Hoppa till huvudinnehållet

Vildsvinen blir fler och fler

Publicerad:
En stor sugga som blivit påkörd av en bil. Det massiva djuret kan väga 100 kg och kan orsaka skador på både personer och fordon. Foto: Anders Hanson

Trots ett hårt jakttryck på vildsvin blir de bökande djuren inte färre.

I svintäta områden orsakar de stora skador i markerna samtidigt som de är en stor fara i trafiken.

Enligt beräkningar är det tjugo olyckor med vildsvin i trafiken varje dag. Eftersom djuren är stora och tunga får ofta kollisionerna stora konsekvenser med person – och materiella skador. Att de också mest rör sig i skydd av mörkret gör faran för olyckor större.

Även vildsvinens framfart i markerna skapar omfattande förstörelse. Golfbanor, åkrar och ängar i jordbruksmarker bökas upp och är ofta kostsamma att reparera.

Vildsvinens antal har sedan 1980-talet växt snabbt från de första 100 djuren upp mot 300 000. Avskjutningen är cirka 100 000 per år.

Eftersom paren kan få två kullar per säsong med många kultingar varje gång växer stammen oavbrutet. Svinen finns nu mer eller mindre vanligt i den södra halvan av Sverige. Talrikast är de i de östra och sydligaste delarna av landet.

Här har vildsvinen bökat upp marken i en fårhage.
Här har vildsvinen bökat upp marken i en fårhage. Foto: Anders Hanson

Artikeltaggar

HelgVärmlands länVildsvin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.