Hoppa till huvudinnehållet

Ane Bruns organiska sorgarbete

Publicerad:
Ane Brun i sin studio i Gnesta. Hon släpper två album i höst som handlar om sorg och existentiella frågor.
Ane Brun i sin studio i Gnesta. Hon släpper två album i höst som handlar om sorg och existentiella frågor. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är levande, experimentellt och dunkelt när Ane Brun är tillbaka med ny musik. After The Great Storm är resultatet av ett långt och introspektivt sorgearbete efter att Ane Brun förlorade sin pappa. Efter många år av sorg och tomhet växte albumet fram under några veckor i en stuga i de norska bergen. Ett välarbetat och organiskt album som växer från början till slut.

Värmlandsättlingen Nils Lofgren i stor intervju: "Skulle turnera med både Young och Springsteen"

Det är nästan som om hon målar upp den storslagna norska naturen i sitt ljudlandskap. Det inleder i en svävande skepnad, första spåret Honey för tankarna oväntat till Massive Attack, låten Crumbs runda och värmande ljudbild lägger en lekfull och pigg grund för Ane Bruns röst att ta spjärn mot. Med Take A Hold Of Me sker en förflyttning till ett mörkare, elektroniskt hav som skiftar det luftiga och atmosfäriska mot ett kargare uttryck. Medproducenter till albumet är Martin Hederos (Tonbruket) och Anton Sundell, något som hörs väl i resultatet.

After The Great Storm tar Ane Brun till en ny dimension där allt det vackra i hennes röst och uttryck når ut till fullo och bygger upp en egen värld att landa mjukt i.

Bästa låt: Crumbs

Artikeltaggar

Ane BrunMartin HederosPopRecensionSkivor