Hoppa till huvudinnehållet

Malin har samlat hundra röster om corona

Publicerad:
Karlstadsförfattaren Malin Edgren har samlat 100 röster om corona till en bok, som blir ett tidsdokument om en mycket annorlunda period.
Karlstadsförfattaren Malin Edgren har samlat 100 röster om corona till en bok, som blir ett tidsdokument om en mycket annorlunda period. Foto: Helena Christerdotter

Författaren Malin Edgren har samlat in hundra Karlstadsbors upplevelser av coronatiden. Nu ger hon ut dem i bokform.

Bland de medverkande finns landshövdingen, som på onsdagen kunde överräcka ett exemplar av den purfärska boken till prinsparet som var på Värmlandsvisit.

Boken Hundra röster om corona har just kommit från tryckeriet och NWT har stämt möte med Malin Edgren i Karlstad. Det får dock bli en telefonintervju istället. En förkyld författare hör av sig någon dag innan - och i pandemins tidevarv chansar ingen.

– Men jag fick negativt provsvar idag, vilket känns positivt! säger hon i telefonen när jag ringer upp från hemmakontoret.

Det är mycket som är annorlunda nu, och det var just för att fånga denna speciella tid och dess utmaningar hon satte igång sitt projekt i våras.

Konkret projekt

– Det var nog två anledningar till att jag började. Den ena är min egen personliga bearbetning av livet i coronatiden. Oron jag kände gjorde att jag sökte efter något jag kan göra, konkret. Det andra var att jag kände direkt att det här är något unikt, som kommer att göra något med oss. Jag ville föreviga det på något sätt, säger Malin Edgren.

Hennes metod blev att be 100 personer i Karlstads kommun att skriva ner sina tankar om livet här och nu. Några anmälde sig själva, andra har hon kontaktat.

Stefan Holm, Björn Goop och Sören Dalevi är några av de välbekanta namnen i boken, liksom smittskyddsläkaren Ingemar Hallén, som blivit lokal kändis under pandemin, och landshövdingen Georg Andrén, som har skrivit efterordet.

Malin Edgrens nya bok släpps den 1 november.
Malin Edgrens nya bok släpps den 1 november. Foto: Lena Richardson

Också helt okända personer ger sina berättelser.

– Här är ganska många personer som inte hörs annars eller inte betraktar sig som skrivande människor. Nu går de all in på ett begränsat utrymme. Det överraskar en som läsare, det går rakt in och blir naket och nära på ett sätt som skakar om, säger Malin Edgren.

Skiftande perspektiv

Även om flera av deltagarna lever i ungefär samma vardag, skiljer sig perspektiven åt.

– En del är dystra, en del är hoppfulla, men alla tar olika grepp och det känns inte som upprepningar, utan mer som ett kalejdoskop, säger Malin Edgren.

Av de 100 rösterna är det en som berättar att hon själv smittats. Andra berättar om anhöriga som drabbats.

Vid sidan av allt det som är oroande och negativt, finns också andra röster:

– Man tänker spontant att alla tycker det här är jobbigt, men det finns några som faktiskt tänker "äntligen är det ok att vara som jag och vilja gå hem. Äntligen anpassar sig samhället efter mig".

Vad hoppas du att boken ska ge?

– Det jag drömmer om ifall jag får drömma stort, är att den ska vara en offentlig minnesbok över den här tiden. Ambitionen är att ge en bred bild av vad en medelstor svensk stad upplevt under pandemin.

Malin Edgren tror att pandemin kommer att sätta spår länge, även om det kommer vaccin och botemedel.
Malin Edgren tror att pandemin kommer att sätta spår länge, även om det kommer vaccin och botemedel. Foto: Helena Christerdotter

Viktiga samtal

Hon hoppas också att boken kan bidra till samtal, inte minst bland politiker och andra beslutsfattare:

– Om vilket samhälle vi vill ha. Hur vi angår varandra. Vad blir kostnaden på ett annat sätt än i förlorade liv och konkursade företag? Även om vi hittar vaccin och botemedel tror jag vi får leva länge med konsekvenserna av isoleringen och oron.

Bubbla och oro

Malin Edgren har skrivit inledningen till boken, men är inte en av de 100 rösterna.

Hur har du själv haft det då i den här tiden?

– Det positiva har varit att det funnits mycket tid att skapa, eftersom så många arrangemang och engagemang blivit inställda. Man har kunnat gå in i sin bubbla och skapa. Samtidigt finns oron kring om det här kommer att ta slut, hur påverkar det ekonomin, blir man sjuk, inte sjuk, hur orolig ska man vara? Det har lagt sig som en våt filt över mycket!

Det sistnämnda gäller - tyvärr - även boksläppet. Boken släpps i handeln den 1 november, men jätteträffen med alla 100 som Malin Edgren hade hoppats på får vänta.

– Men jag har inte släppt den idén. Kanske kan vi göra något till våren?

Artikeltaggar

Björn GoopCoronavirusetFörfattareGeorg AndrénIngemar HallénKarlstadLitteraturMalin EdgrenPandemiSören DaleviStefan HolmVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.