ole Wiggo Bang, operachef för Wermlandsoperan, är inte nöjd med kultur- och bildningsnämndens fördelning av akutstödet till länets stora kulturinstitutioner.
Ole Wiggo Bang, operachef för Wermlandsoperan, är inte nöjd med kultur- och bildningsnämndens fördelning av akutstödet till länets stora kulturinstitutioner. Foto: Lisa Olaison

3,33 miljoner till Västanå teater och 1,495 miljoner till Wermlandsoperan. Det är de två största aktörernas del av det särskilda coronastödet som Region Värmland förmedlar.

– Det är jag väldigt glad och nöjd med, säger Leif Stinnerbom, konstnärlig ledare på Västanå teater.

– Jag tycker det är ett felbeslut, säger Ole Wiggo Bang, chef på Wermlandsoperan.

Region Värmland har fått 5,925 miljoner i särskilt statsbidrag att fördela till coronakrisande regional kulturverksamhet 2020.

Så här faller pengarna ut, efter tisdagens beslut:

– Västanå Teater får 3 330 000 kronor

– Wermland Opera 1 495 000 kronor

– Värmlands Museum 685 000 kronor

– Riksteatern Värmland 55 000 kronor

– Föreningsarkivet i Värmland 175 000 kronor

– Värmlands Företagshistoria 185 000 kronor

Rejäl prutning

Vid fördelningen har man först sett till att täcka de underskott som aktörerna uppgett att de tror på 2020. Sedan har man fördelat i proportion till vars och ens omsättning ett normalår.

Det sättet att räkna blev ett bakslag för Wermlandsoperan, som räknar med ett noll- eller plusresultat för 2020. Operan hade sökt 3,7 miljoner, baserat på en proportionell fördelning av hela det extra statsbidraget.

– Det känns ibland som att vi straffas för att vi tidigt gick in för att försöka spara, säger operachefen Ole Wiggo Bang.

Operan har tappat intäkter på sju miljoner, men har sparat genom att ställa in och skjuta upp produktioner och har även fått en hyresrabatt av regionen. Ole Wiggo Bang säger att han inte tänker gå i polemik med regionen eller Västanå, men hans åsikt är klar:

– Fördelningen mellan Västanå och oss är skev. Det är min syn på det.

Hur påverkar prutningen?

– Det betyder att vi får problem inte i år, utan 2021 och 2022. Man flyttar det hela till senare - man bara flyttar diskussionen, säger han.

När NWT når honom tar han en paus från repetitionerna av Stjärnorna i baren.

– Ibland känner man sig som stråkorkestern på Titanic, men vi kommer fortsätta att spela.

Akutstöd

Elisabeth Kihlström (KD), ordförande i kultur- och bildningsnämnden, har en enig nämnd bakom sig i beslutet.

– Det här är ett akutstöd som baseras på behovet just nu.

Hon tycker inte man kan säga att de som varit duktiga på att spara straffas.

– Alla har ju sparat och alla har dragit ner så mycket de kan och det har vi efterfrågat också. Sedan är det så att verksamheter som har större egenfinansieringsgrad drabbas extra hårt nu och Västanå är en sådan.

Befarar tufft 2021

Normalt finansierar Västanå sin verksamhet till 70 procent via biljettintäkter, en mycket hög siffra i branschen. Med en inställd sommarsäsong försvann 11 miljoner i biljettförsäljning och Västanå räknar med ett minus på 2,9 miljoner för helåret.

Leif Stinnerbom på Västanå teater är glad över beskedet från regionen.
Leif Stinnerbom på Västanå teater är glad över beskedet från regionen. Foto: Lena Richardson

– Vi har haft en otroligt tung säsong, sammanfattar Leif Stinnerbom. Vi drog i handbromsen redan i april eftersom vi är så beroende av biljettintäkter. Tack vare att vi kunde korttidspermittera har vi fått ner förlusten rejält.

Statsbidraget täcker nu upp resten:

– Det här kommer att göra att vi gör ett nollresultat. Det känns väldigt skönt. Då kan vi åtminstone stänga det här året och koncentrera oss på nästa år, som jag tror blir riktigt tufft.

Fortsatta restriktioner

Han är inställd på fortsatta restriktioner och därmed fortsatta problem.

– Skulle vi få spela för upp till 300 med avstånd kanske vi kan ha 250 personer i vår salong i bästa fall, och det går vi inte runt på.

Därför hoppas han på större bidrag för 2021 än tidigare och han tror både på mer pengar från staten och en god vilja regionalt.

– En sommar till utan att Västanå teater drar folk till Västanå och Värmland tror jag skulle vara enormt ödesdigert.

Han kan visa siffror på hur mycket Västanå bidrar med till värmländsk handel och besöksnäring, men kultur ger också en annan sorts tillväxt för publiken.

– Hur värderar man den andra tillväxten? När vi ser konst och kultur som lyxfrågor, något vi ska ha när vi har överskott, är det ett svaghetstecken för ett samhälle och väldigt farligt. I de här tiderna behöver människor kultur mer än någonsin, för att inte bryta ihop och känna meningslöshet. Den delen har inte värdesatts riktigt i vårt samhälle.

Orolig för 2021

Värmlands museums chef Åsa Hallén är nöjd med sin del av akutstödet.

– Det är ett väldigt gott tillskott. Det här ger oss en möjlighet att göra saker och att satsa framåt. Vi är glada för det vi får. Det är tufft för oss alla nu.

"Vi är väldigt oroliga för nästa år om det här fortsätter", säger Värmlands museums chef Åsa Hallén.
"Vi är väldigt oroliga för nästa år om det här fortsätter", säger Värmlands museums chef Åsa Hallén. Foto: Lena Richardson

I år har museet mist intäkter på 5,6 miljoner och har sparat 3,2 miljoner genom att stänga, skjuta upp och inte tillsätta vikarier. Museet har även fått 2,4 miljoner i bidrag från olika håll. Därför räknar man med ett nollresultat i år.

– Vi har vidtagit åtgärder och gör allt vi kan för att ha en budget i balans. Vi har lyckat göra stora besparingar, säger hon.

Att göra ytterligare besparingar nästa år tror hon blir svårt.

– Vi är väldigt oroliga för nästa år om det här fortsätter, säger Åsa Hallén.

De 685 000 kronorna ger ändå hopp efter ett 2020 som hon ser som "något av ett förlorat år".

Mer på gång

På samma möte togs också beslut om de upp till 13 miljoner som regionstyrelsen är redo att satsa i särskilt stöd till länets kulturliv.

Beslutet blev att Värmlands hembygdsförbund får 2,5 miljoner och Samsam Värmland 5 miljoner i verksamhetsbidrag 2020. Dessa pengar ska de i sin tur utlysa bland sina medlemsföreningar. SD yrkade på ombytta siffror, men fick inget stöd.

Resten av de upp till 13 miljonerna, max 5,5 miljoner, ska fördelas av nämnden på nästa möte, den 1 december.

Artikeltaggar

Åsa HallénElisabeth KihlströmFöreningsarkivet i VärmlandKarlstadKultur- och bildningsnämndenLeif StinnerbomMuseumOle Wiggo BangPolitikRegion VärmlandRiksteatern VärmlandRottnerosSunneTeaterVärmlands museumVästanå teaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.