Hoppa till huvudinnehållet

Spökbluffaren avslöjar big business i andevärlden

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Alexander Bygdén bor i Örebro och utbildade sig till journalist på Molkoms folkhögskola. Nu har han gett ut en reportagebok, där han som wallraffande journalist ger sig in i den kommersialiserade andevärlden.
Alexander Bygdén bor i Örebro och utbildade sig till journalist på Molkoms folkhögskola. Nu har han gett ut en reportagebok, där han som wallraffande journalist ger sig in i den kommersialiserade andevärlden. Foto: Pressbild

Spöken och andar är inte bara lekfulla figurer i Halloween-tider. De är också big business.

I boken Spökindustrin avslöjar frilansjournalisten Alexander Bygdén hur lätt det är att få folk att betala för att få kontakt med andevärlden.

– Det finns en vilja att tro på det här, säger han efter att ha wallraffat som bluffmakare.

"Kvinnan i publiken nickar igenkännande och släpper ifrån sig en djup suck. Meddelandet är slut, eller nej vänta, det kommer mera. Jag vänder mig om och spänner sedan ögonen i kvinnan.

– Hon saknar barnbarnen, hälsa dem, väser jag.

Kvinnan ser skakad ut och ja, hon har barn som hon ska hälsa. Jag fylls av en mäktig känsla. Människor blir berörda och får något med sig. Det är bara ett problem. Jag är en bluff."

Det är Alexander Bygdén som berättar i boken. Han har gett sig in i en bransch som sällan granskas och blir väl mottagen.

Wallraffande medium

Hans bok Spökindustrin har underrubriken "en bluffmakares bekännelser" och är en både underhållande och bitvis beklämmande berättelse om seanser, spådomar, kristaller, medium och annat i new age-branschen.

Han väljer att wallraffa - låtsas vara någon han inte är - och prövar på att själv leda seanser och lyckas även få en anställning som siare på en telefontjänst (men avböjer kontraktet).

Ingen synar hans bluff.

"Skrämde mig lite"

– Jag blev väldigt förvånad, för jag tycker inte att jag var så duktig, men det finns en vilja att tro på det här och en stor acceptans för vad som sägs. Det förvånade mig och skrämde mig lite, att det var så lätt, säger han till NWT.

På en kurs han går ska deltagarna sitta två och två och öva sig på att ta emot budskap från "andra sidan". Trots att han efteråt erkänner för kvinnan han övar med att bara hittat på, fortsätter hon att fundera över hans budskap.

När han lika fritt hittar på röster från andevärlden under en seans, får han bra respons från publiken, trots att han själv tycker att han är riktigt tafflig.

Du blev aldrig sugen på att slå in på den här banan på allvar - det verkar ju vara lätta pengar?

– Nej, det skulle jag inte ha samvete för.

Bluff och båg

I boken avslöjar Alexander Bygdén sina lögner. Han beskriver också vad han är med om på kurser, mässor och i möten med yrkesverksamma i branschen.

– Jag säger inte att allt är bluff och båg, eller dåligt. Jag har hela tiden försökt att vara ganska respektfull och vill inte komma med pekpinnar om vad man ska tro på, säger han.

"Majoriteten vill gott"

Inget av det som säljs i spökbranschen är vetenskapligt bevisat, men om de han mötte också bluffar precis som han eller om de själva tror på vad de gör, är en annan fråga.

– Det har jag funderat mycket på. Jag tror verkligen inte att alla verksamma i branschen vill luras. Jag tror att många som gör det här gör det för att de vill hjälpa människor. Det är många som avslöjats som fuskare, som medvetet fuskat och erkänt det, men jag tycker det skulle vara konstigt om majoriteten gjorde det. Jag tror att majoriteten sysslar med det här för att de vill gott.

Eller för att tjäna pengar kanske?

– Det finns nog både och. Det är många som tjänar pengar, men det är många också som inte tjänar pengar.

