Hoppa till huvudinnehållet

Beata ger konsert med favoritkompisarna

Publicerad:
Beata Söderberg Quin och Andreas Sjögren har en duo tillsammans. Lördagen den 7 november spelar de i Tingvallakyrkan, tillsammans med ytterligare några av sina musikaliska vänner. Foto: Martin Hellström

Hon är cellisten som också är kompositör - och tangoentusiast. Lördagen den 7 november tar Beata Söderberg Quin med sig sina musikaliska vänner och ger konsert i Tingvallakyrkan.

Då vankas även två uruppföranden.

Till vardags spelar Beata Söderberg Quin i Wermlandsoperans orkester, men hon tycker också mycket om att spela kammarmusik. Därtill är hon komponist med bland annat argentisk tango nuevo som specialitet. Faktum är att hon till och med bott och studerat i Argentina.

– Egentligen är väl alla de där sakerna intressen jag haft ända sen jag var väldigt ung - och det var slumpen lite också. Det var den som ledde mig till tangon, säger hon.

Slumpens väg till tangon gick via Musikhögskolan i Stockholm och New York.

"Måste flytta dit"

– Vi åkte på turné till New York och jag förälskade mig i stan och hamnade på en tangoklubb. Kombinationen av New York och tango gjorde att jag bestämde mig för att jag måste flytta dit!

Sex år hann det bli i New York och det är en tid hon alltid bär med sig med glädje, även om åren har gått.

Hon är från Linköping från början men bor sedan två år tillbaka i Karlstad. "Ett helt nytt kapitel" säger hon om att lära sig ett nytt landskap och ha ett fast jobb i operaorkestern efter många år som frilansande musiker.

Vågar förnya

Hon har gett ut flera skivor och den första reste hon till Buenos Aires 2004 för att spela in. Där lärde hon känna musiker som kom att bli hennes tangoband, en kvintett.

Hon har aldrig känt att hon inte blivit accepterad, när hon som svensk ger sig in i tangovärlden.

– Allt som inte stämmer med mig, att jag är svensk, cellist, kvinna - alla de här sakerna är snarare förmildrande drag. Tango är en väldigt traditionell genre och och det skulle vara svårt att från argentinskt håll komma och göra något annorlunda, säger hon.

Nyskriven musik

Hon komponerar också, både tango och klassiskt, och några exempel på det kommer publiken att få njuta av under lördagseftermiddagens konsert.

– Det blir tango, men det blir annat också. Det vi spelar på lördag är en del av ett musikprojekt jag har ihop med gitarristen Andreas Sjögren. Vi har en duo och spelar min musik, som är tangoinspirerad. Vi ska spela ny musik av både mig och Andreas.

Sopranen Magdalena Risberg sjunger nyskriven musik av Beata Söderberg Quin.
Sopranen Magdalena Risberg sjunger nyskriven musik av Beata Söderberg Quin.

Bland annat serveras en sångcykel hon skrivit för sopran. Den sjungs av Magdalena Risberg. Övriga medverkande är Richard Lazar, violin, och Tomas Gantelius, piano.

100-årig arrangör

Konserten den 7 november arrangeras av Karlstads orkesterförening. Föreningen fyller 100 år i år men den planerade jubileumskonserten har skjutits upp. Det betyder inte att det behöver bli tyst; föreningen arrangerar några evenemang ändå.

– Det var en otroligt häftig inbjudan från föreningen: kom och spela vad du vill, med vem du vill! Då blir det min favoritmusik med mina favoritkompisar, säger Beata Söderberg Quin och ler.

Artikeltaggar

ArgentinaKammarmusikKarlstadKarlstads orkesterföreningKonserterMusikNew YorkOrkestrarTingvallakyrkanWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.