En digital plattform som ger studenter en snabb väg till nya kontakter och vänner. Det är idén bakom den prisbelönta innovationen Zimify.
– Syftet är att minska den psykiska ohälsan bland studenter, säger en av grundarna, Mostafa Ismail.
Den psykiska hälsan bland unga högskolestuderande är sämre än för yrkesarbetande i samma åldersgrupp, enligt Folkhälsomyndigheten. Avsaknaden av vänner och familj i en ny stad spär på stressen som många känner inför studier och tentor.
Några som vet hur det är att komma till en ny stad för att plugga är Mostafa Ismail från Malmö och Yasin Mohamed från Stockholm. De hade turen att hitta varandra när de pluggade olika inriktningar på civilingenjörsprogrammet på Karlstads universitet. Mostafa Ismail är i dag färdig ingenjör inom kemiteknik och Yasin Mohamed utbildar sig inom datateknik.
– Vi blev vänner första dagen vi träffades, säger Mostafa Ismail.
Ensamheten förstör
Men alla har inte den turen. Mostafa Ismail känner själv en person som hoppade av sina studier för att han inte trivdes.
– Det är en förlust för individen, för skolan och för hela samhället när studenter hoppar av sin utbildning, säger han.
Nu i coronatider då det normala studentlivet med fester och socialt umgänge uteblir, ökar risken för att studenter hamnar utanför gemenskapen och börjar må sämre.
Men nu finns det hjälp mot ensamheten. Med gratisappen Zimify hittar man lätt studenter som läser samma kurs eller program. Användarna matchas anonymt med varandra.
Poängen med att alla är anonyma är att det då blir fokus på det man har gemensamt. När man inte vet vad de andra heter eller hur de ser ut blir det ett fördomsfritt möte mellan individer.
– I skolan blir det lätt grupperingar där de som avviker från normen blir dömda till utanförskap, säger Mostafa Ismail.
På Zimify är det gemensamma intresset för psykologi eller fysik eller vad det nu kan vara en snabb väg till gemenskap. När man känner sig mogen tar man snacket på Zimify vidare till den fysiska världen.
– Pluggandet blir roligare och går bättre när man har kompisar, säger Yasin Mohamed.
Facebook fyller inte den här funktionen, menar grundarna. Kopplingen till universitetets IT-system ger möjligheter till en rad nyttiga funktioner som har med utbildningen att göra, och dessutom kan det uppfattas som lite väl privat att skicka en vänförfrågan på Facebook till någon man inte känner än, menar de.
– Det kan kännas lite awkward. Det är lättare att uttrycka sig när man får vara anonym, säger Yasin Mohamed.
Vunnit priser
Appen, som skapades av honom, Mostafa Ismail och en tredje medgrundare, kulturvetaren Adan Mohamed, har sedan den första idén föddes hösten 2017 till idag väckt mycket uppmärksamhet. Zimify har vunnit en tävling för startups i Stockholm, och kommit trea i en annan, i båda fallen i konkurrens med hundratals andra. Zimify är ett av namnen på listan "103 unga idéer 2020", som tagits fram i samarbete mellan Företagarna och Almi. I september fick Zimify Group AB ta emot Skapa-priset i klassen Skapa Talang för unga innovatörer av landshövdingen. Och som en extra motivations-boost var Zimify Group AB ett av företagen som prins Carl Philip och prinsessan Sofia hälsade på under sitt omtalade besök i Karlstad förra veckan.
Går in i ny fas
Nu går företaget in i en ny fas, i och med att universitetet är Zimifys första stora referenskund. Universitetets IT-strateg Claes Asker har tagit in Zimify som ett verktyg i projektet Rethink:Kau. Det Vinnova-finansierade projektet syftar till att ge alla studenter samma förutsättningar att lyckas med sina studier, genom att utveckla digitala verktyg.
– Ett annat av universitetets mål är att stimulera innovationer, så här kunde vi på ett bra sätt koppla ihop de två sakerna, säger Claes Asker.
Han är än så länge en nöjd kund .
– Jag tycker att det ser positivt ut.
Antalet aktiva användare på universitetet är ett par hundra. Målet är att det ska växa snabbt.
"Stor potential"
Nästa mål är att fler högskolor och universitet ska köpa in plattformen. Eftersom appen är gratis och annonsfri kommer företagets intäkter från det pris lärosäten betalar för licenser.
Förhandlingar har inletts med en potentiell kund. Kanske kan det bli affär nästa år.
Målet är att växa även utanför Sveriges gränser.
– Jag tror potentialen är stor i Norden, där skolorna är ganska lika Sverige, säger Mostafa Ismail.