Hoppa till huvudinnehållet

Handelsexpert: "Stor utmaning att stoppa gränshandeln"

Publicerad:
Reporter Peder Kaldal
Peder Kaldal
peder.kaldal@nwt.se
Hitom denna skylt vill norska politiker att deras inhemska kronorna ska stanna.
Hitom denna skylt vill norska politiker att deras inhemska kronorna ska stanna. Foto: Terje Pedersen/TT

När norrmännen riskerar karantän vid Sverigebesök ökar naturligtvis handeln på hemmaplan.

Den "coronaeffekten" vill den norska regeringen spinna vidare på.

Men det blir svårt att köra fullt ut om man ska tro svenska experter.

I spåren av coronan och "gränsstängningar" till och från, så har de norska handlarna känt av ett rejält uppsving.

Sveriges Radio har pratat med handlaren Jon Myhre som driver butik i gränsnära Halden.

– Vi anade inte att det rörde sig om så mycket pengar. Vi blev nog alla lite tagna på sängen, säger han och berättar att omsättningen ökat med omkring 70 procent.

Detta har naturligtvis inte gått de styrande förbi. Fremskrittspartiet och regeringspartiet Høyre vill se sänkta skatter på bland annat socker och tobak.

– Vi ser ingen grund till att fortsätta att omfattande handelsläckage till Sverige säger Siv Jensen, partiledare i Fremskrittspartiet, till Sveriges Radio.

Stor process

Kårstein Eidem Løvaas, Høyrepolitker i Næringskomiteen, säger samtidigt att han vill se en förändrad jordbrukspolitik och söndagsöppet.

Men Per Andersson, senior analytiker på Handelns utredningsinstitut, tror att det kommer att bli en stor utmaning att nå dit.

– Såvida inte den norska regeringen inte gör ganska stora skattelättnader och tar bort stora punktskatter på alkohol och socker. Det kommer att vara en stor process för att harmonisera priserna.

Per Andersson, senior analytiker på Handelns utredningsinstitut (HUI).
Per Andersson, senior analytiker på Handelns utredningsinstitut (HUI). Foto: Pressbild HUI

Under det senaste året har den norska kronan fallit och är lägre värderat än den svenska, men det är underordnat för de som vill handla i Sverige, menar Per Andersson.

– För prisskillnaden är ändå så pass stor.

Otrevligt tonläge

Gränshandeln kommer att bestå även efter pandemin, även om det kommer ta en tid för den att återkomma till tidigare nivåer är hans analys.

Så värmländska gränsaktörer behöver inte vara rädda?

– Nej, de behöver inte vara oroliga. Skulle Norge ändra sin alkoholpolitik så kommer det att som sagt vara en stor process, där efter kommer socker i steg två. Nu tittar Sverige på att höja punktskatten på socker, men för norrmännen är det inte bara prisnivån som gör att de kommer till Sverige. Det finns en turtradition och kan man spara en hundralapp eller 500 kronor så kommer det fortfarande vara intressant att handla, säger Per Andersson.

Kjell Ericsson, före detta kommunalråd i Årjäng och god vän med gränshandelskungen Olav Thon, säger så här om de norska ”planerna”:

– Det har funnits av och till, men samtidigt har man sett att de har höjt priserna nu. Så ska man bli konkurrenskraftig så måste de sänka sända dem rejält. Det borde de ha gjort nu för att känna att man hade tjänat de pengarna.

Många som bor och verkar vid gränsen säger att det handlar inte bara om handel, utan lika mycket om utflykter och relationer över gränsen. Det skriver Kjell Ericsson under på, men gillar inte tonläget som uppstått.

– Tonläget är inte trevligt, vi har alltid haft bra relationer, utbyte av saker och ting och har alltid hjälpt varandra. Det måste vi fortsätta göra. Annars kan det här ta tid att reparera.

Kjell Ericsson, före detta kommunalråd i Årjäng tillsammans med vännen Olav Thon vid den senaste invigningen i Töcksfors shoppingcenter.
Kjell Ericsson, före detta kommunalråd i Årjäng tillsammans med vännen Olav Thon vid den senaste invigningen i Töcksfors shoppingcenter. Foto: Christer Wik

Thon för fri handel

Han tror att när smittan väl är borta så kommer det blir som vanligt.

– Visst är det fritt fram för Norge att bestämma hur de vill göra. Vill de sänka skatter är det upp till dem, så länge det inte blir ett handelshinder. Vi har varit en regulator för dem. Norrmännen har mycket pengar och ska allt finnas kvar där blir det inflation, vilket de har varit rädda för, säger Kjell Ericsson som nämner bland annat oljefonder som bubblar av pengar.

Du som känner Thon, är han nervös?

– Han vill ha fri handel och tycker inte om blockader. Det handlar om att vara konkurrenskraftig. Frihandeln har gjort att vi har en välfärd i hela världen, försvinner den så förlorar alla på det.

– Så nu hoppas jag att man lägger möda på att följa restriktionerna och när vi är friska handlar vi som vanligt. Gränsen ska inte vara ett hinder.

Artikeltaggar

CharlottenbergEda kommunEkonomiFremskrittspartietGränshandelKjell EricssonNyheterOlav ThonTöcksforsÅrjängs kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.