Hoppa till huvudinnehållet

Kamprads brev till värmländske Ikea-chefen

Publicerad:
I en nyutkommen bok publiceras Ingvar Kamprads hemliga brev till Ikeas chefer. Lennart Åhs från Karlstad fick själv ett långt och fascinerande sådant under sin tid på företaget i Örebro. Här berättar han om det och om ett tidigt möte med the big boss i ösregnet i lingonskogen på Hammarö. Ett möte som bekräftar Kamprads berömda sparsamhet,
I en nyutkommen bok publiceras Ingvar Kamprads hemliga brev till Ikeas chefer. Lennart Åhs från Karlstad fick själv ett långt och fascinerande sådant under sin tid på företaget i Örebro. Här berättar han om det och om ett tidigt möte med the big boss i ösregnet i lingonskogen på Hammarö. Ett möte som bekräftar Kamprads berömda sparsamhet, Foto: Per Mårtensson
Ingvar Kamprad.
Ingvar Kamprad. Foto: Hans Runesson

Ikeas grundare Ingvar Kamprad dog i januari 2018.

I en ny bok publiceras nu hans hemliga brev till Ikeas chefer.

– Så genomtänkt och pedagogiskt. Och vilket jobb han hade lagt ner på svarsbrevet till mig. När jag frågade om hans bästa Ikeaminnen svarade han: "Trevliga minnen! Ja i hundratal - men nu ska vi tänka framåt och skaffa nya".

Berättar Lennart Åhs från Karlstad och tummar ömsint på det långa brev han själv fick från Kamprad.

Brevet är daterat 22 februari 1993 och det var först efter lite övertalning som Lennart Åhs accepterade att berätta. Åhs hade själv en chefsroll på Ikea under en period.

Han har förresten också en egen ögonvittnesskildring, från en tidig höstmorgon på Hammarö, som ytterligare förstärker bilden av Kamprads berömda sparsamhet.

Familjen Åhs bodde då i Bena på Hammarö. Ingvar Kamprad och hans hustru Margaretha (som ju var från Karlstad) hade sommarstuga nästgårds.

Åhs dagspendlade till arbetet på Ikea i Örebro och gav sig iväg tidigt varje morgon.

– Klockan var väl runt sex. Den här morgonen vräkte regnet ner. Jag hade en bit kvar till asfaltsvägen när en gestalt dök upp där i blötan mitt på skogsvägen, kånkande på två stora hinkar fulla med lingon. Fan, det är ju Ingvar Kamprad som är ute och går i ösregnet!

Frös och skakade

Åhs stannade bilen och vevade ner rutan.

– Ingvar var dyblöt, frös och skakade lite. Jag frågade honom: herregud, har du varit ute nu på morgonen och plockat allt det där - och i det här busvädret?!

Ingvar Kamprad skickade ett lång brev till Lennart Åhs med en mängd framsynta förslag, som sedan kom de anställda till del i samband med Ikeas 50-årsjubileum.
Ingvar Kamprad skickade ett lång brev till Lennart Åhs med en mängd framsynta förslag, som sedan kom de anställda till del i samband med Ikeas 50-årsjubileum.

Kamprad och Åhs var på intet sätt nära bekanta, men Ikeagrundaren hade järnkoll på sina chefer och ett fenomenalt sinne för namn och ansikten. Han svarade:

– Ja, du vet att vi åker ju tillbaka till Schweiz i dag så vi måste ladda upp lite i lagren.

När de två möttes i skogen vid ett annat tillfälle fick Åhs veta:

– Att Ingvar plockade bär eller svamp fram till ett exakt klockslag. Då kom hans hustru ut i skogen med fika, och alltid till samma sten där de slog sig ner. Sedan fortsatte Ingvar plockandet.

Åhs skrattar:

- Ändå fanns det de som tvivlade på äktheten hos den här fantastiske gubben!

Till Ikeas jubileum

Nu tillbaka till brevet, som inte finns publicerat i den aktuella och nyutkomna boken.

1987 flyttade Lennart Åhs till Italien, där Ikea startade två varuhus mellan 1987 och 1992. Värmlänningen jobbade med etableringen och fick titeln möbelchef.

1992 kände familjen sig mogen att flytta hem till Sverige och Värmland igen. Åhs hamnade på Ikea i Örebro och blev så småningom chef för mellan-Sverige. Detta på en nyinrättad tjänst där han och, den så småningom genom tv folkkäre, Ernst Kirchsteiger arbetade mot företag och institutioner.

– Ernst hade en roll som arkitekt och inredare.

Självklart valde sparsamme Kamprad ett Ikeakuvert för sitt brev till Åhs.
Självklart valde sparsamme Kamprad ett Ikeakuvert för sitt brev till Åhs.

