Inga lokala restriktioner i Värmland än, men kommer det att bli så och i så fall när?
– En försiktig general skulle nog införa det redan nu, säger smittskyddsexperten Olle Wik.
Samtidigt finns det ett antal faktorer som talar emot det i Värmland, poängterar han.
Region Värmland rapporterade nästan hundra nya coronafall efter helgen.
Antal smittade i Värmland stiger snabbt. Och en ökad smittspridning har lett till nya, lokala restriktioner i flera län.
Först ut var Uppsala och förra veckan infördes det i Västra Götalands län, bland flera.
Enligt de nya råden ska man undvika att träffa personer som inte ingår i ens hushåll och avstå från att vistas i olika typer av inomhusmiljöer. Badhus och gym, exempelvis.
I Värmland finns inga sådana råd i nuläget. Att säga exakt om det kommer att bli så eller inte är svårt, enligt Olle Wik som är tidigare smittskyddsläkare i Värmland och kunnig i ämnet.
– Först så beror det på hur många smittade vi har. Och det går inte att jämföra med i våras, då hade vi inte alls samma testkapacitet. Många människor hade även då den här sjukdomen utan att vi visste om det, säger han och fortsätter:
– Den viktigaste siffran är egentligen hur många vi har som kräver sjukhusvård och antalet dödsfall. I värsta fall ökar det på sjukhus några veckor efter att smittspridningen har ökat. Men det måste inte heller bli så.
Stor våg av nya smittade – nytt dygnsrekordOch där är det fortfarande en stor skillnad i Värmland.
Visst, fallen ökar fort, men på sjukhus har det hittills inte synts jättetydligt. För cirka en vecka sedan vårdades sju patienter på sjukhus, på måndagen var antalet detsamma.
"Bergsäkert facit"
Sett till allt detta finns det olika strategier för hur man vill tackla den ökade smittspridningen, menar Olle Wik.
– Ser man samma siffror som Stockholm och Uppsala gör nu, så måste man agera med skärpta lokala föreskrifter. Men jag tycker inte man är där ännu.
– En försiktig general skulle nog införa det redan nu, innan vi når de nivåerna. Det är egentligen helt upp till den enskilda smittskyddsläkaren att bestämma det. Ett bergsäkert facit på om man agerat korrekt får man dessvärre först i efteråt.
Det som talar för Värmland – att det inte behöver bli lika illa här som i vissa andra regioner – är att länet klarade sig förhållandevis hyggligt under våren och sommaren, enligt Olle Wik.
– Då behövde vi inte den typen av restriktioner, samtidigt som vi i dag vet mer om sjukdomen, kan testa och smittspåra.
Rekordökningen: 70-, 80- och 90-talisterna en majoritet av coronafallenDet som talar emot Värmland är förvånande nog samma sak: att vi kom "lindrigt undan".
Regioner med mindre smittspridning under våren och sommaren kan vara känsligare att drabbas hårdare under hösten och vintern.
Något som både statsepidemiologen Anders Tegnell och smittskyddsläkaren Ingemar Hallén påtalat.
Flera råd
Restriktioner eller inte så finns det ett antal saker smittskyddsexperten Olle Wik gärna vill trycka på inför hösten.
Framför allt bör man undvika storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Att resa till Stockholm, bo på hotell, åka tunnelbana och handla på NK tror jag inte är någon bra idé, säger han.
Tolv röster i Värmland om hur corona påverkar livetAtt försöka undvika kollektivtrafik – även i Värmland – är ett annat råd.
– Det känns konstigt att rekommendera bilism, men just nu tror jag det är viktigt. Om man kan klara sig ifrån kollektivtrafiken, så är det bra. Vissa saker är lättare att undvika än andra.
Här är en sammanfattning på vad som skett sedan den 28 februari:
Läs mer:
Rekordökningen: 70-, 80- och 90-talisterna en majoritet av coronafallenStudentkåren ryter till: "Ha inte sittning för 150 personer"NWT kartlägger: Värmland ett av få län utan allmänna antikroppstestNWT kartlägger: Här finns alla coronafall och avlidna – se ditt postnummerAvslöjar: Här slog corona till som hårdast i Värmland – "det bara small till"Larmet: Föräldrar till förskolebarn tänjer på coronarestriktionernaRapport om trängsel i köpcentrum – Bergvikschefen: "Besökaren har en valfrihet"Överläkaren: "Det kommer inte att finnas vaccin för alla"Vabbandet slår alla rekord i pandemin – det här gäller för dig med sjuka barnCorona: Inifrån skidresan som förändrade VärmlandElin, 37, har varit sjuk i covid-19 i fyra månader: Det blev bara värre och värreTio värmlänningar: Vi har haft covid-19 – och så sjuka blev viStatistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland