Hoppa till huvudinnehållet

Nya omflyttningar i kulturlivet efter landshövdingens dystra besked

Publicerad:
Göran Samuelsson får ny arena - igen - för sin Flaksommar-föreställning i Karlstad på söndag, den 8 november.
Göran Samuelsson får ny arena - igen - för sin Flaksommar-föreställning i Karlstad på söndag, den 8 november. Foto: Karin Olsson

Kultur- och nöjesbranschen i Värmland var redo att snabbt växla upp - då kom ett nytt bakslag. I fredags kom nya besked om fortsatta restriktioner.

På Wermlandsoperan måste ett stort antal biljetter av- eller ombokas efter beskedet.

I fredags kväll meddelade landshövdingen Georg Andrén att det inte blir någon höjning av publiktaket till 300 personer i Värmland den 1 november, så som tidigare sagts. 50-regeln blir kvar hela november månad ut, var nya budet.

– Det var ändå ganska väntat, vi var lite förberedda på det, säger en smått desillusionerad Pernilla Bergland Eduard, marknadschef på Wermlandsoperan, till NWT.

– Tråkigt - men hälsan måste ju gå före allt, så vi fogar oss självklart i restriktionerna, skriver Hervor Svenonius, ordförande i Karlstads Riksteaterförening i ett mejlutskick.

"Mycket krångel"

För Wermlandsoperan innebär beskedet att en del av dem som köpt biljetter till vinterns satsning Stjärnorna i baren under november inte kommer att få plats. Nu väntar ombokningar, avbokningar, pengar tillbaka:

– Mycket krångel är det. Vi måste söka upp alla människor som bokat och om de vill får de boka om till december istället eller få pengarna tillbaka. Nybokningar till december försöker vi nu att de inte ska betala i förväg utan bara boka, för att slippa transaktioner fram och tillbaka, säger Pernilla Bergland Eduard.

Wermlandsoperan har sålt för många biljetter - det blir effekten när publiktaket ligger kvar på 50 istället för att höjas till 300 som tidigare sagts.
Wermlandsoperan har sålt för många biljetter - det blir effekten när publiktaket ligger kvar på 50 istället för att höjas till 300 som tidigare sagts. Foto: Håkan Strandman

Hon uppger att det handlar om någonstans mellan 100 och 150 biljetter.

Situationen kompliceras förstås också av att ingen vet vilka regler som gäller efter november. Beskedet nu är att det är max 50 november månad ut, men om det blir 300 från 1 december återstår att se.

Flaksommar flyttas

För Riksteatern betyder det nya budet bland annat att Göran Samuelssons föreställning Flaksommar söndagen den 8 november flyttas - igen. Efter det tidigare, positiva beskedet flyttades den från Arenan till den större Scalateatern; nu flyttas den tillbaka till Arenan.

Också för Riksteatern innebär fortsatt 50-regel att en del av dem som köpt biljetter inte får plats. Det gäller både Flaksommar och dansföreställningen Slick. Dessa kommer att få sina pengar tillbaka.

Wermlandsoperan meddelar apropå restriktionerna också att den traditionella Luciakonserten på Karlstad CCC, där operan samarbetar med Norrstrandsskolans Musikklasser, ställs in i år.

300 i publiken skrotas: "Liv och hälsa måste prioriteras"

Artikeltaggar

ArenanCoronavirusetGeorg AndrénGöran SamuelssonKarlstadMusikPernilla Bergland EduardRiksteaternRiksteatern VärmlandScalateaternTeaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.