Under Ikea-tiden i Örebro fick Åhs även i uppdrag att göra en stor kulturpresentation av Ikea till företagets 50-årsjubileum.

– Jag skrev bland annat till en handfull kända personer och ställde ett antal frågor för att på så sätt få fram deras syn på Ikea. Så slog det mig att jag måste ju självklart även skriva till big boss Ingvar också. Jag hade inga jättestora förhoppningar. Då var Kamprad i sin krafts dagar och jag trodde mig veta vilket liv han levde. Men i mitt stilla sinne tänkte jag: går det så går det.

Det gjorde det.

Lennart Åhs arbetade med Ikeas nyetablering i Italien under några år innan han hamnade som mellansvensk chef på företaget, med Örebro som bas. Sedan väntade jobb hos Färjestad som arenachef och därefter vd för Great Event of Karlstad.
Lennart Åhs arbetade med Ikeas nyetablering i Italien under några år innan han hamnade som mellansvensk chef på företaget, med Örebro som bas. Sedan väntade jobb hos Färjestad som arenachef och därefter vd för Great Event of Karlstad. Foto: Per Mårtensson

En tid senare damp ett Ikea-kuvert (förstås!) med den röda stämpeln "Prioritare par avion" adresserat till M. Lennart Åhs ner på möbeljättens kontor i Örebro. Det kom från Schweiz och självaste bossen.

"Så framsynt"

Ett långt, handskrivet brev på billigt rutat papper med utförliga svar på Åhs alla frågor.

– Ju längre tid som gått desto mer har jag tänkt på vilka framsynta signaler han sände då, 1993. Så pedagogiskt, så kunskapsbaserat. Vilken fantastisk läromästare han var. Titta här bara!

Säger Åhs och pekar på svaret under punkt 3, som behandlade frågan om Ikeas utveckling:

"Genom ökade direktleveranser till våra varuhus och direkt till våra kunder".

– Redan 1993 pratade han alltså om direktleverans till kund som en potential för Ikea att växa. 27 år senare sitter vi och upplever hur just den här sortens försäljning, e-handeln, går som ett spjut. Ja, hela brevet är häftigt och det var verkligen inte gjort i en handvändning att skriva det. Långt över mina förväntningar.

Se framåt, aldrig bakåt. Det var Ingvar Kamprads paroll. Så även i svaret på frågan om Ikeaminnen i brevet till Lennart Åhs.
Se framåt, aldrig bakåt. Det var Ingvar Kamprads paroll. Så även i svaret på frågan om Ikeaminnen i brevet till Lennart Åhs.

Lennart Åhs efterlyste även chefens bästa Ikeaminne.

Kamprads svar:

"Trevliga minnen! Ja i hundratal - men nu ska vi tänka framåt och skaffa oss nya".

– Men det svaret angav han tonen för oss att inte lägga kraft på det som varit, konstaterar Åhs.

"Handhälsa bra knep"

Kamprad kom med många svar på frågan om hur företaget kunde utvecklas. Som det här:

"Genom att komma närmare våra kunder. Handhälsa är ett bra knep".

Kamprad klargjorde också att han ville:

"Komma loss från den svällande byråkratin med alltför höga overheads och tillbaka till ett beteende där enkelheten blir en dygd"

Han ville också se:

"Säljkonsulenter i varje varuhus som manuellt betjänar de besökare som ska inreda villa, lägenhet eller helt rum".

I brevet föreslog Kamprad dessutom:

"Sälja speglar och små impulsmöbler i våra saluhallar och ej som nu på möbel".

– Ikea var stort ute i världen redan vid den här tiden. Ändå valde han att lägga ner så mycket tid, kraft och logik i sina svar på mina frågor. Det visar vilken kärlek han hade till sitt företag och sina medarbetare, säger Åhs.

I en ny bok publiceras Ingvar Kamprads hemliga brev till Ikeas chefer. Boken är skriven av Kamprads högra hand under många år, Staffan Jeppsson.
I en ny bok publiceras Ingvar Kamprads hemliga brev till Ikeas chefer. Boken är skriven av Kamprads högra hand under många år, Staffan Jeppsson.

Ikeas anställda fick sedan ta del av svaren och förslagen i Kamprads brev som en del i företagets 50-årsjubileum.

Blev FBK:s arenachef

Den värmländske Ikeachefen Åhs lämnade företaget 1999, då han erbjöds att följa med Färjestad i klubbens storsatsning på en ny arena. Åhs blev arenachef i tio år, och såg även till så att Karlstad fick uppleva en mängd världsartister.

2011 blev Åhs vd för nystartade Great Event of Karlstad, där han stannade fram till sin pensionering vid nyår.

Artikeltaggar

HelgIngvar KampradKändisarLennart Åhs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.