Hoppa till huvudinnehållet

Covidavdelningen på lasarettet öppnad igen

Publicerad:
Foto: Kajsa Juslin

Den senaste tiden har antalet covidpatiener i länet ökat kraftigt. Ökningen är så stor att covidavdelningen på Karlskoga lasarett åter har öppnats. Det kommer att påverka en del av den övriga vården på lasarettet.

Märtha Lundkvist är biträdande områdeschef för närsjukvårdsområde väster. Hon berättar att det har kommit in covidsmittade till lasarettet hela tiden sedan den första vågen i våras. De har under en längre period varit ganska få till antalet, vilket har inneburit att lasarettet har kunnat behandla dem på vanliga avdelningar. Nu har antalet patienter ökat så pass mycket att man bedömer att coronapatienterna behöver en egen avdelning.

Ända sedan den första vågen ebbade ut har man klarat att ta hand om covidpatienterna utan att behöva ta in extra personal.

– Nu ser vi att vi behöver ta in personal från andra enheter, men inte i samma utsträckning som när det var som värst, säger Lundkvist.

Trots att smittan ökar kraftigt är det fortfarande långtifrån lika illa som i våras.

– Det är inte lika många inlagda och de är inte lika sjuka. Vi har inte lika många på intensivvårdsavdelningen. I morse hade vi inte en enda covidpatient på intensivvårdsavdelningen. Men det som gör att vi är på tå är att det den sista tiden har ökat för varje dag. Vi vill vara beredda.

Har fått slita hårt

– Något vi trycker på är att man som privatperson verkligen ska vara aktsam och följa de direktiv som finns. Vi vill uppmana allmänheten att hålla i och hålla ut, för det kan bli lika illa som i våras.

Att man behöver ta in extra personal till covidvården innebär att annan vård får stå tillbaka.

– Vi försöker så gott vi kan undvika att annan vård påverkas, men den kommer att påverkas, det är ofrånkomligt. Vi måste ju ta viss personal till covidvården och det kommer att märkas, men vi försöker göra det med så lite åverkan som möjligt.

Det kommer bland annat att märkas genom att en del inplanerade besök till vården skjuts upp.

– Vi försöker att skjuta fram de besök som innebär minst åverkan. Vi försöker verkligen prioritera klokt!

Märtha Lundkvist konstaterar att covidvården är krävande, inte minst för personalen. Många har fått slita hårt och en stor andel av dem har inte kunnat ta ut den semester de har rätt till.

– Men vi har inget val. Vi måste hjälpa till och göra det här. Det är vårt uppdrag.

Den ökade spridningen av coronaviruset har lett till ökade restriktioner för besök på sjukhus och mottagningar.

– Vi har skärpt upp reglerna.

Det innebär att man inte ska besöka vänner och släktingar som är inlagda för vård, åtminstone inte när det handlar om kortare vårdtider eller mindre allvarliga sjukdomar.

Anmäler man sitt besök i förväg kan det eventuellt godkännas av den ansvariga sjuksköterskan eller av avdelningschefen. Den som fattar beslutet tar hänsyn till patientens fysiska och psykiska tillstånd samt vårdtidens längd.

– Handlar det om långvarig vårdtid eller vård i livets slutskede finns det en öppenhet för besök. Det är alltså inte totalt nej, men inte heller att man kan besöka helt fritt.

Skulle besöket godkännas måste besökaren vara helt frisk, hålla avstånd och vara noga med handhygienen.

Ska man till en mottagning för att bli undersökt eller få vård ska man helst komma ensam. Om man har med sig anhöriga får de vänta utanför mottagningen. Om man har svårt att klara sig på egen hand finns det dock utrymme för undantag undantag, vilket man får prata med personalen om.

– Behöver man ledsagare kan man ha med sig en, inte fler, säger Märtha Lundkvist.

Läs mer:

Artikeltaggar

CoronavirusetKarlskogaKarlskoga lasarettVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.