Hoppa till huvudinnehållet

Covid-19-fallen fördubblade igen: Västra Götalandsregionen går in i stabsläge

Publicerad:
Under vecka 44 laboratoriebekräftades nästan 3 000 covid-19-fall i Västra Götalandsregionen.
Under vecka 44 laboratoriebekräftades nästan 3 000 covid-19-fall i Västra Götalandsregionen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antalet covid-19-fall i Västra Götalandsregionen fortsätter att öka kraftigt. Under vecka 44 hade antalet fall fördubblats för andra veckan i rad.

Regionen har nu beslutat om att återgå till stabsläge.

De nya, skärpta coronarestriktionerna har ännu inte fått effekt. Smittspridningen och behovet av sjukhusvård fortsätter öka i Västra Götaland.

Förra veckan ökade antalet nya covid-19-fall för fjärde veckan i rad. Under vecka 44 konstaterades totalt 2 984, vilket är mer än en fördubbling än veckan innan. Under vecka 43 var det 1 371 nya fall, vilket i sin tur var nästan dubbelt så många som veckan dessförinnan.

Bara från den 30 oktober till den 4 november har ytterligare 1 364 nya covid-19-fall bekräftats.

Rapporten över hur fallen fördelar sig mellan kommunerna publiceras på torsdagar.

119 covid-19-patienter

Det fanns på tisdag förmiddag 119 covid-19-patienter inlagda på sjukhusen i Västra Götaland, varav 14 behövde intensivvård. Kurvorna ökar brant för Sahlgrenska universitetssjukhuset, Skaraborgs sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus. I Nu-sjukvården fanns på tisdagen sju personer med covid-19 inlagda, varav en behövde intensivvård.

Förmaningarna från Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, börjar nu gå över i vädjanden.

– Vi har aldrig tidigare haft så skarpa råd som de som gäller nu. Vi måste tillsammans följa råden. Alla i samhället drar nytta av att samhällsspridningen minskar – och den måste göra det nu, säger Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Med anledning av den snabba ökningen av antalet covid-19-patienter går Västra Götalandsregionen på nytt in i regionalt stabsläge, ett slags beredskapsläge där nyckelpersoner samlas för att särskilt samordna och stödja regionens verksamheter. Läget beskrivs vara ansträngt för många medarbetare på sjukhus och vårdcentraler.

– Det är en bekymmersam situation med den snabba ökningen och vi behöver nu börja ställa in planerad vård för att frigöra vårdplatser. Vi har bra tillgång till skyddsmateriel, läkemedel och annan utrustning, säger Ann Söderström.

Artikeltaggar

Ann SöderströmNU-sjukvårdenThomas WahlbergVård och omsorgVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.