Coronautvecklingen går åt fel håll.
Pandemin som vi levt med sedan i vintras får effekter på stora delar av samhället. Så här märks det – i dag.
Under sommaren var läget i Värmland lugnare, men nu stiger smittotalen igen.
På barn- och ungdomspsykiatrin märks ett ökat tryck.
– Vi märker det främst på våra akuttider och behov av mer intensiva insatser. Där har det varit ett väldigt högt tryck. Det började faktiskt i början på sommaren, sedan lugnade det ner sig, för att nu bli väldigt påtagligt, säger Anki Nordmarker, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin.
Det ökade trycket sätts i samband med pandemin.
Saker som normalt sett stabiliserar tillvaron kanske försvinner i rekommendationer och krav på social distansering. I våras fick till exempel tusentals gymnasieelever ha undervisning hemifrån.
– Trycket hos oss ökar inte för att man är smittad av corona, utan för alla åtgärder för att inte bli smittad av corona, säger Anki Nordmarker.
– Vi kan inte säga att det är oron (för corona), utan snarare att det blir konsekvenserna av bristen på sociala strukturer och social trygghet för barn och unga. Det är i alla fall vår tolkning.
Företagen
Frida Johansson är vd för Handelskammaren som har 1 150 medlemsföretag.
Hon säger att vissa företag har gått bra hela tiden, andra har haft det tufft i perioder och för en del har det varit jobbigt under hela pandemin.
– Vi har egentligen upplevt att man börjat återhämta sig, jämfört med i våras. Det är klart att vi inte behövde det här smittläget. Det är väldigt tråkigt att vi hamnat där igen.
– Det är klart att man är orolig nu igen, när läget är som det är.
Än är det inga signaler om att företagen krisar just för att smittotalen nu ökar igen.
– Det vi hör är en oro för affären framåt, om det kommer att finnas fortsatta stöd och hur lång tid det här kommer att ta, säger Frida Johansson.
Hon pekar också på medarbetarnas mående.
– Hur medarbetarna mår är en jättestor och viktig fråga. Hur man får dem att må bra och vara motiverade.
Fler arbetslösa
I september var andelen inskrivna på Arbetsförmedlingen i Värmland 8,6 procent. Det är 1,8 procent högre än samma månad 2019.
De som blivit arbetslösa har jobbat i många olika branscher. Gränshandeln sticker inte ut.
Peter Heidkamp, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Värmland, säger att läget framåt nu är osäkert.
En "försiktig bedömning" är att arbetslösheten kommer stiga något.
– Det har varit oroväckande lugnt, men nu ser man att smittotalen går upp. Man börjar stänga ner i andra länder och det kommer säkert att påverka oss som det gjorde förra gången. Men den gången trodde vi också att det skulle bli värre än vad det blev.
Effekterna på den värmländska arbetsmarknaden kommer vanligtvis senare än de gör på riksnivå.
– Därför är det svårbedömt. Kommer det att hinna få den effekten så att det är fler som blir varslade och utifrån varslen också blir uppsagda? säger Peter Heidkamp.
Hårt drabbade
Karlstads flygplats är en av alla verksamheter som påverkas rejält. Charter- och linjeflygen står stilla.
– Det är i Karlstad som i övriga Sverige, Europa och världen. Det är väldigt, väldigt begränsat, säger vd Camilla Sperling.
Trafiken som finns är ambulanstransporter, militär- och civil flygträning och privat.
– Vi följer omvärldsanalyser och när det gäller flyget generellt, jag vill vara tydlig med att det inte bara gäller Karlstad, kommer vi inte att se någon större utveckling inom det närmsta dryga halvåret. Vi får helt enkelt avvakta och se vart den här vågen tar vägen, säger Camilla Sperling.
– Vi befinner oss i en situation tillsammans med resten av världen som vi inte kan påverka. Nu gäller det att hålla i och göra rätt så att vi kommer ut på andra sidan i ett sådant gott skick som vi bara kan.