Hoppa till huvudinnehållet

Nicolaos röstar Biden: "Trump är så pinsam för mitt land"

Publicerad:

För Nicolaos Lemieux, 32 år, är det som att sitta utomlands och se sitt land rasa samman. NU hoppas han det amerikanska folket röstar rätt så Trump försvinner från makten.

Nicolaos Lemieux skräder inte orden när han framför hur mycket han ogillar Donald Trump och skäms över att så många amerikaner röstat på honom så att han nu är USA:s president.

Han växte upp i delstaten Maine i norra USA, med gräns mot Kanada och Atlanten, och har bott i Karlstad i snart två år.

– Efter att ha utbildat mig till ingenjör, jobbat i New York, rest runt som backpacker i Australien, Asien och Europa, började jag jobba på Valmet i Atlanta. Då var jag över till Sverige och jobbade några månader.

Hur hamnade du i Värmland?

– Jag träffade min nuvarande fru när jag jobbade i Karlstad 2015 och hon kom sen över till USA för att hälsa på. Hon blev fast, vi gifte oss och hon fick sitt green card. Ett par år senare fick jag ett jobberbjudande på Valmet i Karlstad och en månad senare fick vi reda på att min fru var gravid. Så vi flyttade till Karlstad och Emily är född här.

Nicolaos Lemieux, med hunden Bobby, vill se en förändring i USA efter valet.
Nicolaos Lemieux, med hunden Bobby, vill se en förändring i USA efter valet. Foto: Helena Karlsson

I förra valet röstade han för Hillary Clinton.

– För att jag verkligen, verkligen hatar Trump. Jag vet att det är ett mycket starkare ord på svenska än engelska så jag säger det på engelska.

– Jag älskar inte Hillary men jag ville verkligen se en kvinnlig president, inte av princip, den rätta personen ska vara president. Men speciellt nu när jag har ett barn så vill jag att hon ska växa upp och se att kvinnor kan ha den främst maktpositionen.

Har du röstat?

– Jag har röstat i Maine, för Joe Biden. Jag är generellt väldigt intresserad av politik och brukar läsa på mycket, men den här gången är det enkelt, så att det stora barnet Trump inte blir omvald. Det är så fruktansvärt pinsamt för mitt land.

Kommer du att följa valvakan?

– Det är en veckodag och kommer bli väldigt sent så förmodligen inte. Jag brukar alltid göra det men nu kommer jag nog bara ha koll på telefonen.

Nicolaos Lemieux är väldigt osäker på vem som vinner valet.
Nicolaos Lemieux är väldigt osäker på vem som vinner valet. Foto: Helena Karlsson

Vem tror du vinner?

– Jag är inte alls säker på att Biden vinner. Och jag är väldigt rädd att Trump vinner, för att han lyckas få många att gå och rösta. Ett gott tecken är att väldigt många har förtidsröstat och det är bra för Biden ju fler som röstar. Det är ett dåligt läge för USA oavsett vem som vinner. Antingen sitter Trump i fyra år till eller så förlorar han och det blir upplopp med en massa "proud boys" som härjar och skapar problem. Det är som att sitta utomlands och se mitt land rasa samman.

Är du förvånad att svensk media rapporterar så mycket om det amerikanska valet?

– Jag är inte förvånad eftersom jag varit utomlands tillräckligt mycket för att veta att det är en stor sak. Och ni svenska ser väldigt mycket om USA, gott och ont, oftast ont. Och det ger en ganska sned bild av USA. Det finns mycket som inte är bra, men de allra flesta människor är som alla andra.

"Trump skapar hat och söndring"Jonathan röstar Trump – "Har gjort mycket bra"Susan röstar Biden: "Valet splittrar familjen"Steven röstar på Biden – "Man måste ha hoppet"

Artikeltaggar

Donald TrumpHillary ClintonJoe BidenKarlstadPolitikUSAValmet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.