Dyra lärdomar

Han berättar att många betalar mycket för att gå utbildningar, och sedan upptäcker att det är svårt att leva på det man lärt sig. Lösningen för en del blir att själva utbilda andra.

Att investera pengar i kurser bidrar också i sig till att tron stärks.

– Det är ett välkänt psykologiskt fenomen, att det som en lagt pengar och energi på, tycker man också är bra.

Det gäller nog både den som betalat flera tusen för att lära sig känna änglars närvaro och den som lagt några hundra på ett möte med en healer.

Stark vilja att tro

Viljan att det ska fungera är också en anledning till att "spökindustrin" fungerar, tror han. Vi vill tro och tänk om det faktiskt går att få kontakt med döda anhöriga eller få veta vad en livs levande katt tänker.

– Det finns något i oss som vill tro - det är ju bara att titta på hur länge det funnits religioner. Det finns många som upplever samtiden som ytlig och andefattig, men inte tycker att man passar in i de gamla religionerna. Det är ingen dogmatisk religion, ingen Bibel att utgå ifrån, utan man kan plocka det som känns bra. Det ligger också i tiden.

Boken kom ut nu i höst på Lava förlag.
Boken kom ut nu i höst på Lava förlag.

Han vill inte moralisera och tror att många faktiskt blir hjälpta. Men:

– I vissa fall kan det vara människor med ett problem som tror att de hittat en lösning som egentligen inte är det. Det finns också risk att människor med psykiska problem dras till det här, men egentligen skulle behöva annan hjälp.

Stor bransch

Att det finns människor som skor sig på andras tro och längtan är en annan aspekt. Han visar i boken att mycket pengar omsätts.

– Det är en större bransch än jag trodde. Jag trodde inte att det var så kommersialiserat, att många inte bara har det som tro och hobby utan också som yrke. Det är också intressant hur något kan vara så otroligt spritt och stort men samtidigt okänt för andra. Det här är väldigt stort just nu och det är stort också bland unga. Det är något jag - som inte riktigt är målgruppen och inte är så aktiv på sociala medier - missat.

Vilka reaktioner har du fått på boken från branschen?

– Det har varit delade reaktioner, men det som känts bra är att väldigt många inom branschen tagit det på ett bra sätt. Många tycker att det är bra att branschen granskas.

Också i övrigt har reaktionerna varierat.

– Om man uppfattar den som en attack på det en tror på, blir man ju upprörd. Den är inte tänkt som en attack - jag har stor respekt för att man tror på olika saker. Jag är snarare nyfiken på att man tror på det här som fenomen.

Vad tror du själv - kan det finnas andar?

– Jag tror inte det, jag har inte blivit övertygad om det - än. Man kan få mothugg ibland från människor som tror på det här och säger "men vilket tråkigt och fattigt liv om du bara tror på saker som går att visa". Men jag tror på mycket annat, som kärleken.

Spöken och andar är lockande, i litteratur och på film. Alexander Bygdén var själv på spökvandring med sina barn häromdagen, men när spöktron blir industri är det läge att inta en granskande hållning tycker han. (Genrebild)
Spöken och andar är lockande, i litteratur och på film. Alexander Bygdén var själv på spökvandring med sina barn häromdagen, men när spöktron blir industri är det läge att inta en granskande hållning tycker han. (Genrebild) Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Spöket i taket

Fast handen på hjärtat, när spöklika ljud började höras i familjens lägenhet, då snuddade tanken vid det okända trots allt. Ett besök av en fastighetsskötare senare var dock det presumtiva spöket detroniserat. Det var en ventil som lät.

– Många människor har upplevt saker som man inte kan förklara, men bara för att man själv inte kan förklara det behöver det ju inte betyda att det inte finns någon förklaring.

Artikeltaggar

FörfattareHalloweenLitteraturMolkomNyheterÖrebro

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.