Norges Anders Tegnell: Det här gäller för dig som pendlar till Norge

Publicerad:
Frode Forland arbetar på norska folkhälsoinstitutet och är landets motsvarighet till statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Fredrik Hagen

Många frågor, få svar. Hur det blir för gränspendlarna nu när Norge inför nya regler?

NWT har rett ut vad som gäller tillsammans med Frode Forland, Norges motsvarighet till vår statsepidemiolog Anders Tegnell.

Smittspridningen ökar i Norge och landet inför därför nya, hårdare restriktioner i landet.

Till exempel kan kommuner, vid lokala smittoutbrott, införa tvång på munskydd i kollektivtrafik och på köpcentrum om det inte går att hålla en meters avstånd.

Något som också förändras är Norges karantänskrav. Under pandemin har Norge, som bekant för oss värmlänningar, kunnat besluta att lista en region gul eller röd beroende på hur smittspridningen ser ut.

Om en region har över 20 bekräftade fall per 100 000 invånare eller mer än fem procent positiva prover under 14 dagar rödlistas den.

Värmland har blivit smärtsamt påmint om detta då regionen blivit rödlistad av Norge under pandemin.

Vid en rödlistning måste den som passerar gränsen själv sätta sig i karantän, vid gul färg gäller det inte.

Men för gränspendlare – de värmlänningarna med en arbetsrelation till Norge – har dessa karantänsregler inte gällt.

EU:s regler gäller

Nu när nya regler – som börjar gälla i slutet av denna vecka – presenterades blev många oroliga.

Enligt de nya rutinerna måste de som reser från en region med hög smittspridning sätta sig i tio dagars karantän, enligt norska myndigheter. Men i det här fallet gäller EU:s mått på så kallad rödlistning. Inte norska myndigheters.

Och där finns det stora skillnader.

EU:s smittskyddsmyndighet rödlistar en region om de har mer än 150 bekräftade fall per 100 000 invånare. Eller om en region har 50 fall per 100 000 invånare de två senaste veckorna samt att fyra procent av alla tester under samma tidsperiod är positiva.

Uppnår en region det – vilket till exempel Uppsala i Sverige nu gör – gäller karantän i Norge oavsett arbetsrelation eller ej.

– Om man kommer över den gränsen, då får man inte undantag längre, säger Frode Forland på norska folkhälsoinstitutet.

"Jättesvårt"

Där är Värmland inte än. De senaste 14 dagarna har länet haft cirka 74 fall per 100 000 invånare och drygt 2,6 procent av alla tester som gjordes under den tidsperioden har varit positiva.

Så vad betyder det här för värmlänningarna som pendlar?

Inget än så länge, enligt Frode Forland. Det fortsätter på samma sätt som tidigare: bland annat behöver pendlare ta ett coronatest minst var sjunde dag – och testet måste göras i Norge.

Pendlare från Värmland påverkas inte av de nya reglerna i Norge – än.
Pendlare från Värmland påverkas inte av de nya reglerna i Norge – än. Foto: Denny Jansson

Men om Värmland överstiger, då måste pendlarna sätta sig i karantän?

– Så är det, ja. Det är jättesvårt det här och det diskuterats fortfarande om man kan hitta andra sätt att undvika karantän med mer testning.

Landets nya rekommendationer har som sagt skapat förvirring, vilket också har märkts hos Grensetjänsten Norge–Sverige.

– Vi hade över 100 samtal i går, säger Oskar Danielsson på organisationen, och fortsätter:

– Det är klart mer än vanligt, vi kan säga under hela den här tiden med corona har våra samtal ökat med 130 procent. Det är särskilt många som ringer när nya beslut kommer,

Artikeltaggar

Anders TegnellCoronavirusetEUFrode ForlandHandelNorgePolitikVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare