Hoppa till huvudinnehållet

Elsa i Ekshärad är en av Nils Lofgrens släktingar

Publicerad:
Elsa Larsson och Nils Lofgren i Göteborg 1016 när Lofgren får motta priset för Årets Svensk-Amerikan.
Elsa Larsson och Nils Lofgren i Göteborg 1016 när Lofgren får motta priset för Årets Svensk-Amerikan. Foto: Privat

Elsa Larsson, 82, är en av Nils Lofgrens värmländska släktingar. Hennes pappa och Nils farfar var bröder.

– Så jag är kusin med Nils pappa, berättar hon hemma i Ekshärad.

När NWT når Elsa Larsson firar hon maken som fyller 95. Hennes döttrar är också med och de sitter påpassligt nog med en rad fotoböcker.

– Jag och Nils har träffats många gånger genom åren, både i Sverige och i USA. Han ringde i somras och undrade hur det var med oss med tanke på pandemin, säger Elsa uppsluppet.

Värmlandsättlingen Nils Lofgren i stor intervju: "Skulle turnera med både Young och Springsteen"

Nils pappa – som också hette Nils – fick med tiden även mellannamnet Adolf i tilltalsnamnet för att undvika förväxling hemmavid.

– Nils Adolfs pappa Hilmer flyttade till USA 1911 och kom tillbaka till Värmland runt 1920. Då träffade han sin fru Frida, som också hon var från Värmland och de fick två barn – Nils Adolf och lillasystern Maja. 1925 hade de alla flyttat från Värmland till USA, de bosatte sig i Astoria.

Astoria är en liten stad på den amerikanska västkusten, söder om Seattle. Där fanns arbete inom skogindustrin.

– De rotade sig där och Nils Adolf fick ytterligare två syskon, Darlene och Robert.

Nils farmor Frida, i mitten, framför föräldrahemmet i Lövstaholm. Bilden är tagen i slutet på 70-talet. Mannen på bilden är Nils farbror Robert med sina barn Brian och Stacey.
Nils farmor Frida, i mitten, framför föräldrahemmet i Lövstaholm. Bilden är tagen i slutet på 70-talet. Mannen på bilden är Nils farbror Robert med sina barn Brian och Stacey. Foto: Privat

Elsa Larssons pappa var snickare och följde också med över Atlanten, men han valde att återvända till Sverige efter 18 år.

– Jag bodde hos min farbrors familj under några perioder. Bland annat 1958 när jag jobbade i USA ett och ett halvt år. Så här i efterhand kan jag önska att jag hade pratat med min pappa mer om den här tiden, men så tänker man inte när man är ung.

Utanför huset i Astoria där Nils Lofgrens värmländske far växte upp. Från vänster: Hilmer (Nils farfar), faster Darlene, Frida (Nils farmor) och Nils pappa Nils Adolf. Bilden är tagen runt 1960.
Utanför huset i Astoria där Nils Lofgrens värmländske far växte upp. Från vänster: Hilmer (Nils farfar), faster Darlene, Frida (Nils farmor) och Nils pappa Nils Adolf. Bilden är tagen runt 1960. Foto: Privat

"Springsteen är väl ok"

Musikern Nils Lofgren föddes i Chicago 1951 och den senaste gången han träffade Elsa Larsson var i Göteborg när han i juni 2016 mottog priset som Årets Svensk-Amerikan.

– Vi tycker mycket om musik i släkten, men vi är inga musiker direkt. Frida spelade cittra vet jag. Själv spelade jag orgel som ung, men sällan numera. Nils kan ju spela vad som helst vad det verkar, han är väldigt duktigt. Några av hans bröder spelar också.

Elsa (sittande till vänster) träffar Nils 2016 tillsammans med döttrarna Kerstin och Lena samt brodern Åke och hans fru Agneta.
Elsa (sittande till vänster) träffar Nils 2016 tillsammans med döttrarna Kerstin och Lena samt brodern Åke och hans fru Agneta. Foto: Privat

Hon månar om att jag hälsar till Nils när jag pratar med honom, "Hälsa honom att vi alla är friska och hoppas att detsamma gäller honom".

– Jag har lyssnat på Nils när han spelar med Springsteen. Springsteen är väl ok, men musiken är lite för hög för oss gamlingar. Jag gillar mer den lite lugnare dragspelsmusiken.

Artikeltaggar

Årets svensk-amerikanBruce SpringsteenEkshäradNils LofgrenNöje/KulturUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.