Hoppa till huvudinnehållet

V valde ny partiledare

Publicerad:
Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt på Hilton hotell i Stockholm. Bredvid honom den tillträdande partiledaren Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt på Hilton hotell i Stockholm. Bredvid honom den tillträdande partiledaren Nooshi Dadgostar. Foto: Jessica Gow

Vänsterpartiet har valt Nooshi Dadgostar till ny ordförande.

Hon tar nu över partiets strid om arbetsrätten.

– Det är det största förtroende en människa kan få att få leda Vänsterpartiet, sade en synbart rörd Nooshi Dadgostar efter att ha blivit vald av V:s digitala kongress.

Att det skulle bli hon har i praktiken stått klart sedan i våras. Partiets valberedning beskriver henne som kunnig, drivande och med erfarenhet av både aktivism och tuffa förhandlingar i riksdagen.

Nooshi Dadgostar, 35 år, har suttit i riksdagen sedan 2014, har på senare tid varit V:s talesperson i socialförsäkringsfrågor och partiets vice ordförande sedan 2018.

– Vi har mycket framför oss att göra nu. Och jag ser fram emot att få göra det med er. Nu kör vi , sade hon till kongressombuden.

Dadgostar får nu ta över den heta striden mot regeringen om arbetsrätten från sin företrädare Jonas Sjöstedt.

Ingen förändring?

Sjöstedt uppger att partiledarbytet inte innebär någon förändring när det gäller V:s hot om en misstroendeomröstning i riksdagen om statsminister Stefan Löfven (S).

Sjöstedt hävdar att hans efterträdare snarare är "tuffare" än honom själv.

– Om regeringen går vidare med att slå sönder löntagarnas trygghet mitt under en pandemi, då blir det regeringskris, säger Sjöstedt.

Men hittills har inte V satt någon tidsgräns för när man ska begära en misstroendeomröstning.

– Den dag vi ser att man inte vill gå LO till mötes, utan tänker köra över LO, då är vi beredda att agera, säger Sjöstedt.

– Det är väldigt svårt att säga om det tar kort eller lång tid.

V-kongressen beslutade på lördagen att ett uttalande om arbetsrätten ska tas på söndagen.

"Största fajten"

En utmaning för den nya partiledaren är att öka stödet för V på landsbygden och bland LO-medlemmar. Striden om arbetsrätten innebär en möjlighet för Dadgostar att bli snabbt bli känd i de grupperna och bland väljarna i stort. De senaste opinionsmätningarna tyder på att den frågan gett partiet ett lyft.

Nooshi Dadgostar håller sitt stora partiledartal först på söndagen. Hennes företrädare Jonas Sjöstedt tog dock upp arbetsrätten i sitt avskedstal.

– Just nu står vi mitt i den största fajten av dem alla, den om anställningstryggheten för alla Sveriges löntagare, sade han.

– Stefan Löfven måste backa. Kör inte över LO med lagstiftning!

V siktar på att växa så pass mycket i nästa val att Socialdemokraterna åter behöver vända sig vänsterut för att kunna bilda regering. Statsminister Stefan Löfven (S) stängde dörren för V efter förra valet.

Inget toppresultat

Med Sjöstedt vid rodret har partiet dubblerat medlemsantalet till 25 000. V har också förbättrat sitt valresultat från 5,6 procent 2010 till 8 procent 2018.

Det är dock långt från toppnoteringen 12 procent 1998, då partiledaren hette Gudrun Schyman.

– Så är det. Vi har inte lyckats göra våra absolut bästa valresultat. Jag ser fram emot att nästa ordförande får chansen att toppa 1998 års valresultat, säger Sjöstedt till media.

Peter Wallberg/TT

Artikeltaggar

Gudrun SchymanLONooshi DadgostarPolitikSocialdemokraternaStefan LöfvenSverigeVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.