Hoppa till huvudinnehållet

Prins Carl Philip: "Vi kan alla göra vårt för att underlätta för sjukvården"

Publicerad:

Sara

Prins Carl Philip i samspråk med några av deltagarna i Enastående ensamstående-projektet i Vikenkyrkan.
Prins Carl Philip i samspråk med några av deltagarna i Enastående ensamstående-projektet i Vikenkyrkan. Foto: Helena Karlsson

På onsdagen besökte prins Carl Philip och prinsessan Sofia Värmland. Programmet var brett och de blev både berörda av sjukvårdens arbete och glada över den kreativitet som följt i pandemins spår.

Med anledning av den pågående covid-19-pandemin besöker medlemmar i kungafamiljen, på initiativ av H.M. Konungen, Sveriges samtliga 21 län. Besöken ska visa deltagande med de drabbade och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer.

De första nio besöken genomförs under hösten 2020, och där ingår ett besök av prins Carl Philip och prinsessan Sofia i Värmland.

Ni har i dag pratat med många som påverkats på olika sätt av pandemin. Hur har den påverkat livet för er - som familj och i era uppdrag?

– Såklart har vi påverkats lika mycket som alla andra. Den officiella biten har självklart påverkats enormt. Allting i våras blev inställt och skjutit på till hösten och framåt, och pandemin är inte över än. Vi börjar göra länsbesök, som nu, säger prins Carl Philip.

Prinsen tackade

Prinsparets besök inleddes med ett möte med hälso- och sjukvårdspersonal och ledning på Centralsjukhuset i Karlstad. Ett besök som berörde dem mycket.

 • Prins Carl Philip och prinsessan Sofia på besök i Värmland.
  Prins Carl Philip och prinsessan Sofia på besök i Värmland. Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Tommy Andersson
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Helena Karlsson

– Vi fick höra om hur man på daglig basis arbetet med väldigt svårt sjuka covid-19-patienter något som jag tror vi all blev väldigt berörda av, säger prinsessan Sofia.

– Att få höras deras emotionella vittnesmål om hur de gjort en snabb omställning och tagit hand om alla som har insjuknat var väldigt starkt. Jag vill tacka dem alla för all den tid, omtanke och värme som de har lagt ner under den här pandemin, säger Carl Philip.

Besöket gick sedan vidare till Vikenkyrkan där prinsparet fick träffa deltagare ur projektet Enastående Ensamstående som kyrkan bedriver i samarbete med Västerstrandskyrkan.

Där slog sig prinsparet ner vid varsitt bord och fikade och pratade med barnen och deras föräldrar.

Besöket gick därefter vidare till Innovation Park på Kronoparken vid Karlstads universitet där prinsparet stiftade närmare bekantskap med den digitala plattformen Zimify, en app vars syfte är att förhindra utanförskap och ensamhet bland studenterna. Och Ineq solutions som ska främja förebyggande arbete med elevhälsa på skolor.

Mustade äpplen

Lagom till lunch dök prinsparet upp vid Kulinarika mat och vingård i Västra Ämtervik, som drivs av Bibbi och Anders Kringlund. Där bjöds de på en trerätters lunch.

– Hälsa kocken. Det här var jättegott, påpekade prinsen.

Efter lunchen fick så prins Carl Philip och prinsessan Sofia prova på att musta äpplen på gårdens musteri och även provsmaka ett glas färskpressad äppelmust.

Värmlandsbesöket avslutas på Västanå teater där prinsparet togs emot av teaterchefen Leif Stinnerbom och hans fru, kostymören Inger Hallström Stinnerbom, för en rundvandring och sedan se föreställningen O sena tiders barn på Berättarladans vinterscen Loftet.

Hur vill ni summera era intryck av dagen?

– Det har varit ett väldigt brett program i dag som har varit otroligt fascinerande, intressant och imponerande. Trots det sorgliga pandemin fört med sig upplevde jag en positiv känsla där det är tydligt att människan är föränderlig och vi kan utvecklas och agera snabbt när det behövs, säger prinsessan Sofia.

– Intrycken har varit många, väldigt fina och väldigt bra. Det är klart att det har varit otroliga tragedier med personer som insjuknat och också gått bort och företag som varit tvungna att lägga ner och vi är delaktiga i det sorgearbetet. Men även att det finns en sådan kämparanda, positivitet och nytänkande, vilket känns väldigt fint och bra att ta del av, säger prins Carl Philip.

– Att ställa om, tänka nytt ger en förhoppning om framtiden. Men också viktigt att ta med sig att se vad vi som individer kan göra för att underlätta för sjukvården. Att ta del av de råd som finns och göra så mycket som man kan själv för att undvika att sprida smitta. Man kan fråga sig själv om ett år när man blickar tillbaka, hur gjorde jag under den här svåra tiden? Då vill i alla fall jag komma ihåg att jag gjorde det jag kunde göra och jag hoppas att många försöker göra samma sak. För det är inte över än och man måste se det långsiktigt, fortsätter prinsen.

 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Helena Karlsson
 • Foto: Peter Bäcker
 • Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenKarlstadKungafamiljenNyheterPrins Carl PhilipPrinsessan SofiaSunneVästra Ämtervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.